Snapdragon 8 Elite este viitorul procesor de top de la Qualcomm pentru telefoane

Telefoanele Android de top de anul viitor ar trebui să aibă capacități AI și mai bune și performanțe îmbunătățite ale camerei în condiții de lumină scăzută și vor putea rezista mai mult timp în gaming.

La Summitul Snapdragon din Hawaii, Qualcomm a dezvăluit Snapdragon 8 Elite, noua generație de cipuri care vor alimenta cele mai bune telefoane de la Samsung, Motorola, OnePlus și alți producători.

Noul cip va permite și mai multe capacități de inteligență artificială generativă, care a devenit caracteristica emblematică pe care companiile tech s-au grăbit să o integreze în produsele lor anul acesta. Industria smartphone-urilor a avut propria sa cursă competitivă spre AI generativ începând cu Samsung Galaxy S24 echipat cu Galaxy AI în ianuarie, în timp ce seria iPhone 16 urmează să primească părți din Apple Intelligence într-o actualizare viitoare. 

Snapdragon 8 Elite se bazează pe fundația pusă de cipul anterior al Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 3 de anul trecut, care a fost primul cip al companiei capabil de capacități AI generative. Noul cip include și mai multă expertiză în AI, cum ar fi suportul pentru un asistent AI care să folosească camera pentru a recunoaște obiecte în timp real și un nou truc care generează iluminare astfel încât fața ta artificial bine iluminată să apară în videoclipuri cu fundaluri luminoase. Acestea se adaugă caracteristicilor disponibile pe cipul generației anterioare, cum ar fi generarea de imagini prin Stable Diffusion și extinderea fotografiilor dincolo de granițele lor originale.

Snapdragon 8 Elite - performanță

Cipul are o unitate de procesare neurală îmbunătățită, cu mai multe nuclee rezultând, conform afirmațiilor Qualcomm, într-o performanță AI cu până la 45% mai rapidă și o eficiență energetică mai bună. NPU-ul integrează acum aplicații AI generative multimodale pe dispozitiv, ceea ce înseamnă că poate gestiona intrări de la mai mulți senzori și surse de date (audio, video, informații personale și altele) pentru a răspunde la interogări.
8 Elite poate suporta mai mult de 70 de token-uri pe secundă, o metrică pentru câte intrări (text, fotografii și așa mai departe) pot fi luate în considerare atunci când se răspunde la interogări.

În timp ce cipurile de top ale Qualcomm din ultimii trei ani au fost Snapdragon Gen 1, Gen 2 și Gen 3, Snapdragon 8 Elite se rupe de convenția de denumire. Asta pentru că 8 Elite este primul dintre cipurile mobile ale companiei care folosește noul CPU Oryon proiectat de Qualcomm. Mai precis, compania și-a introdus cipurile Snapdragon X Elite pentru PC-uri acum un an, care au fost primele care au inclus CPU-uri Oryon.

8 Elite folosește un CPU Oryon de a doua generație cu un proces de 3 nanometri (mai mic decât 4nm al CPU-ului Kryo de anul trecut), care ajută la activarea eficienței cu 45% mai mare a cipului. Îmbunătățirile în arhitectura cipului au dus la o performanță generală cu 45% mai bună, dar beneficiul mai interesant este o îmbunătățire de 62% în performanța de navigare pe web - ceea ce înseamnă că consumatorii ar trebui să vadă site-urile web și aplicațiile bazate pe web încărcându-se mai rapid.

Acest lucru nu va face doar mai rapidă încărcarea site-urilor web. Multe aplicații și software-uri moderne se bazează pe navigarea web, așa că având un CPU proiectat pentru a accelera acest lucru va avea îmbunătățiri în lanț pentru serviciile pe care consumatorii le folosesc în fiecare zi.

Această eficiență îmbunătățită se aplică activităților de intensitate ridicată precum jocurile, iar Qualcomm spune că noul său cip permite până la 2,5 ore suplimentare de timp de joc.

Snapdragon 8 Elite îmbunătățește, de asemenea, performanța camerei, în principal printr-un nou ISP cu îmbunătățiri AI mai bune în autofocus, balans de alb și expunere, toate acestea întâmplându-se în culise și ar trebui să rezulte în fotografii mai bune. NPU-ul poate acum să acceseze direct senzorii camerei pentru îmbunătățiri în timp real, inclusiv pentru video. Producătorii de telefoane își pot conecta algoritmii de cameră direct în acest flux.

Snapdragon 8 Elite are, de asemenea, o serie de îmbunătățiri de conectivitate, în principal datorită - ați ghicit - AI-ului. Modemul X80 5G folosește AI pentru gestionarea multiantenelor pentru a jonglă mai bine cu semnalele pentru conexiuni mai clare, în timp ce FastConnect 7900 integrează Wi-Fi și Bluetooth pentru a reduce latența. Acest lucru face posibil ca apelurile care părăsesc raza de acțiune Bluetooth să predea conexiunea la Wi-Fi pentru a menține apelul în desfășurare.

Va trebui să așteptăm până când noile telefoane cu Snapdragon 8 Elite vor fi lansate efectiv pentru a vedea cât de mare diferență face noul cip. Dar bazându-ne pe afirmațiile Qualcomm, se pare că cipul ar trebui să aducă un mix de îmbunătățiri generale și alimentate de AI pentru următoarea generație de telefoane Android.



Citeste si