- 25 Martie 2016
Secretele fiscale ale unui startup și ce poți să faci când ești fondator fără experiență
La seminariile de antreprenoriat 7 for the Win organizate de start-up.ro și susținute pe Orange România au ajuns la săptămâna dedicată fiscalității. Într-o dezbatere de două ore, expertul contabil Luiza Radu de la Smart Tax Advisors a vorbit despre modalitățile prin care-ți poți înregistra firma, dar și alte aspecte practice de fiscalitate.
„Marele avantaj al SRL-ului este că impozitarea e mult mai mică ca în celelalte cazuri. Dacă angajați pe microîntreprindere, plătiți mult mai puțin impozit, 1-2%. Dezavantajele SRL-ului sunt că banii nu sunt ai dumneavoastră, sunt ai firmei. Nu puteți scoate bani când și cum doriți. Se poate doar la sfârșitul anului fiscal, în cazul în care firma este pe profit. Firma trebuie să producă profit. Cheltuielile trebuiesc toate justificate. Dacă veniturile nu acoperă cheltuielile, cheltuiala va fi scoasă. Dacă o cheltuială nu își are rostul și nu justifică beneficiile, aceasta nu va mai avea loc anul următor de exemplu. Asta e gândirea Fiscului“, a explicat Luiza Radu.
„La SRL se poate reduce oricând diurna, conform unei legi noi, date anul acesta. Donațiile sunt scutite de impozite. E o modalitate bună de a mai tăia din costuri. Însă nu trebuie păcălită legea. Nu e ok să percepem un onorariu sub formă de donație. Asta ar însemna evaziune fiscală. Orice ban dăm angajatului se impozitează. Mai puțin cursurile de training la care am opta să-i trimitem. Singura modalitate de a da bani cuiva este pe factură. În orice alt mod e ori ilegal ori foarte scump. Donația la PFA și la ONG-uri nu se impozitează. La SRL e altă poveste. Acolo trebuie respectate demersurile contabile“, a spus Luiza Radu.
„Ai voie să îți ții singur contabilitatea, o poți face doar dacă ai terminat o facultate de profil. Iarăși, contabilul nu are voie să fie o rudă, nici măcar de gradul 4. Amenzile sunt imense pentru încălcarea acestei legi. La PFA se plătește foarte mult, de-asta lumea preferă SRL-urile. Cu cât firma devine mai complexă, nu mai poate fi folosit PFA-ul. Intervin alte norme, alte controale și alte cheltuieli. Cea mai mare evaziune se face pe TVA. Acolo se uită Fiscul cel mai mult. Toți pornim cu prezumția de vinovăție în ochii lor“.
La PFA se plătește foarte mult, de-asta lumea preferă SRL-urile. Cu cât firma devine mai complexă, nu mai poate fi folosit PFA-ul
„Alt avantaj la SRL-D este că sunteți scutiți de plata pensiilor. Fiscal, e mult mai ușor de deschis un SRL-D. Dacă ții afacerea în stare de funcționare minimum 3 ani, ești scutit de taxele de la început. În caz contrar, trebuie să plătești. ANAF-ul știe tot ce mișcă, trebuie mare atenție să nu existe nereguli. Trebuie mare grijă și la facturi. Trebuie să avem toate datele“
PFA-ul are ca principal avantaj că îl puteți deschide foarte ușor și că banii sunt ai dumneavoastră. Îi puteți extrage când vreți de la un bancomat. Există un plafon de 15.000 de lei pe lună. Dacă îl depășesc, nu mai plătesc în plus pentru pensii. Acolo se oprește taxa din creștere. Ca angajat, ai mai multe impozite de plătit la diverse categorii.