Start-Up Nation - ce cred investitorii privați despre program

Mai mulți investitori și antreprenori locali au comentat utilitatea programului Start-Up Nation, care dorește să finanțeze 10.000 de noi firme cu până la 44.000 de euro. Programul lansat de PSD are și puncte bune, dar și dezavantaje, comentează antreprenorii și investitorii.

La conferința Antreprenoriat 360, organizată de wall-street.ro și start-up.ro am vorbit cu Bogdan Iordache (How to Web și MVP Angels), Bogdan Colceriu (Risky Business), Mihai Logofătu (Bittnet Systems) și Călin Brandabur (Symme3D) despre perspectivele investiționale din România. Am ajuns și la subiectul Start-Up Nation.

Bogdan Iordache crede că “Orice bani care intră în piață ajută. Chestia importantă e legată de eficiență. Nu cred că intră în competiție cu banii din privat, dar acesta din urmă va fi mereu preferat de antreprenori. Problema e că la stat banii vin cu mai multe constrângeri”.

Până la urmă vor face tâmpenii pe banii statului și apoi vor veni la noi, dacă și-au învățat lecțiile

Pe de altă parte, Bogdan Colceriu de la Risky Business, fondul de investiții din Cluj-Napoca, crede că Start-Up Nation concurează cu banii privați. “Tu ca antreprenor ai două opțiuni. Vii, de exemplu, la Risky, ne dai equity, adică o parte din firmă, te muți doar pe proiectul ăsta, trebuie să atingi anumite obiective. Asta e muncă. Sau te duci la un asemenea program și primești banii. Problema reală e că dacă ai dat bani mulți și prea devreme, ai omorât startup-ul, pentru că fondatorii nu vor ști cum să administreze banii”, a spus Colceriu. El spune că la Risky Business au primit 300 de aplicații, iar multe sunt neinvestibile în momentul de față, iar dacă dai bani înainte ca o echipă să fie pregătită, ai șansa să o distrugi.

Cu toate acestea, și Iordache vede un avantaj pentru investitorii privați. “Până la urmă vor face tâmpenii pe banii statului și apoi vor veni la noi, dacă și-au învățat lecțiile”.

Ce model ar putea adopta România?

Bogdan Colceriu a dat și două exemple de programe din străinătate care pot fi aplicate în România. Acestea au avantajul că îmbină capitalul statului cu cel privat, iar cei care decid nu sunt funcționari din ministere, ci specialiști din domeniu. “La Startup Chile există un juriu independent din toată lumea. În Marea Britanie există un program guvernamental care ajută investitorii de tip angel să bage banii, iar dacă îi pierd, primesc înapoi 80%”, spune Colceriu.



Citeste si