- 16 Septembrie 2024
REVIEW Samsung Galaxy Watch Ultra și Samsung Galaxy Watch 7 - ce alegi?
Galaxy Watch Ultra e primul ceas de acest calibru pe care-l lansează Samsung, un răspuns la Apple Watch Ultra, care la rândul lui era un răspuns la ceasurile folosite la sporturile extreme, maraton și scufundări de la Garmin și alți producători specializați. Întrebarea care se ridică aici este cât de mult este lifestyle și cât de multă funcționalitate, în condițiile în care pe nișa aceasta oamenii se duc spre alte branduri.
Samsung Galaxy Watch Ultra / Watch 7 - caracteristici tehnice și designWatch Ultra este un ceas cu un ecran de 47 de milimetri, adică 1,5 inci, 480 x 480 pixeli Super AMOLED din safir cristal. Este un ecran rotund, dar înconjurat de o ramă dreptunghiulară cu colțuri rotunjite, care aduce aminte de Apple Watch și care nu iese în evidență neapărat prin frumusețe.
Watch 7 vine în două variante - 40 de milimetri și 44 de milimetri, în funcție de preferințe, tot Super AMOLED și cu aceeași rezoluție.
Ambele ceasuri au același procesor, Exynos W1000 pe 3 nanometri și se mișcă fără probemele și intervenții.
Ambele au 2 GB de RAM și 32 de GB de stocare, au software Wear OS de la Samsung. Ambele au și variante cu eSIM, au Bluetooth, GPS și NFC pentru plăți.
Dacă te uiți la lista senzorilor, este identică. Un senzor Samsung BioActive care combină un senzor optic bio-signal, electrical heart sensor și impedanță bioelectrică. De asemenea, ai senzor de temperatură, accelerometru, barometru, giroscop, senzor geomagnetic și senzor de lumină. Toate acestea sunt pe ambele ceasuri. Montiorizezi pulsul, somnul, oxigenarea sângelui și apneea din timpul somnului, deja aprobată de către FDA ca fiind de încredere. Ambele pot monitoriza până la 100 de exerciții.
Ambele au și Galaxy AI, care ia informațiile colectate și le analizează pentru a le optimiza.
Diferențele dintre smartwatch-uriAtunci, unde se separă? Watch Ultra rezistă la 10 atmosfere adâncime, fiind identic cu Apple Watch Ultra pentru scufundări, iar Samsung Galaxy Watch 7 rezistă doar la 5 atmosfere. 10 atmosfere înseamnă cam 100 de metri adâncime. De asemenea, Ultra rezistă la temperaturi de până la 55 de grade și la o altitudine de 9000 de metri, deci poți să urci Everestul cu el.
Așa, care mai este diferența? Watch Ultra este mai rezistent. Este fabricat din titan și are o durată de viață a bateriei mai lungă, de până la 48 de ore în modul sport, în timp ce Watch 7 are o autonomie de o zi, o zi jumătate în funcție de activitate și se încarcă mai lent.
Tot pentru rezistență a fost creat și designul din jurul ceasului Ultra, ca ecranul să fie protejat și structura să fie mai bine așezată.
Mai există și un buton suplimentar pe ceas - Quick Button pe centru, care poate fi setat să deschidă un anumit lucru - un cronometru, un anumit sport, în funcție de activitatea pe care o faci.
Și luând toate acestea în calcul, Watch Ultra costă 3.500 de lei, în timp ce Watch 7 costă 1.850 de lei sau 2.000 de lei, în funcție de dimensiunea ecranului. O diferență marcantă. Așa că hai să vorbesc de experiența mea cu ele și concluziile la care am ajuns.
Ce trebuie să alegi?Ceasurile sunt confortabile, chiar dacă au un stil diferit, Ultra transmite mult mai mult sport și rezistență. Dar în folosirea de zi cu zi, lucrurile pe care le vezi diferite la ele nu sunt rezultatele, ci pur și simplu faptul că bateria durează mai mult pe Ultra.
Sunt mai mult fanul lui Watch 7, are mult mai mult sens pentru mine, în timp ce Samsung Galaxy Watch Ultra există pentru cei care vor să iasă în evidență, vor un ceas mai mare sau fac sporturi de anduranță sau urcă pe munți. Personal am văzut multe persoane cu Apple Watch Ultra și niciunul sau niciuna dintre aceste persoane nu era vreun sportiv de marcă. Nu. Pur și simplu voiam ceasul cel mai bun. Dacă la Apple lucrul acesta e mult mai evident, la Samsung detaliile sunt foarte mici și nu știu dacă merită - doar designul le poate diferenția.
Cred în continuare că oamenii care practică sporturi de performanță se vor duce mai degrabă spre soluțiile consacrate de la Garmin, de exemplu, fără să fiu un mare fan al acelor ceasuri, că mi se par destul de complicate.
Samsung se conectează foarte bine la Samsung. Dacă ai o pereche de căști le poți folosi pentru a asculta muzică, iar cu un eSIM poți să lași telefonul acasă fără probleme, iar ăsta e un avantaj. Aplicația de monitorizare de la Samsung e bună, iar înregistrarea somnului și al mersului a fost precisă, în ton cu celelalte dispozitive pe care le aveam.
Față de ceasurile de la Huawei, pe care le apreciez foarte mult, dar care au un lips, aceste ceasuri pot fi folosite pentru a plăti fără probleme, deci lași și cardul acasă.
Eu aș zice după ce le-am testat lucrul următor. Watch 7 are sens efectiv 364 de zile pe an dacă ești un om normal, care face sport din când în când. Iar Samsung Galaxy Ultra are sens dacă faci sport mai intens sau îți place să faci și sporturi de aventură și ești în ecosistemul Android. Pentru că despre asta e vorba. Nu ceasurile vor convinge pe cineva să treacă de la iOS la Android, ci telefoanele. Iar dacă ai un telefon într-un anumit ecosistem, atunci te vei uita spre ceva potrivit pentru tine.