- 3 Iunie 2019
Review Samsung Galaxy S10e: cel mai mic telefon din familia premium
Samsung Galaxy S10e e ultimul terminal din seria de telefoane premium lansate de sud-coreeni pe care-l testăm. L-am folosit în ultimele 3 săptămâni ca telefon personal, tocmai pentru a mă convinge că am în față un premium, nu un telefon de jucărie, poate din cauza dimensiunilor reduse.
S10e nu duce lipsă de caracteristici tehnice bune și e surprinzător, pentru că stă în umbra fraților mai mari. Din punctul meu de vedere avem în față un Tyrion Lannister al telefoanelor: mic, inteligent și surprinzător. Și poate cea mai bună alternativă la iPhone XS. Dar să începem cu lucrurile vizibile și să vorbim despre design.
Design Samsung Galaxy S10eGalaxy S10e renunță la designul curbat al ecranului, deși păstrează caracteristici software ale stilului Edge. În jurul ecranului de 5,8 inci există margini rotunjite și sus, și în lateral și în partea inferioară. E un design care aduce aminte, doar ca să vă faceți o impresie, de iPhone XR. Marginile telefonului sunt de aluminiu. În partea stângă avem butoanele de volum, cel de Bixby care poate fi dezactivat, iar în partea dreaptă avem un buton de închidere care acționează și ca senzor de amprente.
Pe spate e o carcasă din sticlă Gorilla Glass 5, două camere (spre deosebire de 3 pe modelele mai mari), logoul Samsung și cel Duos, care anunță că avem de-a face cu un dual sim. Spatele se simte de calitate, dar este un magnet de amprente puternic, mai ales că este lucios. Eu am testat modelul turcoaz. Per total telefonul se simte destul de ușor în mână față de frații săi mai mari, iar diferența față de iPhone, de exemplu, e marcantă la greutate. E un telefon de 150 de grame.
Nu e un telefon superb, ci unul stoic, eficient, cu un minimum de design. Nu va lua niciun premiu, dar nu asta e intenția. Ah, nu uita, pe ecran ai perforația camerei ca la S10. După o perioadă te obișnuiești cu ea și sunt multe wallpapers care o integrează într-un mod mult mai mișto decât un breton. Așadar, între două rele de design, gaura din display e mai ok.
Așadar, avem un telefon cu o rație ecran/șasiu de 83,3%, ceea ce e mai mult decât la iPhone-urile menționate anterior, dar cu un design pur și simplu banal, ceea ce în cazul acesta nu e rău. Să intrăm în detalii tehnice, dar și despre ecran.
Ecran și specificații tehnice Samsung Galaxy S10eSamsung Galaxy S10e are un ecran de 5,8 inci, cu o rezoluție Full HD+, 2280x1080 de pixeli. Ecranul are sistem HDR10+ și sistem always-on. În folosirea zilnică, ecranul mi s-a părut unul foarte bun, se simte bine la atingere și este foarte responsiv. Nu s-a simțit vreodată ca a fi un telefon ma ieftin. Culorile sunt clare spre saturate, cu o tentă albastră foarte discretă a albului de pe ecran. Dacă folosești un Android astăzi culorile ți se vor părea foarte bune.
La nivel tehnic, Samsung Galaxy S10e are un procesor Exynos 9820, la fel ca și frații săi mai mari. Asta asigură un comportament excelent în aplicații, în trecerea între ele și folosirea lor de zi cu zi. Există două variante ale telefonului. Cea testată de mine avea 6 GB de RAM și 128 de GB de capacitate de stocare, dar mai există și cea cu 8 GB RAM și 256 GB stocare.
Și aici intervine pe hârtie diferența față de S10 sau S10+, acești 2 GB de RAM, dar realist nu vei simți nicio diferență între ele. Știu că toată lumea vrea pe hârtie cele mai bune telefoane, dar azi nu ai ce face cu 8 GB de RAM pe un telefon. Faci fotografii, filmezi, intri pe rețele sociale și pe mail. Nu ai nevoie de mai multă procesare decât atât. Chiar și în jocuri cu o grafică bună telefonul a funcționat foarte bine. Un aspect nesurprinzător e că în jocuri se încălzește destul de puternic.
În rest, poți pune două cartele SIM și un card microSD de până la 512 de GB. Autonomia scade față de celelalte telefoane din seria premium de la Samsung, deoarece avem doar un acumulator de 3.100 de miliamperi. Am reușit să duc telefonul o zi întreagă, dar seara trebuie pus la încărcat.
S10e are și el încărcare wireless, dar și Wireless PowerShare, adică poți pune ceasul la încărcat sau perechea de căști. Poți folosi sistemul și pentru alte telefoane cu încărcare wireless, de la alți producători.
În 3 săptămâni nu am simțit diferențe de performanță. La început a fost mai ciudat, pentru că mă obișnuiam cu un telefon mai mic și aveam mereu senzația că țin un mid range în mână. Dar odată ce te obișnuiești cu el e un terminal de încredere. Mă bucur că producătorii au început să facă și telefoane nu neapărat mici, cât mai compacte, pentru cei ca mine, care nu apreciază ecranele de peste 6 inci.
Dar să vorbim despre camera foto, pentru că există diferențe față de S10 și S10+.
Camere foto Samsung Galaxy S10eCamera principală este una dublă. Avem o lentilă de 12 megapixeli wide și una de 16 megapixeli ultrawide. Față de celelalte telefoane de anul acesta din gama premium Samsung, nu mai avem camera tele, pentru un zoom mai mare. Eu personal nu văd cu adevărat rostul unei lentile zoom, dar e o preferință personală, nu una care să fie împărtășită și de voi. Așadar, voi zice că e o lipsă.
Dar camera foto este la fel de bună și clară ca cele de pe telefoanele mari și realizezi poze portret foarte reușite, fundalul este bine demarcat, iar detaliile din poză ies foarte bine.
La fel ca și pe S10, în partea din față avem o cameră de selfie de 10 megapixeli wide, inserată sub ecran, display-ul păstrând acea gaură ca la fratele său mai mare.
Experiența overall pentru S10e e că nu ai nicio diferență marcantă față de S10 și S10+, până ce ajungi la zoom. Și oricum nu ai un Huawei P30 Pro ca să faci poze la lună, așa că degeaba urli la lună, că nu ajungi până acolo. Zoom-ul de pe camera triplă e unul mișto, dar de care nu ai nevoie foarte mult în viața reală.
Înainte să trecem în revistă punctele pro și contra, vreau să vorbesc despre preț. E un telefon care, în varianta testată de mine, are un preț original de 3.500 de lei. Îl găsești la reducere și la 3.200 de lei. Cum se diferențiază de un telefon de peste 4.000 de lei, cum sunt celelalte terminale premium? Ei bine, nu cu multe. Ai un design mai banal la acesta, mai puțin RAM și doar o cameră dublă, dar care-și face treaba bine. Din punctul meu de vedere e unul din best buy-urile pentru cei care vor un telefon mai mic și un cost mai bun. Dar să ajungem la pro și contra.
Puncte Pro- Performanțe tehnice bune
- Ecran de calitate și culori clare
- Încărcare wireless și reverse charging
- Cameră principală dublă foarte bună, mai ales în modul portret
- Design relativ banal
- Autonomie mai scăzută
- Absența camerei cu obiectiv telephoto
Avem de tras o concluzie și e una destul de clară. Dacă vrei un telefon cu un ecran mai mic decât S10 sau S10+, S10e e pentru tine. Nu-l compara cu iPhone XR, e mult mai bun din punctul meu de vedere, fără să mă leg de ecosistemul de aplicații de la Apple. Comparația e cu iPhone XS, deși acela îl depășește la cameră în anumite aspecte. Da, știu, veți comenta că mereu va fi un Pocophone de cumpărat la doar 1.600 de lei. Și voi spune că da, absolut. Dar utilizatorii mai tradiționali își doresc un brand cunoscut, iar S10e ridică ștacheta.
Îmi place că anul acesta producătorii vin cu produse mid range și low-premium care sunt cu adevărat performante și folosibile, fără să te chelească de bani.