CERT-RO: Creștere semnificativă a atacurilor ransomware asupra spitalelor din România

Specialiștii de la CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernatică) avertizează asupra unei creșteri a numărului de atacuri de tip ransomware asupra spitalelor din România.

CERT-RO a publicat o avertizare privind creșterea semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă.

Ransomware înseamnă un virus care blochează calculatorul, criptează datele ca să nu le mai poți accesa și care cere o recompensă. Utilizatorii, mai ales instituțiile, sunt de multe ori puse în situația de a plăti pentru a avea acces la datele atât de prețioase asupra cărora nu au niciun backup.

Pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.

CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase:

  • apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
  • asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea
  • nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate
  • evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)
  • asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
  • accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO
Cum te protejezi de ransomware?

Amenințarea ransomware cu cea mai mare cotă de piață din lume, de peste 50%, primește o nouă lovitură prin colaborarea solidă dintre autorități și industria de securitate informatică.

Bitdefender, cu sprijinul Europol, Poliției Române și Franceze, DIICOT, FBI și altor instituții de aplicare a legii, precum NCA, Metropolitan Police și poliția bulgară, a dezvoltat un nou utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate, destinat victimelor celor mai recente versiuni ale clasei de ransomware GandCrab.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate performantă și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate.

Citește detalii despre GandCrab aici.

Imagine de Darko Stojanovic de la Pixabay



Citeste si