- 10 Ianuarie 2023
Sănătate și tehnologie - 5 companii din România de care trebuie să știi
Inteligența artificială și machine learning-ul ajută medicii să analizeze radiografii și să ajungă la diagnostic mai rapid. Tehnologia nu înlocuiește specialiștii, ci pur și simplu îi face să se miște mai rapid și să proceseze mai multe informații deodată. Asta duce la o creștere a calității actului medical și la o optimizare de costuri pe termen lung.
Am făcut o listă cu cinci startup-uri care schimbă medicina din România și din Europa. Nu e nicidecum o listă completă, ci una formată din materialele pe care le-am scris anul acesta pe start-up.ro.
MediNavFolosind inteligența artificială, MediNav eficientizează timpul pe care medicii îl petrec pentru a scrie rapoarte și fișe de evaluare ale pacienților. Prin intermediul soluției AI, medicul dictează rezultatele evaluărilor, iar MediNav extrage datele relevante și le introduce structurat în raport.
Dacă este vorba de o ecografie sau o consultație cu mai multe câmpuri separate, MediNav extrage și separă informația și o notează unde trebuie să apară. La final, medicul verifică, corectează și salvează rezultatele înainte de a le trimite în sistemul medical al spitalului sau clinicii, iar astfel asistentul digital MediNav învață din greșeli și devine mai bun.
AtlasATLAS este soluția de well-being de care au beneficiat începând cu anul 2020 peste 400.000 de angajați din România din industrii precum retail, banking, IT, telecomunicații, sau industria auto.
ATLAS susține angajatorii prin servicii de diagnoză organizațională, consultanță pentru dezvoltarea și implementarea strategiilor de well-being și employer branding, masterclasses, dar și programe educaționale dedicate pentru angajați, management și echipe de leadership.
CardioMediveCardioMedive este un dispozitiv pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor cardiovasulare. Startup-ul este în momentul în care vrea să obțină un patent internațional.
Anul acesta CardioMedive a testat dispozitivul pentru prima oară cu pacienți, iar produsul poate ajunge pe piață în 2024.
Produsul startup-ului românesc are un kit de diagnostic, dar și un kit de tip “doctor in your pocket” care înseamnă un dispozitiv de monitorizare pentru a ști în timp real informații despre sănătate.
RayscapeXVision, platforma medicală bazată pe algoritmi de inteligență artificială, care dezvoltă produse pentru a-i sprijini pe medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale, și-a schimbat identitatea de brand și a devenit Rayscape în 2022.
Produsele Rayscape, ce folosesc inteligența artificială pentru analiză imagistică, sunt folosite în prezent de către 100 de instituții publice și private România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Croația. Printre clienți se numără companii importante din sectorul privat precum Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria și Sistemul Medical Medlife, dar și din sfera publică Spartanska Institute, Kopernik Hospital Lodz din Polonia sau Semmelweis University din Ungaria.
Compania păstrează în portofoliu său cele două produse existente dedicate analizei radiografiilor de torace și analizei CT-urilor de plămâni și plănuiește totodată dezvoltarea de noi produse dedicate imagisticii oncologice.
SynaptiqSynaptiq este o platformă de tehnologie care vrea să reducă timpul de analiză a imaginilor medicale.
Startup-ul Synaptiq lucrează la dezvoltarea platformei Mediq, care reduce timpul de analiză a imaginilor medicale în cadrul procedurilor de tratare prin radioterapie a cancerului.
Compania Synaptiq a fost fondată de Dragoș Dușe, Mihai Căta, Mohsin Raza, Roxana Săbău și Diana Andrițchi. Întreaga echipă este formată din ingineri ori specialiști în business, cu studii și doctorate la facultăți din țară și străinătate, precum Universitatea din București, Amsterdam, Munich, Bristol și Heidelberg.
Synaptiq folosește inteligența artificială pentru a contura mai bine imaginile medicale și pentru a ajuta la eficientizarea radioterapiei. Conform testelor, soluția lor salvează 95% din timpul pe care l-ar petrece un specialist în conturare.