România Start-Up Nation - salariile sunt eligibile. Noi detalii

Programul România Start-Up Nation se apropie de începere, după ce a trecut printr-o perioadă de dezbatere publică. L-am criticat, l-au criticat și alții, dar în momentul acesta se pare că a ajuns la o formă relativ avantajoasă pentru antreprenori. Profesorul Florin Anghel de la ASE a făcut un rezumat al proiectului în momentul de față.

La începutul proiectului, România Start-Up Nation a fost criticat pentru că, față de versiunea promovată de fostul ministru, Florin Jianu, varianta actuală ducea prea mult focusul pe ajutorul social, decât pe miza antreprenorială. Acum, în faza actualizată a proiectului, lucrurile arată mai bine.

Într-un text anterior, Florin Anghel scria că e un program ambițios, dar care poate fi un eșec de proporiții. Ideea inițială era să se ofere finanțări de 44.000 de euro către 10.000 de companii noi. “Să obligi o afacere startup să reziste timp de 3 ani în condițiile menținerii a cel puțin două locuri de muncă este o prevedere cel puțin discutabilă, dar asta nu se poate schimba și e o povară destul de mare pentru viitorul antreprenor. Tuturor celor cu care am discutat și care căutau un pic de consultanță legată de această oportunitate le-am adresat următoarea întrebare: ești sigur(ă) că în cazul în care lucrurile nu funcționează conform planului ești gata să susții o cheltuială de minimum 1.500 de lei pe lună? Și dacă privim la început lucrurile cu optimism și inocență, putem ajunge ușor la plăți de 3.000 de lei sau chiar și mai mult”, scria atunci Florin Anghel.

România Start-Up Nation, forma actuală

Florin Anghel a făcut un rezumat al proiectului actual pe Facebook. Pot să aplice firmele înființate după 30 ianuarie 2017 și doar o singură dată. Cheltuielile eligibile în România Start-Up Nation s-au modificat și acum sunt acceptate și salariile.

Cheltuieli eligible:
  • echipamente, mașini, utilaje, instalații, aparatură, instrumente de măsură și control sau software.
  • echipamente IT, aparatură birotică, sisteme de protecție, instalații economisire energie
  • active necorporale, salarii, chirii, spații de lucru, pagină web și promovare
  • TVA nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA
  • cursuri de antreprenoriat și consultanță

În privința grilei de punctare, puteți vedea mai multe detalii în postarea lui Florin Anghel și puteți discuta cu el direct pe Facebook.

Citește și:

Clarificările Guvernului privind România Start-Up Nation

Programul România Start-Up Nation a suferit modificări

România Start-Up Nation – problemele programului după publicarea ghidului pentru aplicanți

Romania Start-Up Nation – criterii de eligibilitate, punctaje și Hotărârea de Guvern. Dezbatere publică până pe 3 martie

România Start-Up Nation – lista codurilor CAEN eligibile în program

Romania Start-Up Nation – ce știm până acum și ce e încă neclar

8 întrebări despre programul România Start-Up Nation – heirupism sau revoluție?



Citeste si