REVIEW Samsung Galaxy A51 5G - un mid range 5G curajos

Samsung completează gama sa de telefoane din clasa A cu un nou dispozitiv care este compatibil cu 5G. Noi am testat timp de o săptămână Samsung Galaxy A51 5G, care vine cu mici diferențe față de varianta tradițională. Am descoperit un mid-range foarte potent.
REVIEW Samsung Galaxy A51 5G - un mid range 5G curajos

Ofensiva în lumea telefoanelor mobile se dă acum pentru dispozitive care sunt pregătite pentru conectivitatea 5G ce va fi norma în viitorul apropiat. După ce primele dispozitive lansate au fost din clasa premium, producătorii aduc tehnologia la costuri relativ mici.

Samsung Galaxy A51 5G a fost anunțat împreună cu fratele său mai mare, Samsung Galaxy A71 5G, în luna aprilie. Dispozitivul mid-range păstrează deja linia de design Samsung și o calitate superioară pentru un dispozitiv care vine la un cost sub 2.000 de lei.

Pe piața aceasta, principalii rivali pentru A51 5G sunt dispozitive precum Xiaomi Mi 10 Lite 5G, Motorola Edge sau Huawei P40 Lite 5G pe care l-am prezentat de curând. Să începem însă review-ul nostru cu designul.

REVIEW Samsung Galaxy A51 5G - un mid range 5G curajos

Design Samsung Galaxy A51 5G

La nivelul designului, Samsung Galaxy A51 5G pare mai premium decât alte telefoane din gamă, ceea ce-mi place la Samsung, care dă destul de mare atenției dispozitivelor din această familie.

Telefonul de 6,5 inci are o ramă de aluminiu pe margine, care-l face să pară mai premium decât „ar trebui”, iar pe spate este un material de plastic destul de dur, care se simte totuși bine. Telefonul e destul de greu, are 187 de grame, și o grosime de 8,7 milimetri.

Nu e un telefon miniatural, dar acest lucru mi-a plăcut, pentru că se simte ca un terminal de calitate în mână și poți ușor să pară că ai un premium, nu un mid range. De asemenea, modulul camerei foto de pe spate nu este aproape deloc ridicat, ceea ce duce la un spate plat, o raritate astăzi. În față, camera frontală are un „punch hole” în mijlocul ecranului, în partea superioară.

Jos avem mufa USB C și mufa de căști, o adiție excelentă care începe să dispară la multe terminale.

Mi-a plăcut și culoarea, un alb perlat cu mici efecte de culoare pe spate. Marginile ecranului se văd, nu e un Infinity Egde clasic, dar sunt destul de mici încât să nu fie deranjante.

Un amănunt pe care nu l-am pomenit vreodată la un telefon e wallpaper-ul standard. Mi se pare că Samsung a făcut o treabă bună cu wallpaper-ul live plin de culoare, care evidențiază luminozitatea ecranului și îi dă o notă tinerească, publicul țintă fiind de altfel în rândul adolescenților.

Specificații tehnice și ecran

Telefonul vine cu un procesor Exynos 980 pe 8 nanometri, 128 de GB de stocare și 6 GB de RAM. Mai sunt variante și cu 8GB de RAM, dar personal nu cred că ai nevoie de ele și-ți faci treaba deja cu ceea ce ai.

Vorbim de un mid range pur sânge, dar nu am simțit nicio lipsă cu acest telefon. Recunosc că mă impresionează cât de departe ajung telefoanele mid range astăzi. Dacă la unele simți că ai de-a face cu un telefon mai lent, cu A51 5G am fost destul de mulțumit pentru a-l folosi ca telefon principal câteva zile. Toate aplicațiile funcționează fluid și ai ocazia să faci și un gaming fără nevoi prea mari. Adică poți juca un Call of Duty, un Fortnite fără nicio problemă.

Ecranul mi-a plăcut în mod special. Are 6,5 inci, e destul de amplu, dar marginile sunt relativ mici, ceea ce-l face un telefon destul de impact. Ecranul are o rezoluție 2400x1080 de pixeli, fiind de tip Infinity-O Super AMOLED. Aspectul imaginii este 20:9.

Ecranul este luminos și are o vizibilitate foarte bună în soare. Culorile sunt saturate, în stilul Samsung, dar le poți modifica din setări. De asemenea, sub ecran este un senzor de amprentă care nu este chiar cel mai rapid, dar nu a fost dezamăgitor.

Bateria este de 4.500 de miliamperi și poate fi încărcată rapid cu un încărcător de 15W. Ceea ce nu are acest telefon este încărcarea wireless. Nu știu cât de mult contează pentru voi acest aspect. Personal îmi plac telefoanele pe care le pot pune pe birou pe un încărcător wireless, dar în același timp m-am obișnuit și cu telefoane care pot fi încărcate foarte rapid.

De exemplu, la nivel personal folosesc două telefoane. Unul este un iPhone 11 Pro pe care-l încarc wireless de cele mai multe ori, iar al doilea e un Oppo Reno 3 Pro 5G care nu are încărcare wireless, dar care are încărcare ultrarapidă și m-am obișnuit să-l pun în priză 15-20 de minute pentru a avea vreo 60%. Așadar, depinde de voi. Personal nu m-a deranjat atât de tare la Samsung Galaxy A51 5G lipsa încărcării wireless pentru că-n 100 de minute ai o baterie full cu încărcătorul standard. Autonomia este de aproximativ o zi, ceea ce e suficient.

Evident, cea mai mare diferență pentru acest telefon care la momentul testării era cel mai ieftin telefon 5G din gama Samsung (dar între timp au lansat altele și mai ieftine), e că are conexiune de ultimă generație, 5G. Dacă anul trecut telefoanele 5G erau doar un fel de „gimmicks” de marketing pentru gama premium, producătorii au început să aducă dispozitive foarte accesibile care pot fi folosite cu abonamentele speciale care au suport 5G.

Camera de pe Samsung Galaxy A51 5G

Telefonul are aceleași camere de pe dispozitivul fără 5G. Ai un senzor de 48 de megapixeli (f/2.0), un senzor de 12 megapixeli cu f/2.2 ultra-wide și un senzor de 5 megapixeli (f/2.2) pentru adâncime. De asemenea, mai ai o cameră de 5 megapixeli macro, pentru poze din apropiere. Camera de selfie e de 32 de megapixeli cu f/2.2.

Per total camerele au fost mulțumitoare. Camera principală reușește să facă imagini foarte clare ziua, iar noaptea sunt decente, deși nu ies în evidență. Pozele macro au fost bune, dacă nimerești distanța potrivită față de subiect, iar pozele portret sunt bine conturate. De asemenea, selfie-urile sunt naturale, au un bokeh potrivit și conturează așa cum trebuie.

Preț și disponibilitate

Telefonul costă în momentul de față 1.850 de lei, redus de la un preț standard de 2.150 de lei.

E mai scump decât, să zicem, Huawei P40 Lite 5G, care costă 1.500 de lei, dar ai serviciile Google complete instalate pe Samsung. Xiaomi Mi 10 Lite 5G costă 1.600 de lei.

Motorola G Plus 5G costă 1.700 de lei, de exemplu. iar Motorola Edge e în categoria mai scumpă, pe la 2.400 de lei. Mai sus ca preț avem deja Oppo Reno 3 Pro 5G care costă 3.000 de lei.

Așadar, avem un telefon plasat în mijlocul telefoanelor 5G pentru popor. Și dacă Oppo Reno 3 Pro 5G e deja pentru altă categorie de preț, Samsung A51 5G e o alegere foarte bună pentru cei care vor conectivitate bună pe viitor la un preț accesibil.

Puncte Pro
  • Un ecran foarte luminos și vizibilitate bună în soare
  • Camere care funcționează optim 
  • Construcție de calitate și se simte foarte solid în mână
  • Preț rezonabil
  • Putere de procesare bună în jocuri
  • Prețul e bun
Puncte Contra
  • Autonomia e relativ mediocră
  • Nu are încărcare wireless, ci doar încărcare rapidă prin fir
Concluzie

Din punctul meu de vedere, Samsung Galaxy A51 5G este un best buy, în aceeași categorie cu Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Contează mult ce ecosistem ai folosit înainte, dacă ești obișnuit cu Samsung, dar îmi place zona unde se duce acest mid range tradițional, care are telefoane solide, de calitate, care se simt bine în mână.

 



Citeste si