REVIEW Samsung Galaxy S22 Plus - flagship-ul potrivit de la Samsung

Am avut de curând la teste S22 Ultra, care a fost, de fapt, un Galaxy Note. L-am lăudat, dar și l-am criticat. Dar dacă ar fi să discutăm despre esenția liniei Galaxy S22, atunci ea este integrată în acest telefon, S22 Plus. Acesta e review-ul nostru.

Samsung a pus tot ce e mai bun în el, de la stocare, RAM, procesor, camere foto și video, dar într-o formă acceptabilă chiar și pentru mine. E un telefon subțire, elegant și ușor de folosit. Sunt un fan al designului pornit de Samsung odată cu gama Galaxy A, iar acesta e continuat pe acest terminal.

Design și ecran Samsung Galaxy S22 Plus

Așa cum știi, la S22 Ultra am criticat faptul că terminalul e foarte greu și dificil de ținut în mână. Acest lucru nu se întâmplă cu S22 Plus. Personal e exact mărimea care mi se potrivește, o combinație de mărime de ecran bună și o greutate redusă.

Telefonul are o grosime de doar 7,6 milimetri și marginile cromate sunt puțin rotunjite. Greutatea este de 195 de grame, mult mai puțin decât pe modelul Ultra, iar ecranul este de 6,6 inci. Per total, pot spune că terminalul este unul destul de compact și subțirimea îl scoate în evidență față de alte modele de pe piață.

Samsung a preluat aici designul gamei Galaxy A, iar camerele sunt încadrate într-un dreptunghi ce iese în profil în partea superioară stânga a terminalului. În rest, spatele din Gorilla Glass Victus+ este unul foarte curat și elegant. În plus, telefonul nu alunecă la fel de mult precum o făcea S22 Ultra.

O vorbă a unui mare designer industrial spunea că „no design is the best design”. El se referea la faptul că designul bun nu trebuie să evident, ci să fie funcțional și nici să nu-ți dai seama că e acolo. Din punctul meu de vedere, Samsung îndeplinește acest deziderat cu S22 Plus, pentru că terminalul e de o simplitate puternică, dar care își face treaba. Te uiți în stânga și în dreapta la alți producători și tot încearcă diferite variante, dar Samsung e destul de fidel unei abordări simple.

Cum menționam, ecranul este de 6,6 inci și nu este curbat pe margini ca la S22 Ultra. Rezoluția este una 2340 pe 1080 de pixeli și orientarea e 19.5 pe 9. Raportul dintre șasiu și ecran este de 88.3%. Marginile sunt subțiri, dar nu invizibile. Ecranul Gorilla Glass Victus+ e rezistent, iar luminozitatea este excelentă. Samsung S22 Plus e tot ce e și S22 Ultra, dar într-o formă creată pentru oameni. Luminozitatea poate fi crescută din meniu până la un uluitor 1750 de niți, dar nu îți recomand să faci asta mereu pentru că-ți va consuma bateria. Altfel, în lumina soarelui telefonul afișează culorile precis și nu ai un glare deranjant.

Telefonul vine sosește pe piața din România în patru variante de culoare - Alb, Verde, Pink Gold și Negru.

Acum câțiva ani când Samsung avea și un model „Edge” mi-a plăcut mult culoarea verde de pe acela. Mă bucur să o văd revenind pe S22 Plus. E favorita mea. 

Specificații tehnice

Telefonul vine la nivel de specificații tehnice cam cu tot ce e mai bun în momentul de față. Procesorul este același de pe Ultra, un Exynos 2200 pe 4 nanometri. Telefonul vine în două versiuni, de 128 și 256 de GB stocare, iar memoria RAM este de 8 GB. Eu am avut versiunea de 256 și nu am simțit nevoia să am 12 GB de RAM cum e pe Ultra, aici fiind o imcă diferență. Deja cum ne-a obișnuit Samsung pe flagship-uri nu avem slot de card.

Procesorul poate fi folosit la maximum doar dacă folosești, de exemplu, camera video pentru înregistrări 8K sau dacă te duci în cele mai complexe jocuri. Din punct de vedere al benchmark-urilor, telefonul este imediat sub S22 Ultra în GeekBench 5, practic în topul telefoanelor cu Android și în topul AnTuTu 8 pentru telefoanele cu Android și pe locul 3 în AnTuTu 9 .

Am folosit telefonul în browsing, câteva jocuri nu foarte complexe, aplicații de productivitate și mesagerie. Așa cum mă așteptam telefonul nu a întâmpinat probleme, a funcționat ca pe S22 Ultra. Personal mi-a plăcut mai mult experiența de pe S22, pentru că pur și simplu specificațiile tehnice îmbinate cu designul mai compact și ecranul drept îmi oferă o senzație mai bună. De asemenea, telefonul are deja standardul de conexiune 5G care este esențial astăzi.

Bateria este de 4.500 de miliamperi și se încarcă rapid la 45 de wați. Are și wireless charging la 15 wați. Așa cum menționam și la Ultra, pentru că lucrurile sunt cam la fel, încărcarea nu e la fel de rapidă precum ți-ai fi dorit de la un flagship, dar autonomia este mai bună decât pe modelul Ultra. Poți duce o zi destul de lejer fără probleme și poți să și modifici calitatea ecranului pentru a crește autonomia.

Din punctul meu de vedere, nu prea ai ce să reproșezi la specificații tehnice. Poate doar dacă ai vrea o stocare mai mare de 256 de GB, ceea ce eu nu am avut nevoie niciodată. Hai să vorbim acum și despre camerele foto și video, adică modulul de 3 camere de pe spate și camera punchole de selfie-uri din față.

Camere foto și video

Telefonul vine cu un modul de 3 camere pe spate. Una de 50 de megapixeli wide cu f/1.8, una de 10 megapixeli telephoto cu f/2.4 și zoom optic de 3X și una de 12 megapixeli ultrawide cu f/2.2 și folosită pentru modul Super Steady Video, Camera frontală este de 10 megapixeli și este wide.

Camerele permit filmări de 8K la 24 de fps, 4K la 30 și 60 de cadre pe secundă, dar Samsung a adăugat și mai multe funcții software pentru stabilizarea video-urilor și pentru îmbunătățirea calității fotografiilor.

Față de generația anterioară camera de 50 megapixeli înlocuiește clasicul modul de 12 megapixeli. Imaginile realizate de cameră sunt solide, cu detalii, culorile sunt redate precis în timpul zilei. De asemenea, Samsung îți permite să realizezi imagini de 50 de megapixeli cu mai multe detalii și are și funcția Detail Enhancer, care folosește inteligența artificială pentru a pune cap la cap mai multe imagini ca să evidențieze unele detalii.

Camera telefoto nu este atât de puternică precum la S22 Ultra, pentru că are un zoom optic de 3X și unul digital de 30X, dar dacă în anii anteriori criticam zoom-ul, de data aceasta stabilizarea este una foarte bună și dacă nu ai cum să te apropii de subiectul pozei tale, zoom-ul scoate imagini foarte bune pentru social media.

La nivel de portrete Samsung excelează și realizează unele dintre cele mai precise imagini, cu detalii care intră foarte bine în cadru, cu un blur natural și care poate fi modificat din software, cu rapiditate de capturare, dar cu un delay scurt ulterior pentru procesarea imaginii.

Când vine vorba de fotografiile de noapte, calitatea este excelentă, Samsung nu le supraprocesează, scoate doar în evidență lumina, detaliile și un anumit glow care le dă un stil foarte mișto. La nivel de portrete ai un nivel de zgomot destul de mic pe camera principală, dar zgomot destul de conturat pe camera de selfie.

Preț și disponibilitate

Telefonul este disponibil în România în patru variante de culoare, așa cum menționam și în cele două variante de stocare, adică 128 de GB și 256 de GB. Varianta de 128 de Gb costă 5.200 de lei, iar cea de 256 de GB 5.500 de lei. La fel ca și la Samsung Galaxy S22 Ultra sfatul meu e să vă duceți pe varianta de 256 de GB pentru că prețul nu e atât de mare față de varianta că jumătate din cantitatea de stocare.

Din punctul meu devedere, prețurile sunt corecte pentru acest terminal și mai mici un pic decât pe variantele cu stocare mai mică de pe S22 Ultra. Cu toate acestea, nu cred că telefoanele concurează, sunt pentru publicuri foarte diferite.

Puncte Pro
  • Designul este unul simplu și eficient
  • Varianta verde este una superbă
  • Performanțele tehnice sunt de top
  • Prețul este unul corect pentru varianta de 256 de GB capacitate de stocare
  • Camerele sunt bune ziua și noaptea
  • Bateria are autonomie mai bună ca pe S22 Ultra
  • Foarte bun în browsing și gaming
Puncte Contra
  • Încărcarea este destul de lentă
  • Samsung a renunțat la încărcătorul din pachet, deci trebuie să te bazezi pe ce ai deja în casă
Concluzie

În concluzie, Samsung Galaxy S22 Plus este favoritul meu din această serie. Dacă S22 mi se pare un pic prea slab pentru nevoile unui flagship, iar S22 Ultra mi se pare prea mare când vine vorba de design și nu e pe gustul meu, S22 Plus acoperă tot ce trebuie.

Are un design curat, culori pentru toate gusturile, un ecran de calitate și specificații tehnice de top. Prețul este unul mediu pentru un flagship în momentul de față.



Citeste si