- 19 Noiembrie 2024
ROG Phone 9 PRO Edition: de ce ai vrea un telefon de gaming, chiar dacă nu ești gamer
Pentru că lucrez în domeniu de mulți ani mă întrebă multă lume - ce telefon să-mi iau? Alții mă întrebă direct Samsung sau iPhone? Dar de ce nu un telefon de gaming? Am folosit în ultimele zile ASUS ROG Phone 9 Pro și ar putea fi mai bun decât un Samsung, iPhone sau oricare alt brand vrei la aproape toate capitolele. Atenție pe cuvântul aproape. E cel mai performant telefon de pe piață acum, are cel mai rapid display, e cel mai bun pentru gaming cu accesorii și funcții utile, dar un element esențial îl desparte de a convinge mai mulți oameni să-l ia în considerare. Chiar dacă nu te interesează telefoanele de gaming, stai cu mine să vezi de ce l-ai vrea să nu-l folosești la gaming.
Performanță - ROG Phone 9 ProAcesta este primul telefon pe care-l testăm cu Snapdragon 8 Elite, cea mai nouă platformă de la Qualcomm pentru telefoane de top. 8 Elite este primul dintre cipurile mobile ale companiei care folosește noul CPU Oryon proiectat de Qualcomm. Mai precis, compania și-a introdus cipurile Snapdragon X Elite pentru PC-uri acum un an, care au fost primele care au inclus CPU-uri Oryon. Am testat și noi două laptop-uri cu X Elite și am fost destul de mulțumiți. Așa că eram curios să văd cum se descurcă pe un telefon mobil și nu a dezamăgit.
Practic, acest telefon cu acest procesor este cea mai bună combinație pentru gamingul pe mobil în acest moment. Am instalat unele dintre cele mai impresionante jocuri la nivel de aspect precum Genshin Impact, Zoneless Zone Zero, Diablo 4, Asphalt, Wild Rift dar și titluri care au rulat la 185 de FPS pentru că da, telefonul poate face asta. Jocuri precum Brawl Stars, Dead Cells, Oddmar pot atinge 185 de FPS pentru ca tu să beneficiezi de rata de refresh de 185 de Hz a telefonului.
M-am jucat Zoneless Zone Zero 30 de minute și abia am văzut FPS-ul să scadă puțin la 58, revenind imediat la 60 FPS, iar temperatura a fost de cam 41 de grade la finalul sesiunii. Procesorul este amplasat în mijlocul telefonul și Asus a creat un sistem de răcire impresionant astfel încât căldura este disipată până să o simți la margini. În Diablo 4 aceeași poveste, chiar și în zone cu multe efecte FPS-ul a fost stabil. Și cei care jucați competitiv aveți motive de bucurie, deoarece Wild Rift poate fi jucat în 120 de FPS fără probleme, Brawl Stars e la 185 de FPS în mod constant. Astfel gameplay-ul e incredibil de smooth și fără să pierzi din calitatea vizuală.
Și pe partea software, aduce îmbunătățiri în anumite jocuri cu lucruri precum auto run, auto pickup, fast forward în conversații sau automatic skill upgrades în Wild Rift, de exemplu. Sunt poate lucruri mărunte, dar utile. Mi-ar plăcea doar să fie utilizabile în mai multe jocuri. De ex, auto run îl poți folosi doar în Genshin Impact. Upgrade skills poți să le folosești în Wild Rift, Arena of Valors sau Mobile Legends: Bang Bang.
Pentru sesiuni de gaming de până la 30 de minute nu ai nevoie de cooler, dar dacă joci mai mult atunci adiția acestuia este binevenită deoarece răcește considerabil dispozitivul și degetele tale. În trecut, la prima apariție îmi aduc aminte că nu aducea un aport prea mare. Acum poți scade și cu 10 grade temperatura telefonului, ceea ce e tare.
Înainte de a testa telefonul văzusem pe internet leak-uri cu faptul că Snapdragon 8 Elite se încinge. Dap și aici e cazul, însă doar în teste extreme, nu în gamingul normal sau multitasking. De exemplu, în 3D Mark Wild Life Extreme Stress Test telefonul a ajuns la final la 56 de grade Celsius, iar temperatura la suprafață indicată de Pixel 9 Pro XL era de 52 de grade. Era fierbinte și nu puteai pune mâna pe el. Însă măcar Rog Phone 9 Pro a cedat foarte puțin și a păstrat performanța sus cu o stabilitate de 87%. Vei vedea că alte telefoane vor ceda după 2-3 teste pentru a păstra temperatura jos. Urmează să testăm și alte smartphone-uri cu Snapdragon 8 Elite, dar sunt sigur că se vor supraîncălzi în acest test. Cu coolerul activat problema dispare și vedem o stabilitate mai mare și o temperatură maximă de 43-44 de grade.
Altfel în Geekbench 6 vedem cele mai mari rezultate cu 3148 de puncte pe single core și aproape 10000 de puncte pe multicore, puțin sub iPhone 16 Pro Max pe single core, dar peste la multicore.
Pentru că o să vorbim și mai mult despre AI am instalat și Geekbench Ai pentru un benchmark și am obținut 2523 de puncte single precision score, 3026 half precision score și 5545 quantized score.
Tot ce înseamnă multitasking, social media nu este absolut nicio problemă pentru acest smartphone, cum era de așteptat, dar poți face cu succes și sarcini mai grele precum editare poze, video, export rapid. Un video de 2 minute format din mai multe clipuri 8K, 4K, cu diferite efecte aplicate, în Capcut, a fost exportat în câteva zeci de secunde la rezoluție FHD. La fel și în cazul pozelor în Lightroom clasic.
Înainte să închei, să vă mai zic că telefonul are 16 sau 24 GB RAM LPDDR 5X și 512 sau 1 TB spațiu de stocare UFS 4.0
Design și utilizareDeci un telefon excelent pe performanță. Hai să vedem ce altceva mai oferă. Zic să vorbim puțin și despre design pentru că eu zic că merită apreciat, măcar prin prisma faptului că e diferit. Hai să vă arăt puțin experiența de unboxing. Avem o cutie mare cu telefonul aici în mijloc, apoi sub avem și accesoriile precum încărcător cu o mufă USB-C, cablu, coolerul extern și o husă pentru el, iar într-un alt buzunar sunt incluse două carcase.
Cum am fost obișnuiți este ROG Phone are un design de gaming, dar unul destul de blând și de matur. Adică nu o să-ți fie rușine să-l scoți din buzunar când ești la birou. Spatele este mat și rezistent la amprente, însă din păcate este destul de alunecos și eu recomand utilizare unei huse. Din fericire, Asus include două în acest pachet. Una este minimalistă și poate fi folosită cu coolerul, iar alta e full body, ca să zic așa și nu poate fi folosită cu coolerul.
Însă, cu siguranță, cea mai mișto chestie la design, este acest display AniME Vision care e de mult pe telefoanele ROG Phone și pe unele laptop-uri ale companiei. Anul acesta este îmbunătățit: rezoluție mai mare, mai multe LED-uri, 648 ca să fiu mai exact și aici sunt afișate diferite informații precum ora, statusul bateriei, notificări. Poate fi util, însă și distractiv deoarece anul acesta poți juca 4 joculețe care să-ți aducă aminte de consolele de demult: Snake Venture, Brik Masher, Speedy Runner sau Aero Invaders.
Nu este ground-breaking, dar e fun și e tare când telefoanele devin iar distractive. Altfel, ca și în trecut avem port pentru căști, două porturi USB-C pentru încărcare și accesorii și două difuzoare. Din păcate, nu are suport pentru e-SIM.
Un punct minus al telefoanelor ROG Phone a fost tot timpul lipsa unor difuzoare îndreptate spre tine pentru o experiență audio bună. Majoritatea au un difuzor îndreptate spre tine și cel de jos în altă direcție. Asta poate să genereze un sune dezechilibrat. Ce a făcut Asus? Difuzorul de jos tot nu e îndreptate spre tine, însă a făcut acele două carcase cu un mic spațiu care să-i permită sunetului să fie redirecționat către tine atunci când te uiți la un film sau te joci. Surprinzător, chiar face o diferență și sunetul capătă mai mult volum și experiența e mai bună. O rezolvare ciudat de simplă. Poate fac și alții.
Altfel pe partea audio nu au schimbat ceva, dar nici nu prea era nevoie, ROG Phone 8 Pro avea difuzoare bune și acesta la fel cu certificări Hi-Res audio, aptX lossless Audio, tuning făcut de Dirac.
Bineînțeles, la fel ca și modelele anterioare și acesta are butoane sensibile la atingere pe laterale pe care le poți folosi în jocuri, ca să nu mai acoperi ecranul, dar și în utilizarea zilnică pentru a deschide mai repede anumite aplicații sau setări. De exemplu, o apăsare scurtă îți deschide camera, o apăsare lungă deschide o anumite aplicație sau un joc.
Anul acesta, inspirat de Apple cu siguranță, Asus aduce și posibilitatea de a face o fotografie cu o apăsare pe buton. Foarte simplu și elegant. Funcționează bine. La fel, dacă nu vrei să ratezi un moment, dublă apăsare pe butonul de volum și face rapid 3 poze.
Display-ul este unul mare de 6,78 de inci, AMOLED bineînțeles cu o rată de refresh variabilă de la 1 la 185 Hz. Dar acest 185 Hz e disponibil doar în jocuri, altfel ajunge la 165 Hz. Acesta este protejat de sticlă Gorilla Glass Victus 2. Luminozitatea maximă este de 2500 de niți, iar cea tipică este de 1600 de niți. E foarte luminos și bun pentru utilizarea în diferite scenarii. Ce îmi place la Asus este că nu doar că implementează ecrane rapide și luminoase, dar le și calibrează din fabrică și garantează acuratețea lor cu un Delta E mai mic de 1. Asta înseamnă că și jocurile, dar și filmele arată bine.
E un telefon mișto pentru consum media deoarece imaginea arată bine și sunetul este pe măsură, iar display-ul este suficient de mare încât să te bucuri de conținut și acasă, dar și on the go.
Înainte să trec la camere și autonomie vreau să mai menționez o chestie mișto. Faptul că Asus a făcut o carcasă care nu încinge telefonul, ci chiar îl răcește. Se numește ROG Chill Case și conține o camperă de vapori compozită care să distribuie căldura și nici nu ar trebui să interfereze cu conectivitatea. Nu o am aici, dar ei ne zic că reduce temperatura cu 17%. Not bad.
Camere fotoCamera principală a ROG Phone 9 este echipată cu un senzor CMOS Sony Lytia 700 de 50MP. Poți alege să faci poze de 50MP sau de 12MP quad-pixel pentru iluminare mai bună. Aceasta vine și cu aceasta stabilizare cu gimbal caracteristică Asus pentru cadre fluide chiar și în alergare. Stabilitatea e foarte bună într-adevăr, însă nu-mi place că în modul hypersteady poate filma doar FHD. Altfel în mod normal se duce până la 8K la 30 de FPS.
Pozele ies bun, la fel și portretele: avem contrast bun, culori naturale și un bokeh de calitate. Pe timp de noapte scoate poze bune și clare datorită stabilizării îmbunătățite și în mod normal trage poze cu expunere de 3 secunde, dar se poate duce la un maximum de 5 secunde. Avem portret video, analiză și îmbunătățire a fotografiei cu AI și un mod nou de fotografiere destul de fun numit AI Panning prin care poți obține poze în mișcare cu un dinamism mai mare. Și Google Pixel 9 Pro XL are funcția asta, dar cumva rezultatele lui ROG Phone 9 Pro parcă sunt mai bune. Oricum e fun, dar cum am zis și în review la Google, nu știu de câte ori o s-o folosești.
Aș putea spune că acest senzor este comparabil cu alte camere de pe flagship-uri de la rivali.
Alături avem o cameră telefoto cu zoom optic decent 3x cu stabilizare optică, mod portret și un zoom maxim de 30x. Claritatea a fost îmbunătățită și pozele cu zoom extrem arată mai bine ca în trecut, dar nu le-aș folosi decât în cazuri foarte rare. Din păcate, nu poți filma la rezoluție 4K pe acest senzor. Doar FHD. Nu înțeleg de ce - are suficienți megapixeli, procesorul e performant. Camera ultrawide de 13 MP e una clasică, pe care am mai văzut-o pe multe alte telefoane. E ok pe timpul zilei, dar nu neapărat pe timpul nopții.
Camera de selfie este și ea de 32 MP, dar nu poate filma 4K. Nu prea înțeleg strategia Asus aici și de ce nu bagă mai mult pe partea foto când ar putea să o facă. Zici că se sabotează singuri la acest capitol doar ca să faca loc pentru celălalt telefon al companiei Zenfone. Eu aș uni cele două produse într-unul singur care să le facă pe toate bine.
Așa cum e, ROG Phone 9 Pro face poze mișto, clipuri bune cu camera principală, dar nu ai flexibilitate pe celelalte camere, unde ai compromisuri. Dacă pozele și clipurile nu sunt viața ta, atunci cred că vei fi totuși mulțumit de acest telefon.
Autonomie, OS și concluzieÎn ceea ce privește autonomia, ROG Phone 9 Pro are o baterie de 5800 mAH și este în top cu o utilizare îndelungată de 2 zile în regim moderat sau 4,5 ore de gaming la greu. În testul meu cu PCMark a obținut aproape 19 ore de funcționare continuă, aproape la fel ca modelul de anul trecut. Se încarcă rapid pe fir la 65 de wați și s-a încărcat 74% în 30 de minute. Se încarcă wireless la 15 wați.
Telefonul vine cu Android 15 și va avea doi ani update-uri de sistem și cinci ani de securitate. E păcat pentru că genul acesta de telefoane rezistă mai bine și mai mult în timp și ar fi nevoie de update-uri de sistem pe perioade mai mari. Poți opta pentru un skin făcut de Asus sau poți merge pe stock Android. Mi-a plăcut asta la Asus, că te lasă să alegi, nu te obligă să le folosești interfața, cum sunt alți producători.
Bineînțeles, telefonul are și funcții AI, dar nu o să insist deoarece fie nu sunt foarte interesante, fie au fost discutate deja la alte telefoane. Avem AI Call translator pentru apeluri în diferite limbi de cirucație interanțională, transcript după o înregistrare, AI wallpaper, căutare mai bună în poze folosind limbaj natural și circle to search.
Așa, deci Asus ROG Phone 9 Pro e un telefon mișto. E excelent pentru gaming, dar și pentru power useri care nu se joacă dar vor un telefon performant, autonomie mare și experiență de consum media de calitate. Pe de altă parte, îmi este ciudă că are limitări la departamentul camerelor foto și în continuare nu oferă prea mulți ani update-uri de sistem.
Dacă ai un telefon mai vechi ROG nu știu dacă merită neapărat upgrade-ul deoarece nu este un salt uriaș față de modelul anterior de exemplu. În schimb ți-l recomand dacă vrei telefon de top, altceva decât Samsung sau iPhone.
Asus ROG Phone 9 cu 12 GB RAM și 256 GB stocare are un preț recomandat de 5500 de lei, iar ROG Phone 9 Pro Edition cu cooler va costa 7500 de lei. Telefoanele sunt disponibile la precomandă și vor livrate începând cu 19 decembrie.