- 22 Iulie 2024
REVIEW Xiaomi Pad 6s Pro - la ce poți folosi o tabletă cât un laptop?
Xiaomi Pad 6s Pro e o tabletă care vrea să fie un partener în călătorie, la cafenea, la birou, pentru cei care fac niște video, pentru cei care vor să urmărească un film în pat și nu vor să ia laptopul sau nu au televizor în cameră. Pentru cei care vor un sistem de entertainment ad hoc în mașină?
Avantajul său din punctul meu de vedere, după ce am testat-o, e că nu costă enorm și e la fel de bună precum concurența directă, mai ales că are un procesor de calitate pe care l-am avut deja pe multe telefoane mobile.
Design Xiaomi Pad 6s ProE un dispozitiv ușor. 590 de grame la care mai adaugi 200 cu o husă cu tastatură. Deci mai ușor decât orice laptop pe care-l poți cumpăra. Are o grosime de 6,3 milimetri, deci la fel, mai subțire ca un laptop. Se mai adaugă vreo 2 milimetri cu tot cu husă.
Pe spate ai aluminiu, dar pe care sper că nu-l vei vedea prea des, pentru că vei avea… da, ți-ai dat seama că am o obsesie, o husă. Ai boxe stereo pe ambele părți ale tabletei, butoane de volum, o parte magnetică pentru a pune stylus-ul în suportul său și o mufă USB C.
În stânga sus ai două camere. Modulul este inspirat de telefoane, dar deși pare că ai 4 chestii acolo, ai de fapt două camere, un bliț și un sticker. Meh. E o cameră de tabletă, mai cool decât așa ceva e un cărucior de piață de la Catena.
Realist, ce așteptări mai ai? Uită-te la telefoane. Singurul element de design unic vine doar din schimbarea formei camerei, iar poate ultima inovație de design a venit de la Nothing, prin acele părți luminate pe spate. Tabletele doar preiau niște module dezvoltate deja pe telefoane și care sunt montate pe o suprafață mai mare.
Specificații tehniceXiaomi Pad 6s Pro sosește cu procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, lucru relativ normal pe o tabletă cu Android, adică cele care sunt lansate la începutul anului primesc cam procesorul de anul trecut. Asta nu înseamnă că nu e un procesor puternic. Îl știm de la atâtea telefoane de pe piață și s-a comportat bine, atât ca performanță și autonomie. Varianta pe care am avut-o eu are 8 GB de RAM și 256 de GB de stocare și nu se poate extinde cu un slot de card.
Bateria este de 10.000 de miliamperi și aici voi trece, într-un mod necaracteristic mie și camerele, pentru că cele de pe spate mi se par irelevante, iar cea frontală este singura care contează. Camera principală are 50 de megapixeli cu f/1.8 și un wide, iar cea de 2 megapixeli e de adâncime, pentru portrete. Camera de selfie e de 32 de megapixeli, tot un wide f/2.2 și poate filma la Full HD la 30 de cadre pe secundă, ceea ce o face o cameră potrivită pentru apeluri video, singurul mod în care o vei folosi de altfel. Menționez încă o propoziție: singurul mod în care vei folosi camerele de pe spate, ceea ce diferențiază o tabletă de dimensiunea aceasta de un laptop, e poate să faceți o poză la un document dacă nu aveți altceva la dispoziție, dar cam atât.
Tableta are Android 14, dar peste care Xiaomi a venit cu ceea ce numește astăzi Xiaomi HyperOS, practic un fel de skin cu câteva diferențe de fonturi față de un Android stock și integrări cu alte dispozitive Xiaomi - telefoane și ceasuri, pentru că dacă ai un telefon Xiaomi poți să îi pui ecranul tabletei sau să primești notificările. Producătorii caută puternic un ecosistem în jurul dispozitivelor lor, așa că e bine primit, cum are și Samsung sau cum are și Apple.
Autonomia este un punct care este promovat de Xiaomi. Bateria de 10.000 de miliamperi ar trebui să reziste o zi de folosire. Eu am testat tableta uitându-mă pe birou la un stream live de la Formula 1 și am avut aproximativ 5 ore de vizionare de la 100% până la 8%. Așadar, luând în calcul acest aspect, mă aștept ca în folosire naturală - scris, browsing, emailing sau videos care nu sunt live, adică pe Netflix sau Disney, să te ducă o zi întreagă de muncă, ceea ce ai nevoie de la o asemenea tabletă.
Dar autonomia nu mă deranjează, pentru că încărcătorul din pachet are 120 de wați și încarcă la 100% în doar 35 de minute. Așa că și dacă aș face un transatlantic, aș avea o escală mică și aș pune tableta la încărcat pentru energie suplimentară.
Sunetul este asigurat de o pereche de boxe stereo - câte două pe ambele părți care livrează un sunet foarte puternic. Este suficient și ca să folosești tableta pe post de entertainment la o petrecere dacă nu ai o boxă externă. Și la volum maxim tableta se aude foarte curat, nu vibrează deranjant, sunetul este cât de clar se poate din aceste boxe. Deci puncte bune aici ca entertainment device.
Ecranul iese în evidență. Are 12,4 inci cu margini subțiri negre împrejur, un panou IPS LCD la 144 de Hz și care livrează luminozitate mare - 900 de niți - și culori foarte corecte, puternice și bine evidențiate. Rezoluția e 2032 x 3048 de pixeli, cu o rată de aspect 3 pe 2. Dacă ești interesant - Corning Gorilla Glass 5 este sticla din fața panoului care asigură rezistența.
Ca experiență generală de folosire, ziceam și la început, Snapdragon 8 Gen 2 nu are probleme. Se mișcă bine, iar aici chiar faci multitasking, pentru că este ușor în sistemul de operare să faci un split screen și să urmărești două lucruri deodată. Pad 6s Pro este un dispozitiv rapid, care este la nivel cu orice laptop din punctul meu de vedere.
Cel mai mult am folosit-o cu split screen între Gmail și un browser unde de obicei aveam ori ciclism, ori Formula 1 deschise. De asemenea, am folosit-o și ca să scriu notițe, să am site-ul nostru pornit sau YouTube. Niciodată nu a dat semne de încetinire. E corectă, e ce te aștepți de aici.
Un lucru important e că poți să conectezi un SSD extern la mufa USB C și dacă vrei poți să editezi video acolo, deși din punctul meu de vedere vei avea nevoie de un mouse conectat, că altfel va fi complicat. În CapCut nu am avut probleme cu un video 4K de 33 de minute, programul este și bine optimizat. Așa că tableta a funcționat bine, nu s-a încălzit și dacă ești creator de conținut și vrei să editezi pe drum, e o variantă foarte bună.
Accesorii?La review tableta a venit și cu accesoriile pe care altfel dai bani. Am avut un stylus de la Xiaomi care poate fi folosit pentru notițe sau pentru a desena. Să mă dau mare acum că știu să zic cuvinte despre un stylus? E de calitate, materialele sunt bune, nu e prea ușor, nici prea greu, precis în scriere, cu un vârf ca de creion cerat și 3 butoane care pot fi configurate pentru notițe, printscreen-uri și alte asemenea lucruri.
Husa cu tastatură și touchpad e o adiție obligatorie din punctul meu de vedere. E dintr-un fel de plastic și niște piele vegană deasupra, se simte foarte de calitate și are un stand în spate care poate fi configurat pentru unghiul potrvit. Față de alte huse cu tastatură de la tablete are un joc minimal. E ceea ce este, adică nu vorbim aici de calitatea unui laptop, dar nu avem taste de jucărie, nu se plimbă prea mult, nu vibrează și poți să scrii la aceeași viteză ca și cum ai scrie pe un laptop. Am apreciat faptul că tastele săgeți nu sunt de dimensiune redusă, acel 50% tradițional, ci măcar stânga-dreapta sunt de dimensiune mare, ceea ce te ajută să navighezi.
Touchpad-ul e surprinzător de bun. Tactil se mișcă bine, îl poți seta ca să dai click fără să apeși butonul și recomand asta. Minusul apare când vrei să apeși tastele touchpad-ului, pentru că atunci sunetul e foarte gol, e un click dur, dificil, și care nu e senzațional.
Din acest motiv, dacă vrei mai mult de la această tabletă, dacă vrei să fie un înlocuitor de laptop, ia un mouse bluetooth oricât de prost și mic, pentru că experiența se schimbă astfel. Eu nu am putut să mă gândesc că voi edita un video oricât de mic folosind touchpad-ul, pentru că ar deveni relativ frustrant și nu e atât de precis ca pe un laptop.
Dar, dar, dar. Stai cu mine. Accesoriile de tabletă nu sunt de obicei senzaționale. Am un iPad.. Air? Cred. Cine le mai știe ordinea? Am o husă de la Logitech de plastic pe care am cumpărat-o pentru că era singura decentă, singura care nu te rupea la buzunar, pentru că husele acelea originale de la Apple sunt absurde. Rareori am văzut huse de tabletă excepționale, sunt un compromis și astăzi, la atâția ani după apariția iPad-ului. Dar această husă, luând în calcul ceea ce am mai văzut pe piață e de calitate și are un preț corect. Vorbim totuși de o husă care e de 6 ori mai ieftină ca dispozitivul și asta e o formulă matematică pentru care îmi vei mulțumi, că mi se pare că așa trebuie calculată orice husă.
Fără accesorii nu înțeleg Xiaomi Pad 6s Pro. Ar fi doar un dispozitiv de entertainment mare și cu ecran frumos, dar pe care îl vei folosi rar și va aduna praf. Măcar cu tastatura devine o unealtă de productivitate. Dacă vrei să o cumperi, nu o cumpăra fără, pe bune ai alte ecrane la care să te uiți la conținut.
Să nu uit ceva. Tastatura fizică de la Xiaomi, la fel ca și cea de la Samsung nu vine cu diacritice în standard. Și când vrei să adaugi o limbă nu o să găsești limba română. E o chestie stupidă care mi-a distrus creierul prima oară. Există o soluție.
Cauți în Google Play Store - More Physical Keyboard Layouts de la un dezvoltator numit „Călin”. Odată instalat în tabletă găsești mult mai multe layout-ul de tastatură, inclusiv Romanian Standard sau Romanian Programmers și poți să schimbi apoi cu butonul „Comand + Spațiu”.
La ce folosești o tabletă?Unde văd eu tableta asta folosită? Hai să îți spun unde nu o văd, de fapt. Nu te vei juca cu ea. E prea mare ca să o folosești confortabil. Nu va fi tableta copilului, e prea scumpă și prea mare.
Tableta asta merge dacă ai un dispozitiv Xiaomi, pentru că are interconectivitate foarte bună. Altfel, dacă ești un student care vrea ceva pe care să dea 4.000 de lei, ar merge pentru tine. Sau dacă ești un antreprenor care stă un pic pe mail și nu are nevoie de programe specifice desktop-ului. Dacă ești un manager, la fel, merge. Te urci în avion des și ai nevoie de un dispozitiv, potrivit și pentru tine. Muncești de la cafenea, potrivită.
Realist vorbind, din punctul meu de vedere poți să duci studenția cu tableta asta. La fel, dacă ai la birou un dekstop sau laptop, acesta este un dispozitiv secundar numai potrivit. Eu scriu destul de mult și am nevoie de o experiență desktop în multe lucruri, așa că nu aș folosi o tabletă în mod curent.
Dacă vrei să vezi un film în pat, e un ecran excelent, luminos, foarte bun, atunci merge tableta asta. Aș spune că este și pentru cei care nu vor neapărat un laptop sau un desktop, să zicem că ești un pensionar care vrea să stea pe net și să se uite la filme, e o experiență mult mai cunoscută decât cea de pe Windows sau Mac. Mă gândesc la mama care a cunoscut tehnologia prima oară pe mobile și nu s-a obișnuit până azi cu laptopul. Dar dacă i-aș da o tabletă, ar fi aceeași experiență ca pe telefonul mobil.
Xiaomi pariază aici pe înlocuirea laptopului. E promisiunea Samsung sau iPad. Eu nu cred nici în iPad ca înlocuitor al Mac-ului. Android nu e o experiență complet bună, mai ales în anumite aplicații, dar dacă nu ai nevoie de prea mult Excel și prea multe Adobe Premiere și prea multe unelte, atunci e o soluție pe termen lung și nici nu cari după tine 2-3 kilograme. Aș spune că mai degrabă această tabletă nu e înlocuitorul laptopurilor foarte subțiri și ușoare, ci a celor care sunt 3000 - 4000 de lei, dar au două kile jumate.
Preț și concluzieXiaomi Pad 6s Pro concurează pe o piață relativ restrânsă dacă iei în calcul specificațiile tehnice și dimensiunea ecranului. Concurentul său direct este Samsung Galaxy Tab S9+, tabletă tot de 12,4 inci și care vine cu procesorul Snapdragon 8 Gen 2. Orice altceva este ori pe alte specificații, ori din ecosistemul Apple. Și dacă la telefoanele mobile pot înțelege comparațiile dintre iOS și Android, la tablete lucrurile mi se pare că sunt mult mai compartimentate. Există cei care vor iPad și cei care vor o tabletă pentru că sunt în ecosistemul Android, caută o ofertă mai bună la preț.
Xiaomi Pad 6s Pro costă 3.500 de lei în momentul ăsta în România. Husa cu tastatură și touchpad costă 600 de lei, iar un stylus 500 de lei. Așadar, cost total de 4.600 de lei.
Samsung Galaxy Tab S9+ costă 5.000 de lei, husa cu tastatură și touchpad 750 de lei, iar stylus 220 de lei. Așadar, un cost total de 5970 de lei. Avem o diferență de 1.300 de lei între cele două, așa că la nivelul prețului Xiaomi este fix un best buy pe această clasă restrânsă de tablete. Evident, poți să te duci mai jos cu o tabletă cu dimensiuni mai mici sau cu performanțe mai slabe
Așadar, pentru mine la concluzie rămâne de fapt întrebarea aceea care mă cam bântuie de ceva ani - merită o tabletă sau nu? Pentru că realist concurentul direct al acestei tablete este laptopul. Fie că vorbim de un MacBook Air de 13 la 5.500 de lei sau orice alt laptop cu Windows cu performanțe bune, acelea sunt de fapt competiția. Fără îndoială că e o variantă foarte bună pentru multimedia, pentru a trimite mail-uri și a fi productiv online, poți să faci editare video fără probleme în CapCut sau Premiere Rush, dar ai aceeași flexibilitate ca pe un laptop care realist nu e mult mai greu și nici mult mai mare. Tableta asta e ca suport pentru un creator de conținut, fără îndoială, care vrea să editeze „on the go”. Este o unealtă foarte cool pentru un antreprenor sau un angajat care este mereu pe drumuri și nu dorește nimic greu, vrea simplitate. Ce îi dau este că raportul calitate/preț este unul foarte bun. Să zicem că scoți stylus-ul, că acela e pentru un specific de utilizatori, ai un dispozitiv bun la 4.100 de lei care este util.
Apreciez că nu e scumpă, apreciez că accesoriile sunt relativ accesibile, pentru că Dumnezeule dacă vrei să iei o husă originală de iPad cu tastatură îți iau pielea de pe tine. Apreciez atenția la detalii la accesorii, dar mi-e greu să trec peste lipsa porturilor, oricât de mici ar fi acelea în cazul unui laptop. Cred că pur și simplu dacă jobul meu ar fi să fiu mereu pe drumuri și să dau mail-uri, ar fi perfectă și aș lua-o în considerare ca un al doilea device.