REVIEW Sony WH-1000XM4: același design, conectivitate îmbunătățită

Sony WH-1000XM4 nu sunt foarte diferite față de modelul anterior, însă japonezii au adus îmbunătățirile necesare, fără să strice produsul.

În luna august, Sony a dezvăluit căștile WH-1000XM4, urmașul căștilor WH-1000XM3, considerate de mulți ca fiind printre cele mai bune căști cu noise cancelling. Am testat M3 și am fost foarte mulțumit de calitatea sunetului, dar și de abilitatea lor de a anula zgomotul de fundal și de cât de confortabile sunt.

Așteptările erau mari, iar Sony a jucat sigur și a făcut mici modificări, însă benefice, modelului WH-1000XM4 .

Design

Cele două versiuni sunt aproape la fel cu mici modificări la nivel estetic. În primul rând, mi se pare că M4 au o nuanță de negru ceva mai închisă și că sunt puțin mai compacte decât versiunea anterioară. Însă în rest ți-ar fi greu să găsești diferențe. Sony spune că cele două cupe ale M4 sunt mai mari cu 10% și sunt mai moi decât cele ale M3. De asemenea, spațiul dintre cupă și banda de legătură este mai mic, iar cupa de plastic ar trebuie să fie mai subțire. Asta face ca XM4 să fie cu un gram mai ușor decât XM3, iar purtatul să fie mai confortabil.



Cei drept, noile căști se simt ceva mai bine pe cap, parcă îmi înconjoară urechile mai plăcut. De asemenea, interiorul este bine capitonat și nu o să te deranjeze la purtat. La fel ca și în trecut, pe cupa stângă avem un buton de power și un buton custom (pe care-l putem personaliza), a cărei funcție este aceea de a comuta între anularea zgomotului de fundal și amplificarea sunetului ambiental. Tot în stânga avem mufă de căști de 3,5 mm (firul este inclus în cutie), iar pe cupa dreaptă avem portul de încărcare USB-C și controlul tactil (swipe în sus și jos pentru volum, stânga dreapta pentru melodii și double tap pentru oprire și pornire).

Cupele sunt moi și este o plăcere să porți căștile. Nu te jenează de niciun fel, chiar și după mai multe ore de utilizare continuă. Totuși, mi-aș fi dorit un design mai îndrăzneț, ceva mai cool, poate ceva similar cu căștile Surface

Autonomia a rămas la fel ca în trecut, 30 de ore de ascultare cu o singură încărcare. Căștile au funcție de quick charge și în 10 minute de încărcare pot funcționa timp de 5 ore. Practic, ar trebui să te țină în jur de o săptămână câteva ore de ascultare zilnică.

Calitatea sunetului + noise cancelling

Modelul anterior s-a remarcat prin calitatea sunetului reprodus. Difuzoarele de 40 mm reușeau să producă un sunet echilibrat, fără să cadă într-o anumită extremă. Și anul acesta au fost folosite aceleași difuzoare și calitatea sunetului este la fel de bună ca în trecut, dacă nu chiar mai bună datorită tehnologiei de upscaling
DSEE Extreme, ceea ce face ca melodiile ce sunt redate la o calitatea mai joasă (majoritatea serviciilor de streaming) să se audă mai bine în căștile Sony. Compania se folosește de AI pentru a crește calitatea sunetului, similiar cu ceea ce se întâmplă la televizoare cu upscaling-ul de imagine.

Am făcut mai multe teste comparative între cele două perechi de căști și diferențele sunt foarte mici. Avem aceleași bas puternic, înalte distincte și un sunet echilibrat și de calitate. Ce am simțit că ar avea în plus M4 ar fi o separare mai bună a diferitelor sunete, însă nu este o îmbunătățire dramatică.

În schimb, Sony spune s-au adus mai multe îmbunătățiri la nivelul reducerii zgomotului de fundal, iar XM4 sunt cu 15% mai eficiente în eliminarea zgomotului pe frecvențe joase (motor de avion) față de XM3 și cu 20% mai eficiente în eliminarea zgomotului pe frecvențe medii și înalte (metrou, zgomotele din birouri, cafenele etc).

Nu pot să verific acel procentaj în teste, dar ce pot să zic este că nu o să auzi mai nimic atunci când folosești M4. Le-am purtat pe stradă, în supermarket sau la metrou și orice zgomot exterior a fost blocat (în combinație cu muzica). Poți asculta și podcasturi fără probleme la metrou și vocile vor rămâne clare și plăcute, iar singurul sunet exterior detectat a fost vocea care anunța stațiile, însă asta nu este valabil dacă asculți muzică la un volum mai mare de 70-75%.

Motivele pentru care ai cumpăra WH-1000XM4 în dauna lui WH-1000XM3

Din ce ți-am zis până acum nu prea ai motive serioase pentru care ai vrea cele mai noi căști Sony, în dauna modelului anterior, mai ales că există o diferență de preț considerabilă (dar despre asta mai la final). Însă, japonezii au adus o serie de îmbunătățiri care te-ar putea convinge.

WH-1000XM4 au wearing detection, adică acestea detectează atunci când utilizatorul le dă jos și pune pe pauză automat orice era redat (muzică, YouTube, Spotify, Netflix etc). Asta este posibil datorită încorporării unui sensor de proximitate (senzorul este vizibil în cupa stângă) și două accelerometre. Funcționează destul de bine și imediat detectează când mi-am pus căștile la gât. E o funcție care nu doar este utilă, dar economisește și baterie. În același timp rezolvă o problemă pe care M3 o avea, acea a atingerilor accidentale cu bărbia pe cupa sensibilă la atingere (am avut multe momente când am oprit muzica ca poi să-mi dau seama că a repornit din cauza unei atingeri cu bărbia). Totuși, am întâmpinat și momente când muzica începea pentru câteva secunde apoi se oprea la loc (asta în timp ce căștile se aflau la gât). Poate se rezolvă cu un update de software.

Al doilea motiv ar putea fi faptul că M4 pote fi conectate la două dispozitive în același timp. Ai putea avea căștile legate de laptop și de telefon și comutarea între ele este foarte ușoară. De exemplu, dacă asculți muzică pe laptop și sună telefonul, căștile vor trece imediat pe smartphone și vei putea prelua apelul. O adiție foarte bine venită.

Un al treilea motiv ar fi speak to chat. WH-1000XM4 detectează momentul când purtătorul vorbește și trece pe modul ambiental și oprește muzica pentru ca utilizatorul să poată avea o conversație fără să fie nevoit să dea căștile jos. Funcționează bine în diferite medii și căștile mi-au detectat vocea rapid. Poate fi util și ceva mai convenabil decât să ții mâna pe cupa dreapta pentru activarea modului ambiental.

WH-1000XM4 are microfoane mai bune și te faci mai bine înțeles decât cu M3. Am efectuat apeluri cu M4 pe cap atât în interior, cât și afară pe stradă și vocea captată de microfoane a fost una bună. Modelul anterior nu era grozav la acest capitol.

Puncte pro

- sunet de calitate
- anularea zgomotului
- conectivitate bună
- wear detection

Puncte contra

-  preț ridicat
    

În opinia mea, Sony a rezolvat toate problemele pe care M3 le avea și M4 este fix ce trebuie (deși aș vrea un design nou). Dacă bugetul nu e o problemă și vrei căști cu un sunet de calitate și noise cancelling avansat atunci WH-1000XM4 sunt perfecte. Pe de altă parte, dacă vrei un sunet la fel de bun, noise cancelling bun, un preț mai accesibil și nu te interesează wear detection sau posibilitatea de a te conecta la două dispozitive în același timp, atunci mai bine te îndrepți către modelul anterior, WH-1000XM3.

Căștile de anul acesta le poți cumpăra de aici pentru 1835 de lei, iar modelul anterior este disponibil aici pentru 1309 de lei. Tu decizi dacă îmbunătățirile menționate de mine merită diferența de preț de peste 500 de lei.



Citeste si