- 29 Iulie 2017
Sfaturi de antreprenoriat de la un copil de 11 ani
Am descoperit un articol în revista “Inc” despre Jack Bonneau, un foarte tânăr antreprenor american, în vârstă de doar 11 ani. Bonneau este fondatorul “Jack's Stands and Marketplaces”, o companie din Denver care dezvoltă și oferă spații de vânzare, adică standuri, către alți antreprenori foarte tineri, copii. Ei vând produse făcute de alți mici antreprenori. Povestea lui Jack începe la 8 ani, când și-a rugat tatăl să-i cumpere un set Lego Star Wars Death Star. Tatăl său a decis că e o oportunitate interesantă să-l învețe pe copil responsabilitatea banilor și i-a spus că poate să cumpere setul, dar doar dacă Jack va avea banii.
Așadar, Jack a făcut ceea ce alți copii fac de obicei în Statele Unite. Și-a deschis un stand de limonadă. Cu toate acestea, și-a dat seama că un stand de limonadă la colțul străzii nu-i va aduce prea mulți bani, așa că, împreună cu tatăl său, a deschis un stand la piața fermerilor din oraș, unde erau clienți mulți care erau dispuși să cumpere de la un copil simpatic, în vârstă de 8 ani. Strategia a funcționat, iar copilul și-a cumpărat setul Lego.
Nu s-a oprit însă aici. A văzut că strategia funcționează, că adulții adoră să cumpere lucruri de la copii, așa că a încercat să-i ajute și pe alți copii să o facă. Așa că Jack a ajuns la emisiunea “Shark Tank”, unde a primit o mică investiție, de 50.000 de dolari, de la investitorul Chris Sacca. Iată ce a avut de zis Jack Bonneau, 11 ani, când a fost întrebat care sunt secretele sale pe care poate să le împartă altor copii de vârsta lui.
Găsește-ți pasiunea“Găsește ceva de care ești interesat și apoi află tot ce poți despre domeniu. Apoi fă-o. Poate fi o afacere, poate fi orice. Dacă o faci, vei afla multe. Poți să-ți schimbi gândirea și să dai rateu, dar e mai mult decât ok. Vei afla ce merge și ce nu. Dacă faci asta vei găsi pasiunea și fericirea”
Construiește-ți o rețea de suport“Contactează oameni care te pot susține. Mai ales părinții. Ești copil și 99% din oameni te vor ajuta. E avantajul tău, folosește-l. Nu vei fi un copil mereu, va deveni mult mai greu”
Folosește respingerea ca o motivație“Nu îți fie frică de cuvântul nu. La standurile mele pot primi 100 de nu într-o după-amiază. De asemenea, îmi sunt refuzate multe idei. Sau atunci când îl rog pe tatăl meu să mă lase mai mult la televizor sau calculator. Am învățat că dacă primesc nu-uri, înseamnă că nu muncesc destul de mult”.