- 28 Septembrie 2017
A început vânzând detectoare dintr-o geantă. Astăzi produce tehnologie
Bogdan a început în lumea afacerilor dintr-un refuz. Sau din imposibilitatea de a-și găsi un loc de muncă în domeniul la care visa. Se întâmpla acum 10 ani, avea un teanc de CV-uri printate și se ducea pe la toate sucursalele de bănci din București. Era anul II la Finanțe și voia să fie bancher. "Probabil nu am corespuns profillului, pentru că nu m-a angajat nimeni", spune Bogdan.
Pe vremea aceea, Tudor, fratele lui și actualul său partener de afaceri la Division Gas, lucra în domeniul instalațiilor. L-a sunat și l-a întrebat dacă nu vrea să vândă detectoare. "Ce?", i-a răspuns Bogdan. Era vorba de detectoare de gaz metan. Le-a pus într-o geantă și a plecat cu ele pe teren, ca să le vândă.
La început firma se ocupa de mai multe lucruri deodată. Făceau instalații de gaz, foraje orizontale, iar distribuția de materiale era o parte colaterală. Le aduceau din străinătate și le distribuiau pe plan national. Pentru că fratele lui i-a oferit initial suport tehnic, Bogdan a fost capabil să vândă.
Povestea Division Gas, firma lui Bogdan Panainte și a fratelui său, Tudor Panainte, e una despre cum România Poate și despre cum să-ți asumi că vrei să-ți schimbi business-ul chiar dacă merge bine. Așa că, distribuția a devenit business-ul principal.
Bogdan nu s-a mai gândit apoi să mai fie vreodată bancher. "Când muncești pentru business-ul propriu e altă satisfacție. Ai implinire și mulțumire când lucrurile reușesc. Și crezi că poți să faci și mai bine", spune Bogdan.
Asta deși primele vânzări au fost grele. "Vânzările au fost groaznice. La fel de groaznice ca și până acum. Eram cu un detector de gaz metan în geantă și le arătam produsul nostru. Fără prezentare, fără nimic. Prezentam ce am, ce face, ce are in plus față de concurență și cum am putea noi să le satisfacem nevoile", povestește Bogdan.
E interesant că nu știa multe atunci despre satisfacerea nevoilor clienților, dar a făcut-o fără să-și dea seama.
De la distribuție la producțieTreptat, au înțeles că pot face produse și mai bune decât cele pe care le importau. În 2013 au început să proiecteze și în 2014 au început producția.
"Am decis să trecem la producție când am văzut că lucrurile pot fi făcute mai bine. Distribuiam aparate pentru siguranță și confort precum, detectoare și termostate. Mi-am dat seama că le puteam face mai bine. Producția se face și în străinătate și în țară. Primul lor produs a fost un detector de gaz metan, sub brandul Inogas, care se păstrează și astăzi. Aveam distribuția iar feedback-ul a fost că Inogas-ul e un produs bun", povestește Bogdan.
De asemenea, au inventat un dispozitiv numit Finder, capabil să identifice numărul detectorului aferent apartamentului care a declanșat alarma. Dispozitiv extrem de util în cazul montării mai multor detectoare în paralel pe o singură electrovalvă.
Au reușit să fie prima firmă din Romania care produce detectoare de gaz metan radio, iar în 2014 au reușit să introducă și primul termostat cu display în limba română. Au incercat constant să se diferențieze față de concurență și au implementat suport tehnic telefonic pentru produsele oferite.
Anul trecut Division Gas, o firmă care a pornit de la instalații de gaz și a ajuns să producă tehnologie, a ajuns la o cifră de afaceri de 1,8 milioane de euro, cu o creștere în 2017 de aproximativ 35%. Partenerii lor sunt firme mici, firme de instalații ca SEA Complet (companie a E-on), retaileri precum Dedeman sau furnizori de gaz metan precum Megaconstruct, Energy Gas Provider, Premier Energy, sau Gaz Sud . Avantajul de a fi în România e că oferă și un preț mai bun, piața fiind sensibilă la acest lucru.
Abia anul viitor țintește piața din Europa.
Creștere alături de bancăPartea de finanțare e cea mai dificilă la un business. Mai ales atunci când ești în România, dar și dacă vrei să scalezi foarte rapid. Dar Bogdan a putut. "Când ești mic trebuie să aduni profiturile cumva și apoi să încerci să obții finanțare", spune Bogdan. A tras tare ca să aibă un model de business care funcționează.
În august 2016 a luat o linie de credit de la Patria Bank din dorința de a crește mai rapid și pentru a asigura stocuri pentru retaileri sau firmele mari. Dacă ești IMM, e mai greu să crești și să susțiii stocurile dacă ai cerere și nu ai finanțare.
Care sunt motivele unei linii de credit? "Avem un business sezonier, cu creștere în toamnă. Avem nevoie de resurse suplimentare ca să asigurăm cererea din sezon. Planificarea începe cu minim 6 luni înainte, iar resursele sunt mobilizate cu patru luni înainte. Majoritatea business-urilor profitabile, dar care eșuează, o fac din lipsă de lichiditate. Ai nevoie de cash. Sunt deschis la tot ce înseamnă investiții de orice natură ar fi ele", spune Bogdan.
Business-ul a crescut, are 16 angajați și are sedii la București și la Bacău, unde au păstrat și depozitele. Și va continua, până când România va putea pentru ca Division Gas să poată și mai mult.
Bogdan Panaite este unul dintre antreprenorii incluși în proiectul ”România Poate”. Proiectul “România Poate” s-a născut dintr-o discuție cu Patria Bank în încercarea de a găsi o soluţie comună prin care să promovăm povești ale antreprenorilor care fac lucruri bune în țară. Patria Bank e un partener pentru IMM-uri și afaceri mici. Cu ajutorul serviciilor sale, antreprenorii au parte de finanțare (linii de credit sau credite de investitii) si consultanță bancara in termeni simpli care să-i ajute să-și ducă afacerea mai departe.