- 30 August 2018
Sfaturi esențiale pentru a aborda cum trebuie un investitor
Jeremy Larner a ajutat la investiții în Dollar Shave Club și Postmates. De asemenea, e președintele JKL Worldwide, o companie care realizează strategii investiționale pentru alți oameni cu bani.
Ca antreprenor trebuie să știi să faci networking și să te apropii de oamenii care trebuie dacă vei căuta bani. La evenimente, nu te duce la toată lumea, ci caută-i pe cei care ar putea fi folositori pentru startup-ul tău.
Larner a oferit câteva sfaturi de a vorbi cu investitorii în revista Inc.
Trebuie să-ți știi numerele
Trebuie să știi foarte bine cum stai. Cum stă firma și cum stă piața. Nu poți să vorbești cu cineva și să fii nevoit să cauți pe Google dimensiunea pieței pe care dorești să o câștigi. Numerele trebuie să fie știute foarte bine și, nu în ultimul rând, să fie realiste.
Tratează investitorul ca pe o persoană
Investitorii nu trebuie tratați ca pe un bancomat de bani. Trebuie să le explici de ce ai nevoie de bani, ce vrei să faci cu aceștia, dar și care va fi rolul lor în companie, cum vor fi integrați, cum te vor ajuta.
Află-i pasiunile
De multe ori trebuie să faci o documentare serioasă înainte să vorbești cu un investitor. Nu trimite același mail, nu folosi aceeași placă atunci când ești față în față. Trebuie să le vorbești despre pasiunile lor, să le legi cumva, să descoperi legăturile dintre afacerea ta și pasiunile lor.
Trebuie să ai exitul în minte
Știu că e dureros pentru unii să se gândească la exitul companiei, pentru că au investit foarte multă sudoare și pasiune în ea, dar un investitor vrea să vadă perspectiva finală. Vorbește-le investitorilor despre perspectiva de creștere, despre strategia de marketing, dar și despre strategia de exit. Dacă-ți tratezi afacerea ca pe un copil, va rămâne mereu un copil și nu se va maturiza.
Vorbește-le despre tine
De multe ori investitorii nu dau banii doar într-un Excel cu numere, ci într-un fondator în care pot avea încredere. Sau într-o echipă. Vorbește-le despre tine, ce ai făcut, la ce ai fost bun și ce mai trebuie să înveți. Esențial ar fi să ai o echipă în spate care să fie foarte bună și să știe domeniul.
Poți afla alte sfaturi de acest tip din acest articol. E important să nu te duci nepregătit în fața investitorului. Poate nu-ți oferă investiție acum, dar te ține minte. Și dacă te ține minte ca pe o dezamăgire, va fi mai puțin tentat să dea bani la un proiect viitor.