- 2 Mai 2022
REVIEW - Samsung Galaxy A53 - „A” de la adecvat
Ne întoarcem la povestea noastră. Samsung Galaxy A53 5G e un telefon care a fost lansat de curând pe piața din România, o nouă generație a mid range-urilor din gama A. Față de ediția de anul trecut a fost îmbunătățit, iar designul puțin modificat, deși rămâne același design curat și cu linii fluide cu care ne-a obișnuit. Dacă rețeta funcționează nu o schimba, pare a zice Samsung cu aceste telefoane.
Design Samsung Galaxy A53 5GTelefonul are un ecran de 6,5 inci cu margini relativ subțiri pe toate părțile și o cameră de tip punchhole în centru. Deși e un mid range, nu e un telefon care se simte ca o jucărie în mână, având o greutate de 189 de grame. De asemenea, e un terminal destul de subțire cu 8,1 milimetri.
Pe spate designul a fost puțin modificat față de anul trecut. Rămâne același policarbonat mat cu care ne-a obișnuit Samsung și care vine în mai multe culori și non-culori, pentru toate gusturile. Spre deosebire de generația de anul trecut modulul camerei nu mai este separat de restul spatelui, ci pare integrat de un coating ceramic identic cu spatele telefonului. Senzația e mai fluidă, iar telefonul este unul care e rezistent și fără carcasă.
Samsung continuă cu generația 2022 din Galaxy A un trend pe care l-am văzut și anul trecut. Cât mai puțin design e cel mai bun design uneori. Samsung se bazează pe culori pentru toată lumea, fie că vorbim de unele mai deschise sau unele mai tradiționale, iar la nivel design totul e pe eficiență, fără nimic complicat. De altfel, dacă vorbim de mid range, dorința e să te adresezi unei plaje cât mai largi de persoane.
Ecranul de 6,5 inci nu este curbat, are margini destul de subțiri, dar nu prea subțiri cât să-l atingi accidental. De asemenea, rata de refresh e de 120 de Hz, e Super AMOLED, suficientă cât să faci și browsing rapid și să te joci bine pe el. Rezoluția este una 10800 pe 2400 de pixeli.
Telefonul nu are mufă de căști, ci doar o mufă USB C și slotul de SIM și de microSD.
Specificații tehnice Samsung Galaxy A53 5GTelefonul vine cu un procesor Exynos 1280 de la Samsung, pe 5 nanometri, o memorie RAM ce poate varia de la 4 GB la 8 GB și o capacitate de stocare de la 128 de GB la 256 de GB, cu un slot de card pentru cei care au nevoie de mai multă memorie.
Varianta testată de noi avea 8 GB de RAM și 256 de GB capacitate de stocare. Dacă ar fi să vă recomand o variantă cu raport calitate preț, ar fi cea de 6 GB RAM, pentru că de 8 nu ai nevoie în mod real, iar 4 poate fi prea puțin pentru tine.
Am folosit telefonul în browsing, în streaming și în jocuri și s-a comportat foarte bine, fără să se supraîncălzească, fără dificultăți și cu posibilitatea de a face multitasking și să treci printre aplicații fără dificultăți. Este tipul de telefon care stă în niște limite foarte bune, pentru că performanțele tehnice sunt excelente pe acest procesor care e un pic mai slab decât cele de pe flagship-uri.
Sistemul de operare de pe Samsung A53 5G este Android 12 cu interfața Samsung One UI 4.1. Îmi place interfața de la Samsung, e simplă, eficientă, e destul de plină de bloatware ca întotdeauna la Samsung, dar este eficientă. Un alt avantaj de la Samsung pentru telefoanele din zona mid range e că oferă update-uri pentru 4 generații de Android.
Bateria de pe Samsung A53 5G este de 5.000 de miliamperi și se încarcă rapid la 25 wați. E surprinzător de mare această baterie pe un telefon destul de subțire, iar terminalul are o autonomie de aproximativ o zi și jumătate, poate chiar mai mult dacă ai nevoie și reduci din sincronizări sau folosești modurile de economisire a bateriei de la Samsung, care sunt cunoscute că fac telefonul să-și extindă energia de urgență destul de mult. Apropo, nu ai încărcător în cutie, ci doar un fir.
Cu ce rămânem când vine vorba de specificațiile tehnice? Telefonul se comportă exemplar în situațiile pe care le-am testat, iar autonomia mai mare a bateriei e o surpriză. În plus, actualizările de Android pentru 4 generații sunt o promisiune grea pentru Samsung. Nu știu dacă va fi nevoită vreodată compania să-și țină promisiunea, dat fiind că oamenii nu țin atât de mult telefoanele, însă A53 vrea să fie un telefon de anduranță.
Camere foto și videoPe partea din spate modulul de cameră este unul cvadruplu. Camera principală are 64 de megapixeli și este wide, având și stabilizare optică, mai avem o cameră ultrawide de 12 megapixeli ultrawide, una de 5 megapixeli macro și un senzor de 5 megapixeli de adâncime.
Camera frontală este de 32 de megapixeli și este wide. Terminalul poate filma 4K la 30 de cadre pe secundă.
Terminalul împrumută practic organizarea de la A52 și nu sunt multe upgrade-uri față de anul trecut. Imaginile pe care le scoate A53 intră cumva într-un șablon pe care l-am văzut pe mid range-uri - multă saturație de culori, potrivite pentru Instagram, dar culorile nu sunt foarte realiste.
Portretele sunt reușite și au un efect de bokeh fără mari probleme și zgomot. Camera macro este reușită, dar personal nu sunt un mare fan al acestui senzor pe vreun telefon.
Dacă vrei să filmezi, Samsung oferă stabilizare video pentru rezoluția Full HD. De asemenea, sud-coreenii au și un mod de filmare numit Super Steady, dar care nu aduce foarte multe diferențe față de stabilizarea clasică.
Per total, un modul de cameră standard pentru Samsung, fără mari îmbunătățiri față de anul trecut. Nu ies în evidență atât de mult, dar nici nu sunt rele. Dacă e mid range, atunci avem poze saturate. Clasic.
Preț și disponibilitateÎn momentul de față Samsung Galaxy A53 în varianta de 128 de GB costă 1.750 de lei, iar varianta de 256 de GB costă 2.160 de lei. E un preț onest din punctul meu de vedere pentru un telefon nou, care are Android 12 și care promite actualizări pentru o perioadă de timp îndelungată. inclusiv dacă vorbim de responsabilitate financiară, atunci A53 poate fi un telefon pe care să-l folosești ușor 2-3 ani, mai ales că are și o carcasă rezistentă.
Alte opțiuni pe piață ar putea fi, de exemplu, Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G sau Poco X4 Pro, care sunt mai ieftine. Xiaomi e la 1.650 de lei cu 128 de GB de stocare, iar Poco la 1.700 de lei cu 256 de GB de stocare. E o opțiune aici între a te duce între un producător cunoscut, cum e Samsung, sau a alege telefoane foarte bune de la Xiaomi. Cred că Samsung nu poate fi diferențiat însă prin preț, oferta în zona aceasta de piață fiind foarte strânsă.
Dacă am vorbit și de preț, acum e timpul să facem rezumatul pe scurt al tuturor celor spuse și să vedem care sunt punctele pro sau contra.
Puncte Pro- Un design reușit care continuă linia de anul trecut
- Android 12 cu actualizări timp de alte patru generații
- Performanțe tehnice bune
- Baterie bună și autonomie mare
- Prețul poate fi un pic mai mare față de a-l concurenței
- Pachetul vine fără încărcător, doar cu fir
- Nu se încarcă la fel de rapid ca alte telefoane ale concurenței
- Camerele sunt cam aceleași de anul trecut
În concluzie, ce putem spune despre A53 5G? E foarte greu să separi, din punctul meu de vedere, telefoanele proaste de cele bune în această zonă mid range. A devenit o zonă sigură a producătorilor, procesoarele sunt destul de performante pentru a fi comparabile cu cele de pe flagship-uri, designul e bun, iar sistemele de operare sunt opotimizate și actualizate.
Samsung Galaxy A53 5G e un telefon foarte bun pentru cei care nu vor ultima praștie, dar vor să-l folosească timp de 2-3 ani. De asemenea, e un telefon pentru adolescenți, dar și pentru companii care vor să achiziționeze un telefon relativ ieftin și bun pe termen lung, care să nu piardă atât de mult din valoare.