- 20 Noiembrie 2017
S-au întâlnit la școala de programare. Acum fac o aplicație pentru donatorii de sânge și spitale
Sanguinity este una dintre echipele care a câștigat Hacking Health Hackathon acum 3 săptămâni, cu o aplicație prin care fac legătura între centrele de donare de sânge și donatori. Tot ce ar mai avea nevoie ar fi ajutorul din partea statului. Soluția tehnică e relativ simplă, spun cei 8 membri ai echipei, dar partea complicată e să coordonezi diferite sisteme și baze de date prezente în spitalele din România.
Atunci când o aplicație necesară nu există în sistemul de sănătate românesc, niște tineri s-au gândit să o creeze și să o dea statului. E vorba de Sanguinity, o aplicație pentru donatorii de sânge, dezvoltată timp de 24 de ore la un hackathon.
Sanguinity sunt una din echipele care au câștigat hackathonul Hacking Health România, organizat pentru dezvoltarea de proiecte tehnologice în medicină. Cu ajutorul aplicației, spitalele și centrele de transfuzii ar putea notifica mai ușor posibilii donatori atunci când e nevoie de sânge de o anumită grupă.
Ideea noastră a plecat de la faptul că donatorii nu știu când nu este sânge. Se ajunge în cazul în care nu mai este sânge de tipul 0 negativ și oamenii postează pe Facebook. Noi ne-am gândit să trimitem pe raza centrului, SMS-uri pe o anumită rază, 500 de metri
Echipa s-a format în cadrul unei școli gratuite de programare și au reușit să dezvolte o parte tehnică importantă. Marea dificultate este implementarea în spitatele din România. Acestea nu au, de multe ori, nici măcar sisteme care să se coordoneze între ele și nici o modalitate ușoară de notificare a donatorilor. Am vorbit la emisiunea “Ziua Zero” cu Radu Pogonariu și Liviu Albei, doi dintre membri echipei Sanguinity.
“Ideea noastră a plecat de la faptul că donatorii nu știu când nu este sânge. Se ajunge în cazul în care nu mai este sânge de tipul 0 negativ și oamenii postează pe Facebook. Noi ne-am gândit să trimitem pe raza centrului, SMS-uri pe o anumită rază, 500 de metri - un kilometru, ca să aducem cât mai repede sângele de care e nevoie.”, spune Pogonariu.
“Vrem să eficientizăm modul în care centrele își administrează bazele de date. Au informații despre donatori, au numere de telefon, poate reușim să-i notificăm mai repede și să-i aducem mai repede înapoi pe cei care donează ocazional. Din ce știm noi, sunt împărțiți: sunt donatorii regulați și cei care donează doar când e cazul pentru un prieten sau pentru o rudă. Vrem să-i facem pe oameni să vină mai des la sânge.”, a adăugat și Albei.
Vrem să acoperim toate cazurile de urmărire a pungii de sânge într-un spital. Am vrea să integrăm cu cât mai multe aplicații de tip smart sau ne-am gândit la afișaje publicitare să putem să le dăm în orașe
În momentul de față cea mai bună popularizare pentru donații se face prin Facebook sau cu ajutorul televiziunilor. Cu toate acestea nu suntem obișnuiți să donăm.
“În varianta de hackathon am avut funcțional modulul de trimis SMS-uri. Practic, ideea este să donezi și donatorului să i se mulțumească în momentul în care sângele lui e folosit. De exemplu, dacă se ia o pungă de sânge, ea să fie automat scoasă din sistem și să avem o privire mai clară asupra cantității de sânge existente în spitale. Vom vedea că este o pungă în minus. Dacă scade sub un anumit nivel, automat sistemul trimite SMS-uri pe grupa respectivă de sânge pe donatorii valizi, care nu au donat în ultimele șase luni de zile”, a spus Radu Pogonariu.
“Vrem să acoperim toate cazurile de urmărire a pungii de sânge într-un spital. Am vrea să integrăm cu cât mai multe aplicații de tip smart sau ne-am gândit la afișaje publicitare să putem să le dăm în orașe. Am vrea să reușim tehnic să facem parteneriate cu providerii de telefonie mobilă să trimită doar pe antenele din jurul centrelor de donare, astfel încât să ajungă și la cei care nu sunt în baza de date.”, a mai spus Liviu Albei.
În plus, Sanguinity vrea să creeze un flux constant de donatori, pentru că e o problemă dacă nu există donatori sau există prea mulți. În plus, astăzi se poate dona doar între anumite ore, de obicei când lumea este la muncă.
Ne dorim ca acest soft să-l dăm statului. Nu vrem să scoatem vreun ban cu el. În speță, statul va administra datele. Vrem să ne asigurăm la partea de programare că vom face sistemul cât mai privat
Dorința echipei este ca la final să dea softul statului și acesta să-l folosească, fără să ofere bani. “Ne dorim ca acest soft să-l dăm statului. Nu vrem să scoatem vreun ban cu el. În speță, statul va administra datele. Vrem să ne asigurăm la partea de programare că vom face sistemul cât mai privat. În țările nordice există astfel de sisteme, inclusiv de notificare pentru donatori, dar mai există și în Africa”.
Echipă creată la școala de programareEchipa de la Sanguinity s-a aliat la școala gratuită de programare Academy Plus. Aceasta permite oamenilor obișnuiți să învețe bazele programării, după ce trec un test.
“Noi am fost în vară la Academy Plus, iar Daniela Buscan, directorul școlii de programare a aflat de hackathon și ne-a propus să participăm. Am făcut un grup de Facebook, am dezbătut toate ideile și le-am pus într-un tabel și lumea a aderat la acele idei. Așa ne-am format echipa de 7 oameni inițial, iar la hackathon am mai găsit un om care făcea ceva ce noi nu știam”, a explicat Radu Pogonariu.
Noi am fost în vară la Academy Plus, iar Daniela Buscan, directorul școlii de programare a aflat de hackathon și ne-a propus să participăm. Am făcut un grup de Facebook, am dezbătut toate ideile și le-am pus într-un tabel și lumea a aderat la acele idei
Cei doi au aflat de Academy Plus de pe Facebook, mai exact de pe start-up.ro, și au decis că e o oportunitate bună pentru ei. La început au trecut printr-o lună intensă de învățare, numită piscină, iar acum se dezvoltă pe noi limbaje de programare.