- 5 Iulie 2019
Review Sony HT-X8500: un soundbar care face sufrageria să sune bine
Soundbar-ul Sony HT-X8500 este unul de clasă medie, atât ca preț, cât și ca performanțe și specificații tehnice. Se adresează celor care vor totuși un sunet spectaculos în sufragerie, dar care nu vor să cheltuiască așa mult și nici nu au loc pentru sisteme complexe de tip 5 + 1 sau nu vor să se complice cu multe cabluri.
Sony HT-X8500 e un produs discret, moderat, de dimensiuni reduse. Dar să începem cu ceea ce se vede atunci când îl scoți din cutie și să vorbim despre design.
DesignSony HT-X8500 continuă abordarea minimalistă asupra ideii de soundbar pe care o are Sony de ceva vreme. E cumva autodescris. Dreptunghiul are o lungime redusă, de doar 89 de centimetri și are un singur cablu care se conectează la priză, spre deosebire de modelele mai scumpe care au și subwoofer, de exemplu.
Boxa are un grilaj de plastic negru și resul suprafeței este dintr-o imitație de piele neagră care se simte foarte bine la atingere. În partea inferioară avem o bară de metal discretă, argintie.
Greutatea este totuși una destul de mare, chiar dacă în general avem un model foarte compact - 3,1 kilograme. Telecomanda, o cărămidă neagră de mici dimensiuni, nu face cinste Sony. E una dintre cele mai urâte văzute pe piață și e păcat de boxa aceasta. Minimalismul a fost prost înțeles în cazul acesta.
Așadar avem de-a face cu o boxă compactă ca dimensiuni, dar cu o greutate destul de mare. Nu că ar conta asta foarte mult, pentru că un soundbar stă sub televizor și nu prea e mișcat. Să discutăm despre ce e la interior.
Specificații tehniceSony HT-X8500 e un sistem cu 2.1 canale, subwoofer incorporat și Dolby Atmos. Ce înseamnă asta în traducere liber?
Sony folosește o tehnologie numită Vertical Surround Engine, care simulează sunetul unui sistem mai complex. Astfel, prin intermediul poziționării boxelor și a tehnologiei VSE, Sony reușește să emuleze senzațiile de la cinema sau din timpul unor partide de fotbal, de exemplu. Cele două boxe frontale reușesc să-și facă treaba bine în a simula senzațiile, deși știi în definitiv că nu ai un sunet la fel de bun ca la un sistem, dar măcar mai bun decât la televizor.
Soundbar-ul poate fi setat pe mai multe modele de ascultate, de la știri, la Cinema, Muzică, Gaming sau competiții sportive. Aceste setări schimbă modul în care se face simularea. La filme, de exemplu, reușește să se joace cu sunetul pentru a da impresia că se aude din mai multe părți sau chiar de lângă televizor. Am apreciat cel mai mult setarea aceasta, chiar și atunci când mă uitam la fotbal, pentru că modul de competiții sportive nu e destul de potrivit, deoarece nu ia în calcul și comentariul de la televizor.
Boxa are un subwoofer dual incorporat în centrul său care recreează bine sunetul de bas, fără însă a fi un reper în domeniu.
Boxa este una reușită pentru prețul său și pentru dimensiuni, dar are lipsuri și chiar și pentru cei care nu sunt audiofili, cum sunt eu, se simt imperfecțiunile. Modul cinema mi-a plăcut, dar restul de setări mi s-a părut că scădeau calitatea și aveau doar un volum mai mare. Dar să vorbim și despre conectivitate.
Conectivitate Sony HT-X8500Mie îmi place o viață fără cabluri, din acest motiv soundbar-urile moderne îmi plac. HT-X8500 are conectivitate wireless la televizor prin Bluetooth. Poți conecta boxa și la smartphone, dacă ai o petrecere în casă. Ce mi-a displăcut e că de fiecare dată când o porneam, având un televizor Samsung, trebuia să o conectez, fără să țină minte această opțiune.
Există conectivitate HDMI eArc, se poate conecta la televizoarele Sony prin Bravia Sync, e compatibil Dolby Vision și 4K. Amplificatorul este unul digital de tip S-Master, cu 3 canale. Există și un USB tip A pentru actualizarea firmware-ului.
La final, înainte de concluzii, aș vrea să vorbim și despre preț. Costă 1850 de lei, dar l-am găsit redus și la 1.700 de lei.
Merită, nu merită? Sony HT-X8500 e un soundbar care nu e pentru audiofilii înrăiți, ci pentru cei care și-au cumpărat un televizor și nu vor să se mulțumească doar cu sunetul scos de acesta, despre care știm că e doar la volum puternic și cam atât. Tehnologiile de virtualizare a sunetului surround sunt foarte reușite și te fac să fii mulțumit cu o asemenea investiție. Vorba aia, dacă ai dat câteva mii de lei pe un televizor, mai poți să dai și pe un soundbar care să-ți schimbe experiența de folosire și ascultare.