- 6 Noiembrie 2020
Review Samsung S20 Fan Edition 5G - varianta ideală pentru fanii Samsung?
Samsung produce foarte multe modele de telefoane de-a lungul unui an, acoperind mai multe segmente de piață. S20 Fan Edition 5G este un model ciudat, în ochii mei, deoarece mi se pare o combinație hibrid dintre un model high end din gama A și unul low end din gama Galaxy S.
Samsung S20 Fan Edition 5G are o structură de aluminiu, însă are spatele dintr-o combinație de plastic și sticlă, similar cu Note 20, iar în față avem sticlă. Are 190 de grame, un modul de cameră destul de mic pentru standardele din 2020 și este rezistent la apă și praf, primid certificare IP68. În opinia mea, este o combinație de design de telefon premium cu telefon midrange. Nu arată rău și există multe versiuni colorate de unde poți alege.
Ecranul, pe de altă parte, face parte din categoria premium. Vorbim despre un display Super AMOLED de 6,5 inci, cu o rezoluție 1080 x 2400 pixeli (densitate de pixeli de 407 ppi), ce este certificat HDR10+ și are o rată de refresh de 120 Hz. Este un ecran la fel de bun ca cele găsite pe modelele de top ca S20 sau Note 20. Imaginile arată foarte bine, culorile sunt vii și contrastante și este o plăcere să te joci sau să te uiți la un film. Rata de refresh de 120 Hz asigură că experiența este fluidă indiferent că faci browsing sau că te joci.
Performanță Samsung S20 Fan Edition 5GLa capitolul specificații tehnice și performanță, S20 FE 5G intră tot în categoria telefoanelor premium deoarece are un procesor foarte performant Snapdragon 865 (dacă alegi versiunea 5G a telefonului), 6 sau 8 GB RAM și 128 sau 256 GB spațiu de stocare rapid UFS 3.1, ce poate fi extins cu un card microSD. Bateria este și a una destul de încăpătoare la 4500 mAh, iar încărcarea se face prin USB-C la 25 de wați sau wireless la 15 wați.
O încărcare decentă, însă Samsung trebuie să recupereze teren la acest capitol deoarece competitori ca Oppo, Xiaomi sau OnePlus oferă viteze de încărcare mult mai mari, atât pe fir, cât și wireless. Poate mai ciudat este omisia unui mufe jack pentru căști. Păi nu era un fan edition? Nu asta vor fanii? Pentru mine nu este o problemă deoarece am trecut de mult timp la căști wireless și nici nu țin să-mi ascult muzica prin căști cu fir.De asemenea, ai un senzor de amprentă optic sub display, deblocare facială cu ajutorul camerei de selfie
Este un telefon pe care-l poți folosi cu sucees cu orice aplicație sau joc la care te-ai putea gândi. Rulează bine și nici nu se încălzește prea tare atunci când te joci. Autonomia bateriei este una destul de bună și este una standard de o zi sau două de utilizare în funcție de regimul în care folosești telefonul.
La nivel software vorbim despre un telefon cu Android 10 peste care este aplicată interfața OneUI 2.5, ce a debutat pe Note 20. Dacă ai folosit un Samsung mai nou știi la ce să te aștepți, altfel este o interfață colorată, simplă și intuitivă
Camere fotoLa capitolul foto avem de-a face cu trei camere competente pe spate și una în față. Sistemul foto prezent aici este diferit față de cel de pe S20 sau S20 Plus.
Așadar, avem un senzor principal de 12 MP f/1.8 cu Dual Pixel PDAF și stabilizare optică, apoi ultrawide tot de 12 MP f/2.2 și un telefoto de 8 MP f/2.4 cu stabilizare optică și zoom optic de 3x. Camera de selfie este una de 32 MP f/2.2. La video, vorbim de filmare 4K 60/30fps, deci fără 8K deși procesorul ar fi fost capabil sau FHD până la 60 fps.
Am făcut câteva zeci de poze și am fost mulțumit de calitatea fotografiilor obținute. Avem de-a face cu fotografii realizate în stilul Samsung cu culori aprinse și vibrante. Este bine că avem aceeași coloristică pe camera wide și pe cea ultrawide. La fel și pe timp de noapte: pozele au aceeași culoare, diferența făcându-se la faptul că marginile fotografiilor ultrawide nu sunt la fel de clare ca cele realizate cu senzorul principal wide. Zoom-ul este decent la 3x și fotografiile realizate astfel arată bine. Camera de selfie face și ea fotografii bune în timpul zilei, dar fără să strălucească într-un fel. Aici găsești mai multe exemple de fotografii realizate cu acest telefon.
Puncte forte
- Autonomie bună
- Ecranul de 120 Hz
- Performanță
- Fotografii de calitate
Puncte contra
- Spatele din plastic
- Nu are mufă de căști (dacă-ți pasă de asta)
Cu Samsung S20 FE primești multe dintre beneficiile de pe gama de top a producătorului sud-coreean, fără să fii nevoit să sacrifici prea multe. Este un telefon care are potențialul de a transforma consumatorii în fan Samsung și de a converti unii utilizatori de telefoane Samsung din categoriile de preț mai mici.
Totuși, având în vedere că acest model nu este unul din categoria premium și că suntem în 2020, eu ți-aș recomanda varianta 4G deoarece este cu cam 600 de lei mai ieftin decât varianta 5G.
Conectivitatea 5G nu este extraordinară în în prezent pe la noi în țară și abia peste vreo doi-trei ani vom putea vorbi despre un 5G stabil și performant, însă până atunci proabil vrei vrea să-ți schimbi telefonul din nou.