- 15 Noiembrie 2024
REVIEW Xiaomi X20 Pro vs Xiaomi X10 − care e cel mai bun aspirator?
Aspiratorul robot este soluția potrivită pentru cei care nu vor să facă munca asta manuală, să scoată ditamai aspiratorul clasic din debara sau pur și simplu nu au loc. Fie că sunt studenți sau că sunt leneși, ca mine. Invenția asta a apărut acum câțiva ani și a suferit numeroase îmbunătățiri. Dacă acum ceva ani părea magic să vezi robotul autonom cum merge prin casă, acum e o normalitate.
Și dacă e să mă gândesc, probabil că ăsta e singurul robot autonom care face parte din viața noastră cu adevărat, deși promisiuni au fost multe. Mai sunt și alte dispozitive cu inteligență artificială, dar ăsta se mișcă și face treaba ta.
Xiaomi X10 este clasicul aspirator robot. Variante ale lui au fost în ultimii ani. Un aspirator cu mop, cu un recipient de apă inclus, cu un sac de praf care se poate folosi pe termen lung, destul de micuț într-un colț și care face treabă bună. Aproape că nu ți-ai da seama că e un alt dispozitiv față de cele din trecut. Dar unii oameni se gândesc că X10 e prea mic, nu e destul de puternic pentru ei sau au o suprafață mare în casă.
X20 Pro e un dispozitiv cu un rezervor mare, cu putere de aspirare crescută, cu două mopuri care se rotesc, cu recunoaștere inteligentă a covoarelor. Și cu intervenție manuală minimă. Asta-mi place cel mai mult. Face parte din ultima generație lansată de Xiaomi și deși nu pot să zic că e cea mai bună variantă existentă acum, pentru că nu am testat altele, e una care mi s-a potrivit foarte bine mie.
Caracteristici tehnice ale aspiratoarelor robotXiaomi X10 îl cunoști bine. E aspirator și mop 2 în 1 cu sac de praf inclus în dock-ul de încărcare. Are un rezervor de apă de 200 de mililitri controlat electronic care permite până la 80 de minute de spălare a podelelor pentru aspiratorul acesta.
Aspiră la 4.000 de pascali presiune și are o baterie de 5.200 de miliamperi oră, care asigură până la 80 de minute de folosire continuă, până când să aibă nevoie de reîncărcare în standul de andocare. Sacul de praf are 2,5 litri și poate fi folosit pentru 60 de cicluri complete de curățare până când să aibă nevoie să fie înlocuit. Practic sacul golește praful din recipientul aspiratorului la 17.000 de pascali.
Aspiratorul cartografiază casa cu ajutorul laserului LDS chiar și pe întuneric și se controlează din aplicația Mi Home, dar și cu ajutorul Amazon Alexa sau Google Assistant. Aspiratorul se încarcă complet în 6 ore. Aspiratorul nu are un rezervor de apă în dock, nici rezervor de apă murdară, iar standul vine și cu bancul de andocare integrat.
X20 Pro - o stație de curățare all-in-oneX20 Pro poate fi descris ca o stație de curățare all-in-one, dincolo de a fi doar un aspirator robot. Stația sa de andocare este mai mare și mai înaltă, cu o bază de andocare ce poate fi scoasă și poate fi spălată. De ce este mai mare? Pentru că spre deosebire de X10 care avea 200 de mililitri, X20 Pro are un vas de apă curată de 4 litri integrat în dock, alături de unul de 3,8 litri de apă murdară. Bineînțeles, are și sac de praf integrat în dock.
Dacă X10 poate funcționa timp de 80 de minute, acesta se duce la dublul duratei, adică 160 de minute. Dacă cel mic are o presiune de 4.000 de pascali, X20 Pro aspiră la 7.000 de pascali, ceea ce asigură o eficiență mai mare și poate acoperi o suprafață de 120 de metri pătrați. De asemenea, și sacul de praf e mai mare, poate fi golit odată la 75 de zile aproximativ. Bateria este de 5.200 de miliamperi, dar are o autonomie mai mare decât pe X10.
Cele două aspiratoare se diferențiază și prin modurile de curățare. X10 are o perie de mop pe care o umezești tu și apoi o pui manual jos. X20 Pro vine cu două perii de mop care se rotesc pentru curățare mai precisă. În plus, X20 Pro are o funcție care-mi place enorm. Se usucă singur. Odată ce termină sesiunea de curățare se duce în doc, iar în următoarele 3 ore periile mopului vor fi usctae, ca să nu rămână jilave și să miroasă urât.
Și X20 Pro are radar LDS, dar acesta este chiar mai avansat. Își face o hartă la prima folosire, dar în aplicația Mi Home o vezi chiar și în format 3D. De asemenea, senzorii acționează la 120 de grade și pot evita mai bine obstacolele. Funcția care mi-a plăcut mie cel mai mult este cea de recunoaștere automată a covoarelor. Dacă X10 funcționează bine într-o casă unde sunt numeroase covoare, nu este ideal dacă ai doar câteva covorașe, așa cum am eu acasă. X20 Pro recunoaște automat covoarele, ridică periile mopului pentru a nu uda carpetele și doar aspiră pe acolo. Cu toate acestea, dacă ai un covor mai înalt de 8 milimetri sau să zicem că e mai pufos, mai bine setează din aplicație modul Carpet avoidance, ca să le evite cu totul și să nu le strice.
Cum funcționează aspiratoarele robot?Le-am folosit pe amândouă. Setarea aspiratoarelor se face foarte simplu din aplicația Mi Home. Odată ce le-ai introdus, vor face un update de firmware și poți să le setezi pentru a-și face harta în mod automat. Nu am observat o diferență marcantă de viteză în a-și face harta, dar X20 Pro este mai bun în a evita obstacole. Când a făcut harta sau a spălat nu l-am auzit lovindu-se de obiecte și a intrat în niște locuri foarte strâmte, în timp ce pe X10 l-am mai auzit încercând un pic niște colțuri. Motivul e că X10 are senzorii doar în partea din față, în timp ce X20 Pro are senzorii și pe laterale, având un unghi de recunoaștere mai amplu și mai precis.
Pentru a începe să folosești X10 trebuie să-i umpli recipientul de apă, iar aici mie nu mi-a plăcut faptul că are doar 200 de mililitri, iar mopul trebuie spălat de către tine. Am identificat un risc de a uita aspiratorul în colț și să nu-l folosesc prea des, pentru că mi-ar fi lene.
Din aplicația Mi Home setezi cantitatea de apă pe care dorești să o folosească, iar apoi îi dai drumul. Cei 4.000 de pascali de presiune funcționează foarte bine pentru praful de pe jos, pentru firimituri care rămân în bucătărie și așa mai departe.
Aspiratorul știe să se urce și pe covoare, dar nu foarte înalte, pentru că garda sa la sol este mai mică decât X20 Pro. Așadar, e un aspirator bun dacă ai o casă plină de covoare, dacă vrei să speli suprafețe mai mici. După un ciclu de spălare nu trebuie să cureți neapărat mopul, dar ar fi bine, pentru că se umple de praf.
Avantajul lui X10 este că ocupă mai puțin spațiu în casă, ai nevoie de un colț mai micuț pentru a-l poziționa, dar altfel își face treaba excelent. Meniul său este și mai simplu în aplicație - ori aspirare, ori mop sau ambele, viteza de aspirare care poate consuma mai multă sau mai puțină baterie, dar și nivelul de apă. Harta este doar 2D, dar nu am identificat probleme speciale cu asta. Cum ziceam și mai devreme, pentru că are senzorii doar în față își face drumul lovindu-se puțin de colțuri până să se prindă că nu e unde trebuie. Viteza de aspirare și folosire nu e diferită, doar că pentru eficiență mai mare în același timp, ai nevoie de X20 Pro.
X20 Pro e mare, eu i-am găsit un colț în camera pe care o folosesc ca un birou, dar nu aș zice că e ideal. Este alegerea celor care au o suprafață mai mare de curățat, de la 50 de metri pătrați în sus cu doamne ajută. Setarea e puțin mai complexă decât la X10, dar fără să fie deranjant. Practic trebuie să-i pui blocul de andocare, peria și capetele de mop. Recunosc că prima oară m-a speriat că nu știam dacă va curge apă sau ceva, pentru că aspiratorul comunică cu docul pentru a fi alimentat cu apă, dar nu am avut probleme.
7.000 de pascali presiune se văd, e lună după. Mopurile rotative mi-au plăcut mai mult decât cel de pe X10 pentru că asigură o curățare mai în adâncime. Lipsa de griji e cea mai importantă pentru mine - adică nu trebuie decât să umplu recipientul de 4 litri de apă și cam asta a fost. Am pornit aspiratorul, s-a descurcat excelent pe covoare, a reușit să le identifice bine chiar și pe cele mai pufoase și să "le urce".
Avantajul lui X20 Pro a fost autonomia. O curățare completă care la mine înseamnă 48 de metri pătrați de suprafață activă durează între 46 și 50 de minute, aici incluzând și momentele când aspiratorul se întoarce la bază ca să își curețe apa, mopul. Cumva, pentru că face asta des, de vreo 4 ori în timpul curățării, și încrederea mea că spală mai bine pe jos. Maximum pe care-l poate curăța cu rezervorul de 4 litri de apă este de 120 de metri pătrați, ceea ce înseamnă că dacă a acoperit 50 de metri în 50 de minute, îi permite să folosească doar o singură încărcare pentru o curățare.
Xiaomi X10 este un aspirator destul de jos față de podea și nu are mod de ridicare automată. Asta ar fi o problemă pentru mine. X20 Pro recunoaște mai bine împrejurimile, nu s-a ciocnit deloc de colțuri, a intrat printre picioarele scaunelor unde nu mă așteptam și mi-a permis să adaug și soluție de curățare în apa mopului.
De asemenea, stă doar într-un colț, se usucă singur, se spală singur. Ce va trebui să fac în viitor e să-i curăț docul, să-l șterg de praf și să golesc sacul aspiratorului din când în când.
Dar pentru folosirea mea de zi cu zi, X20 Pro mi-a adus mai mult confort, mai multă relaxare și o performanță mai bună de spălare.
Preț - Xiaomi X10 și Xiaomi X20 ProXiaomi X10 costă în perioada aceasta 1.499,99 de lei la ofertă pe Flanco, redus de la aproximativ 2.500 de lei, prețul lui inițial.
X20 Pro are toate datele să fie mai scump și va fi disponibil în România începând cu anul viitor.
Întrebarea mea este care merită mai mult? Pentru modul meu de folosire, pe o suprafață mai mare, X20 Pro mi se pare o alegere excelentă. Chiar dacă e mai scump, nu-ți golește banca și spre deosebire de un random smartphone pe care ți-l iei la impuls are un rol foarte clar în viața ta. Eu aș da banii în plus pentru rezervoarele de apă mai mari, pentru modul inteligent de a recunoaște covoarele, pentru faptul că umpli un singur rezervor, că-și usucă singur mopul și pentru harta 3D a casei care mi se pare mai eficientă decât pe X10.
Cu toate acestea, X10 este bun pentru majoritatea persoanelor. Asigură o curățare de calitate, are autonomie suficientă pentru majoritatea apartamentelor și nu ocupă spațiu.
E o evoluție, una pe care o simți abia când le pui unul lângă altul, dincolo de ordinul de mărime. X20 Pro mi-a dat mai mult confort, iar dacă ai unde să-l pui în casă, pentru că ăsta e singurul argument împotriva lui, atunci e o alegere excelentă pentru următorii ani. Nu faci la fel de mult efort și nu lași aspiratorul să devină un obiect de mobilier în colțul casei.