Soluție pentru compostare urbană, premiată cu 20.000 de euro la Climate Community Lab

Proiectele “Apro’tech”, o colaborare ungaro-bulgară, și “Food for the Earth” (Hrană pentru Pământ), o colaborare româno-bulgară, sunt cele două echipe câștigătoare a finanțării inițiale de 20.000 de euro în cadrul Climate Community Lab.

După analiza a mai mult de 40 de proiecte care au fost depuse pentru această rundă de finanțare, cu inițiative care demonstrează că pot aduce impact în Centrul și Estul Europei, reprezentanții EIT Climate-KIC, Ashoka, 4CF Strategic Foresight și Centre for Systems Solutions au decis să selecteze două idei câștigătoare care dovedesc un grad înalt de inovație, fezabilitate, potențial de impact și expertiză.

Proiectul “Apro’tech” este o colaborare transnațională între Habitat for Humanity Hungary și Energy Agency of Plovdiv (EAP) Bulgaria. Misiunea Apro’tech Habitat este să facă tehnologii de încălzire eficiente, sigure și prietenoase cu natura, accesibile pentru majoritatea comunităților marginalizate. Ideea lor este să proiecteze, să construiască și să testeze primele prototipuri ale unui sistem de încălzire la preț redus, precum și să lucreze la recomandări de politici publice pentru un sistem social de înlocuire a sobelor care va fi ulterior diseminat în regiunea Europei Centrale și de Est.

„Food for the Earth - Composting Communities for Climate” este o colaborare transfrontalieră între startup-ul Urban Cultor din București și Our Neighborhood Association for Sustainable Practices din Bulgaria. „Hrana pentru Pământ” este o inițiativă comunitară de compostare la fața locului, construită pe o infrastructură cu emisii reduse de carbon și care oferă servicii cu impact redus asupra mediului, fiind o abordare socială și economică ecologică integrată și inovatoare.

Sprijinirea dezvoltării ideilor climatice pozitive în Europa Centrală și de Est a fost obiectivul principal al Climate Community Lab, un proiect pilot care reunește creatorii de schimbare pentru climă din regiunea noastră.

Această rundă de finanțare inițială precede o primă rundă cu o valoare similară. Într-un proces de trei luni de construire a încrederii și colaborări inspiraționale în domeniul acțiunii pentru climă din Europa Centrală și de Est, Community Lab a acordat o finanțare inițială în valoare totală de 40.000 EUR pentru creatorii de schimbare din domeniul climei din regiune.

Climate Community LAB este o rețea orientată spre acțiune și co-creație, de tip laborator, care reunește oamenii pentru a aborda provocările legate de schimbările climatice din Europa Centrală și de Est. Community Lab este finanțat și creat de EIT Climate-KIC și condus într-un model de colaborare cu parteneri: Ashoka, 4CF Strategic Foresight, Centre for Systems Solutions, Cleantech ForEst, Impact Hub, University of Warsaw.

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor pe locul 13 din 500 de ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.



Citeste si