Sistemul TVA la încasare: ce este, cui se adresează

Plătitorii de TVA pot fi în regim normal sau în regim de TVA la încasare. Despre diferențele dintre cele două sisteme și despre implicațiile care există pentru antreprenori în cazul în care optează pentru sistemul de TVA la încasare aflați din acest material.

Acest articol a fost publicat prima oară de către Delia Mircea pe Contzilla.ro, site-ul care explică legislația și contabilitatea pe înțelesul tuturor.

Pentru a vedea care este regimul aplicat de o firmă, se poate verifica dacă aceasta este înscrisă în registrul plătitorilor de TVA la încasare – disponibil aici: https://www.anaf.ro/IncasareTva/

Care este diferența dintre TVA în regim normal și TVA la încasare?

În regim normal, deduci și colectezi TVA-ul la data emiterii facturii, chiar dacă nu ai plătit/încasat banii de la furnizori/clienți.

În regim TVA la încasare, deduci și colectezi TVA-ul de pe facturi, doar în momentul în care le plătești/încasezi.

Pentru cine este recomandat să aplice fiecare sistem?

TVA normal

- pentru firmele care încasează facturile de vânzare în cursul lunii în care au fost emise dar plățile către furnizori le fac la termen mai lung - de exemplu, restaurante.

- pentru firmele care obișnuiesc să întârzie plățile.

TVA la încasare

- pentru firmele care au termene mai lungi de încasare a facturilor către clienți, dar în schimb plățile către furnizori le fac la termene mult mai scăzute.

- pentru firmele care au clienți care nu achită la timp.

- pentru firmele care își plătesc la timp furnizorii.

- pentru firmele ale căror achiziții sunt mult mai mici comparativ cu vânzările pentru care colectează TVA (pentru că beneficiază, astfel, de o amânare a momentului la care TVA trebuie plătit la buget).

Cine poate utiliza sistemul de TVA la încasare?

Sistemul TVA la încasare este opțional pentru cei care nu depășesc anual o cifră de afaceri de 4.500.000 lei.

Nu pot opta pentru acest sistem firmele care fac parte dintr-un grup fiscal unic din punct de vedere al TVA sau persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România, chiar dacă sunt înregistrate în scop de TVA în România.



Citeste si