- 24 Februarie 2021
Românii de la T-Me Studios, achiziționați de Mocha Global din SUA
T-Me Studios a fost fondat în 2013 de către Matei Pavel și Laurențiu Bălașa și dezvolta aplicații Android, cu un focus special pentru zona de customizare. Mocha Global este o companie fondată în 2017 la New York care deține brandul Mocha și produse ce permit introducerea de capabilități de monetizare în aplicații prin intermediul unei tastaturi virtuale.
Acționarii T-Me Studios erau până în momentul tranzacției Matei Pavel și Laurențiu Bălașa, fiecare cu 40% din acțiuni, dar și Marius Iordache, CTO-ul companiei, cu 20%. Tranzacția dintre T-Me Studios și Mocha Global a fost intermediată la nivel juridic de către Cristina Proca (Eversheds Sutherland US).
Cum s-a ajuns la achiziția de către Mocha Globalstart-up.ro a discutat cu fondatorii T-Me Studios pentru a afla mai multe detalii despre acest moment din istoria companiei.
„T-Me a pornit cu un singur gând. Eu și Laurențiu, în vara lui 2013 ne-am propus să facem din aplicații Android un "billion dollar business". Între 2013 și 2018 am crezut cu tărie că putem, ajungând deja la o echipă de 70 de oameni, peste 1 miliard de descărcări și câteva milioane de euro în cifra de afaceri anual”, povestesc cei de la T-Me Studios.
Cu toate acestea, după cinci ani de creștere, modelul de business s-a dovedit incompatibil cu visul menționat anterior, pentru că era bazat aproape exclusiv pe reclame de tip display în aplicații. „În 2018 - odată cu niște schimbări semnificative în politica Google Play de afișare a reclamelor - ne-am pierdut speranța că business-ul poate ajunge la dimensiunea pe care ne-o doream așa că ne-am retras operațional și T-Me a rămas un business mai mic care ne-a permis să finanțăm alte proiecte”, explică fondatorii.
În 2020 au fost contactați de Mocha Global, startup din Statele Unite pentru care utilizatorii T-Me Studios, dar și aplicațiile, tehnologia și echipa se potrivesc foarte bine în strategia de growth.
Ce urmează pentru T-Me Studios în cadrul Mocha„Conversațiile cu ei au fost o gură de aer proaspăt pentru că s-a întrezărit din nou visul inițial - să ajungem la dimensiunea de unicorn”, a explicat Matei Pavel, CEO al T-Me Studios.
Dintre fondatorii inițiali, în T-Me Studios va rămâne Matei Pavel ca director general, în timp ce Laurențiu și Marius s-au concentrat încă din 2019 pe dezvoltarea Underline, o aplicație mobilă pentru cei pasionați de citit.
„Cultura T-Me a fost, cel puțin până în 2018, legendară. Acum avem și resursele necesare ca să gândim pe termen lung și avem o șansă reală la unicorn. Este o rețetă care mă entuziasmează foarte mult. Eu rămân directorul general al companiei din România și împreună cu echipa T-Me, sper să atingem acest vis împreună cu Mocha”, spune Matei Pavel.
„La nivelul Mocha Global suntem o companie foarte bine finanțată, deja profitabilă, și ne propunem să ajungem în România la o echipă de produs peste 50 de oameni până la final de an. Angajăm ilustratori, graficieni, programatori Android, iOS și web, product manageri și project manageri, UX și BI”, mai spune acesta.
Pe lângă T-Me Studios, Matei este și investitor și advisor pentru startup-ul Soleadify despre care poți citi mai multe aici.
Laurențiu Bălașa menționează că din 2019 s-a concentrat exclusiv pe dezvoltarea Underline, fiind un shareholder pasiv în cadrul vânzării către Mocha.
„Împreună cu fostul și actualul meu asociat, Marius Iordache, ne-am concentrat să scalăm Underline în Statele Unite și alte țări mari. Lucrurile au mers bine și din acest an oferim un plan plătit pentru utilizatorii noștri. Underline beneficiază de tot know-how-ul pe care am avut norocul să-l obținem în anii de experimentare de la T-Me Studios. Îi mulțumesc lui Matei pentru determinare, dăruire și profesionalism. Sunt sigur că în ecuația actuală are toate cele necesare pentru a crește accelerat business-ul pe care l-am fondat împreună”, a spus Bălașa pentru start-up.ro.
Despre Underline poți citi mai multe detalii în acest articol de pe start-up.ro.
Marius menționează că pentru el T-Me a început ca un experiment dintr-un motiv pe care nu-l citești în cărțile de business: biroul era chiar vis-a-vis de blocul unde locuia.
„Am înțeles business-ul rapid și am vrut să-i ajut să scaleze destul de mult. La câteva luni după ce m-am angajat a început drumul meu ca CTO. În cei 7 ani de T-Me Studios am progresat foarte mult atât pe plan tehnic, dar și pe plan personal”, spune Marius Iordache.
„Apreciez că Matei și Laurențiu au decis să mă răsplătească pentru efortul depus prin a-mi ceda o parte din firmă și sper că este un exemplu pozitiv și pentru alți programatori să se implice într-o companie la început de drum. Azi toată lumea consideră că jobul de freelancer este cel de succes, deoarece vine cu un câștig semnificativ mai mare pe termen scurt dar mișcarea inteligentă este să te alături unui startup - dacă gândești pe termen lung.”, spune Iordache.
Laurențiu și Marius vor să dezvolte Underline să devină următorul unicorn românesc.