Singles Day & Black Friday 2019. Explozie de site-uri false de ecommerce

Nu numai Black Friday aduce fraude online, ci și Singles Day. Cercetătorii Kaspersky au raportat o creștere accentuată a activităților frauduloase în domeniul comerțului electronic, în contextul unei perioade intense de vânzări în țările asiatice – cu ocazia Zilei Persoanelor Singure (11 noiembrie).

Deși această sărbătoare este originară din China, a devenit relevantă pentru utilizatorii de pe piețe de ecommerce din întreaga lume, fiind chiar mai mare decât Black Friday.

Promoțiile dinaintea sărbătorii și vânzările de pe platforme globale din Asia sunt binevenite și  la nivel internațional, iar escrocii vizează acum utilizatorii în diferite limbi.

Cercetătorii Kaspersky au detectat prima dată un vârf în atacurile de phishing financiar înainte de reducerile cauzate de Ziua Persoanelor Singure,  în 2018. 

Numărul mediu de atacuri de phishing financiar fluctua în jur de 350.000 pe zi în octombrie. Apoi, cu câteva zile înainte de 11 noiembrie 2018, numărul de atacuri a depășit 950.000. Cercetătorii sunt din nou martori în acest moment la atacuri similare de spam și phishing și recomandă tuturor să fie atenți cu achizițiile făcute. 

În plus, cercetătorii Kaspersky au descoperit câteva amenințări în aplicații mobile, care au fost deghizate în platforme populare de ecommerce.

Ponderea magazinelor care au oferte speciale pentru Ziua Persoanelor Singure este în mod tradițional ridicată. În 2019, 83% dintre magazinele online se prefac că sunt piețe asiatice, în timp ce în 2018 numărul a ajuns la 93%.

Recomandări Singles Day și Black Friday 2019

• Dacă primiți pe e-mail un link către o ofertă excelentă, verificați hyperlink-ul încorporat - uneori poate diferi de cel vizibil. Dacă este așa, accesați pagina ofertei direct prin intermediul site-ului web legitim.

• Faceți achiziții prin intermediul de pe marketplace-uri oficiale și fiți atenți la adresele web dacă sunteți redirecționați către ele de pe alte pagini. Dacă diferă de comerciantul oficial, verificați oferta către care s-a făcut redirecționarea, căutând-o pe pagina web oficială.

• Utilizați o soluție de securitate cu tehnologii anti-phishing bazate pe comportament, care vă va anunța dacă încercați să vizitați o pagină web de phishing

• Nu folosiți niciodată aceeași parolă pentru mai multe site-uri web sau servicii, deoarece, dacă una este furată, toate conturile vor deveni vulnerabile.

Sfaturile aceste sunt bune și de Black Friday 2019, pentru că este o perioadă vulnerabilă și hackerii vor să profite de nevoia noastră de a cumpăra mai mult.

Black Friday 2019 - Cum te protejezi de fraude online: plata

De Black friday 2019 aveți grijă să nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute.

Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.

În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card).

Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei.

Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, dar și după. Este posibil ca uneori să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.



Citeste si