- 13 Decembrie 2024
REVIEW Samsung Galaxy S24 Fan Edition - nu e pentru fani, ci pentru toată lumea
Sunt câteva lucruri simple unde poți folosi inteligența artificială și să-ți fie utilă. Ești pe internet, vezi un articol lung și vrei un rezumat. O poți face acum pe limba română cu Samsung. Poți să cauți lucruri din imagini pe internet cu Circle to Search, poți înregistra o ședință și să ai un rezumat.
De asemenea, ai traducere în timp real între mai multe limbi în timpul apelurilor sau să discuți cu cineva și să ai un translator automat.
Știu ce zici, tu nu prea ai nevoie de aceste unelte. Aici identific totuși rolul unui telefon precum Fan Edition. E un telefon bun pentru cei care nu se uită după o anumită tehnologie specifică sau după un anumit brand.
Dar poate părinții tăi nu știu o limbă străină. E un caz ce se poate întâlni. Și dacă ai vrea să le iei un telefon bun, degeaba le zici despre megapixelii de pe cameră sau despre RAM. Asta știi tu. Dar dacă ei se duc într-o excursie și nu știu, să zicem, limba cehă atunci când fac un weekend break la Praga, ce se fac? Mulți adulți și bătrâni din România se simt speriați să plece din țară și să vadă lumea pentru că nu se vor descurca. Aici intervine AI-ul, lasă hype-ul deoparte.
Cu Google Maps în mână, cu un telefon cu roaming, dar și cu traducere din română în altă limbă ar putea ca lumea să li se deschidă. Eu am testat inteligența artificială și reușește să traducă eficient în limba română din mai multe limbi. Da, nu îți scrii un doctorat cu traducerea aia, dar poți să comanzi o porție de coaste și o bere în centrul vechi din Praga. Și despre asta e vorba. Telefonul s-a descurcat impecabil în aceste taskuri, fără probleme, fără să simt că are întârzieri.
Așa că Fan Edition poate nu e pentru fani, ci pentru cei care nu se pricep prea mult la tehnologie, cei care vor un telefon bun. Pentru că inteligența aceasta artificială aduce niște lucruri cu adevărat utile. Poate vrei să-i dai un link de pe un site din străinătate mamei tale. Dar ea nu știe engleză. AI poate să-i facă un rezumat.
Design și ecran Samsung Galaxy S24 Fan EditionPot numi Samsung Galaxy S24 Fan Edition un telefon white-label. Adică poți să nu-i pui logoul Samsung. Poți să nu-i pui niciun logo. L-aș numi "telefonul telefon" pentru că e de o generalitate înfiorătoare. Iar asta nu e rău.
Galaxy S24 Fan Edition este exact ceea ce este Galaxy S24, nicio schimbare. Iar Samsung a avut în ultimii ani cele mai plictisitoare designuri din lume. Nu că restul producătorilor sunt extraordinar de originali, dar Samsung a decis că telefonul este un dreptunghi simplu cu niște camere rotunde.
E un telefon mediu ca dimensiuni, cu un ecran de 6,7 inci, cu rezoluție 1080 pe 2340 de pixeli, Dynamic AMOLED, unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață în momentul de față. Are o greutate de 213 grame, care se duce în zona mid range și o grosime de 8 milimetri.
Marginile ecranului sunt relativ subțiri și ecranul este plat, fără să fie rotunjit la colțuri. Vine în diferite culori, iar spatele e din sticlă ce poate fi pastelată, bleu, galben, verde, dar avem și varianta negru. Dacă vrei un telefon mai mic, atunci te duci spre S24 simplu, pentru că Fan Edition este mai asemănător cu S24+.
Este absolut lipsit de personalitate S24 Fan Edition, dar asta nu e neapărat un lucru rău. Pentru că uneori când văd câte un Nothing sau un Realme mă gândesc că au un design prea… ciudățel. Samsung S24 Fan Edition e cum e Sony - același design cunoscut, nicio schimbare, dar un telefon pentru mase. Asta este, asta se vrea.
Specificații tehniceSamsung aduce lucrurile de bază pe acest telefon, cumva ceea ce ai nevoie ca să funcționeze. Spre deosebire de multe alte terminale de pe piață, aici ai un procesor pe care pariezi, Samsung Exynos 2400e, care poate fi comparat mai degrabă cu un Snapdragon 8 Gen 2, nu neapărat cu cel de anul acesta.
Telefonul are 8 GB de RAM și variante de 128 sau 256 de GB de stocare. Procesorul funcționează bine, atât în jocuri, cât și în browsing, așa cum mă așteptam de la el, fără mari probleme, fără să pună presiune prea mare pe autonomia bateriei și, mai important, să nu se încălzească.
Limitarea pe care o identific eu e în zona de RAM. 8 GB pot fi suficienți astăzi, dar dacă vei folosi telefonul acesta mai mulți ani și vor veni update-uri cu inteligență artificială, de exemplu, s-ar putea să ai limitări. Dacă vor exista aplicații care vor cere mai mult RAM, vor fi limitări. Sau dacă vei dori să folosești telefonul ca un desktop, alături de Samsung DeX. De asemenea, nu cred că varianta de 128 de GB este ideală astăzi, fiind la limită și aș fi vrut 512 GB de stocare, mai ales dacă filmezi și fotografiezi la calitate mare.
Bateria are 4.700 de miliamperi, iar autonomia e de aproximativ o zi și un pic. Deși nu e cea mai mare din categorie, la modul în care l-am folosit am avut o zi plină ușor, iar cu un pic de efort o zi și jumătate.
Bun, deci pe specificații Samsung Galaxy S24 FE e bun astăzi, dar ar putea să aibă limitări pe viitor. Bineînțeles, găsești variante mai performante la alți producători, dar optimizarea de la Samsung îmi place mai mult și îmi oferă încredere.
Camere foto și cum se comportăTelefonul vine cu trei camere - 50 de megapixeli wide cu f/1.8, un senzor telefoto de 8 megapixeli cu f/2.4 și un ultrawide de 12 megapixeli cu f/2.2 și zoom optic 3X. Camera de selfie e de 10 megapixeli cu f/2.4. Are caracteristici bune - filmare până la 8K, Slow Motion până la 240 de Fps, Full HD la 120 de fps.
Camera este suficientă pentru majoritatea oamenilor, pentru că lentila telefoto este foarte utilă, deși nu se duce până la 5X ca telefoanele mai scumpe ale companiei. Dar pentru majoritatea oamenilor e ce. trebuie.
Samsung S24 FE urmează aceeași linie Samsung deja cunoscută. Imaginile nu sunt prea saturate, nu sunt prea sharp, ci culorile sunt foarte naturale și puțin editate. Asta înseamnă că e un telefon pentru cei care vor imagini care să pară cât mai aproape de realitate, nu atât de mult să pară supraeditate, ca la alți producători. Ce am apreciat la telefon în mod special e faptul că viteza de declanșare și editare sunt mari, nu trebuie să aștepți prea mult după procesare.
Concluzie și preț Samsung Galaxy S24 FEÎn momentul ăsta Samsung Galaxy S24 FE costă și 2900 de lei, l-am găsit pe Altex la prețul ăsta. Eu nu știu cum să o zic altfel - dar dacă în anii trecuți Fan Edition mă făcea să mă întreb de ce Dumnezeu există pe piață, anul acesta este ca un fel de telefon white-label, aproape no-brand, cu un preț bun, cu un software de calitate și care e potrivit pentru oricine vrea un telefon mișto, dar nu are bani de cele mai puternice.
Realist, e un telefon care e un cadou de Crăciun excelent, ori pentru tine, ori pentru altcineva. E fix ce ai nevoie ca să faci poze bune, ca să te joci, ca să nu spargi banca. Cu suport software bun, cu faptul că vine de la Samsung cu care am experiențe bune, Galaxy FE redevine ceea ce se dorea a fi. Un Best Buy în perioada de iarnă.
Eu am fost Vlad Andriescu și acesta a fost prezentarea noastră pentru Samsung Galaxy S24 Fan Edition, surpriza frumoasă a finalului de an. Și o surpriză frumoasă la final de an ar fi să ne dai un like sau un subscribe. Asta ne ajută să creștem canalul, să facem conținut mai bun și mai divers, să aducem noi gadgeturi în fața voastră.