Rezultate Autonom 2019: leasing operațional, închirieri și efectul Coronavirus

Autonom Services SA, cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 339 milioane de lei, o creștere cu 35% față de 2018, EBITDA de 132 milioane lei (+ 57%) și un profit net de 17,5 milioane lei (+ 7%). Tot anul trecut, compania a atras 20 de milioane de euro de la Bursa de Valori București printr-o emisiune de obligațiuni corporative.

Rezultatele consolidate ale Autonom Services includ performanța a două linii de afaceri majore - leasing operațional și închiriere pe termen scurt (rent-a-car), precum și a altor servicii suplimentare oferite de Autonom.

Creșterile semnificative ale rezultatelor întregului business al Autonom demonstrează potențialul pieței serviciilor de mobilitate din România și din Europa Centrală și de Est, care este momentan în curs de dezvoltare și nu a atins încă maturitatea deplină.

“Business-ul a înregistrat o creștere susținută, culminând cu anul 2019 care a fost cel mai bun din istoria Autonom. Am reușit să majorăm cota de piață fără să sacrificăm profitabilitatea pe termen lung și să atragem clienți și servicii noi, dezvoltate organic și prin parteneriate. 2020 ne va arăta dacă modelul nostru de afaceri bazat pe sustenabilitate, adaptabilitate și flexibilitate va fi suficient de agil pentru a trece peste toate provocările aduse de această criză sanitară.” a declarat Dan Ștefan, coacționar al grupului Autonom Internațional, din care face parte Autonom Services.

Performanțele liniei de leasing operațional

Linia de leasing operațional, care a deservit 1.461 de clienți în 2019 și a operat o flotă de 7.118 de autovehicule, a înregistrat venituri consolidate de 159 milioane de lei; a rezultat astfel o creștere spectaculoasă - 48% față de rezultatul generat în 2018.

Linia de afaceri, care ajută companiile să optimizeze costurile operaționale prin externalizarea flotelor auto, a beneficiat de un interes crescut atât din partea companiilor cu flote mari, cât și din partea companiilor antreprenoriale care operează doar câteva vehicule.

Tot în 2019, compania a finalizat cu succes integrarea în grup a BT Operational Leasing și a trecut printr-un proces de rebranding. Astfel, Autonom a încheiat anul trecut cu o imagine reînnoită, o structură de afaceri mai ușor de înțeles, o echipa mai puternică și cu o relație solidă cu clienții și partenerii săi.

Impactul Covid-19 asupra liniilor de business Autonom

Divizia de rent-a-car, care oferă o gamă variată de servicii de închiriere auto pe termen scurt și mediu, de la minimum o zi și până 12 luni, a crescut cu 14% față de anul 2018 și a atins astfel venituri consolidate de aproximativ 66 milioane lei în 2019. Pe tot parcursul anului trecut, Autonom Rent-a-Car a operat o flotă de 2.034 de vehicule prin intermediul căreia a deservit clienți în 44 de agenții din 31 de orașe din România. Peste 85% din cifra de afaceri rent-a-car a fost generată de persoane juridice, în timp ce gradul mediu de ocupare al flotei a fost de  80%.

Ca linie de venituri suplimentare, Autonom comercializează în fiecare an – prin intermediul Autonom AutoRulate – mașini ajunse la sfârșitul perioadei de amortizare. În cursul anului 2019, compania a vândut 2.215 de vehicule din flota sa, pentru o sumă totală de 93,5 milioane de lei. 33% din autoturisme au fost vândute către persoane fizice.

Reprezentanții companiei declară că serviciile contractate pe termen lung, precum cele de leasing operațional, contribuie cel mai mult la veniturile generate la nivel de grup. Acest lucru este cu atât mai important în contextul pandemiei de coronavirus, în care piața închirierilor auto este afectată de reducerea călătoriilor turistice și a celor de afaceri, cu scăderi dramatice în toată lumea. Această restricționare a călătoriilor va continua să aibă impact asupra liniei de închiriere pe termen scurt cât timp riscul răspândirii virusului este încă prezent. Cu toate acestea, Autonom continuă să își adapteze serviciile la dinamica actuala a pieței.

“Din fericire, aceasta nu este prima criză pentru Autonom. Am trecut foarte bine prin criza financiară din 2008-2011, la începutul căreia ne-am schimbat rapid modelul de business; mai mult, am crescut atunci cu peste 50% în fiecare an. De altfel, suntem optimiști în ceea ce privește viitorul Autonom - considerăm că suntem într-o poziție foarte bună pentru a continua dezvoltarea accelerată, chiar și în 2020” declarat Marius Ștefan, coacționar și fondator al grupului Autonom International.

Mai mult, oficialii companiei spun că vor continua să investească până la 80% din bugetul propus, chiar și în contextul unei crize economice majore, pentru a întări business-ul și a-i asigura astfel stabilitatea.



Citeste si