- 17 Iulie 2017
Concluzii Start-Up Nation: câte planuri de afaceri pot fi finanțate și care e punctajul minim
Au fost depuse 19.296 de planuri de afaceri, iar 70% din planurile de afaceri au fost depuse în ultimele 5 zile. De asemenea, 34% din planurile de afaceri au fost depuse în ultima zi.
În ultima săptămână au fost 2.695 de înregistrări pe zi, de 11,6 ori mai mare decât media înregistrărilor din ultima perioadă în programul Start-Up Nation.
La punctajele egale au prevalat numărul de locuri de muncă nou create, al doilea criteriu a fost numărul de locuri de muncă create pentru persoane defavorizate, șomeri și absolvenți. Al treilea criteriu a fost achiziția de echipamente tehnologice noi
"Sunt convins că vom avea o absorbție de 100% a bugetului care ne-a fost alocat", a spus ministrul Laufer. Sunt 3.983 de planuri finanțabile cu 100 de puncte și 4.566 de planuri cu 95 de puncte. În așteptare sunt 4.580 de planuri de afaceri cu 90 de puncte și 2.228 de planuri cu 85 de puncte. Doar 270 de proiecte au avut planul de afaceri depus greșit.
La punctajele egale au prevalat numărul de locuri de muncă nou create, al doilea criteriu a fost numărul de locuri de muncă create pentru persoane defavorizate, șomeri și absolvenți. Al treilea criteriu a fost achiziția de echipamente tehnologice noi, iar al patrulea criteriu a fost activitatea pentru care a fost solicitată finanțarea în Start-Up Nation.
"Avem un potențial de finanțare de aproape 45.000 de locuri de muncă, dacă am fi putut finanța toate proiectele depuse", a mai spus ministrul Laufer.
Amintim că băncile înscrise au fost Banca Transilvania, CEC Bank și BCR. De asemenea, beneficiarii creditului-punte nu vor plăti rate lunare la bancă. Antreprenorii vor plăti creditul cu ajutorul plăților de la stat
"Am putea să finanțăm în acest moment 8.653 de planuri de afaceri și avem 10.373 de planuri de afaceri în așteptare. Au fost asumate 20.956 de locuri de muncă nou-create și, din acestea, 17.176 de locuri de muncă pentru absolvenți, șomeri și persoane defavorizate", a mai spus ministrul Laufer.
Clujul, foarte aproape de BucureștiDin totalul planurilor de afaceri înregistrate, 77,08% sunt din mediul urban, iar 22,92% din mediul rural. De asemenea, 54,94% din proiecte au fost depuse de antreprenori în devenire sub 35 de ani. Vârsta medie a antreprenorilor din programul Start-Up Nation este de 36,57 de ani. 55,55% din aplicații au fost depuse de bărbați.
Cele mai multe proiecte au fost depuse din București, urmat îndeaproape de Cluj. Au fost depuse 2.926 de planuri de la București și 2.289 de planuri de la Cluj-Napoca. "Clujul e un oraș cu potențial uriaș pentru dezvoltarea ecosistemului de startup-uri", a spus ministrul Laufer.
Au mai fost depuse, pe lângă județele tradiționale, 119 proiecte de la Vaslui, 104 de proiecte de la Ialomița și doar 96 de proiecte din Teleorman.
Acordurile de parteneriat cu băncile înscrise pentru a fi parteneri de implementare vor fi semnate în maximum 14 zile. Amintim că băncile înscrise au fost Banca Transilvania, CEC Bank și BCR. De asemenea, beneficiarii creditului-punte nu vor plăti rate lunare la bancă. Antreprenorii vor plăti creditul cu ajutorul plăților de la stat.
Următoarele etape ale programului Start-Up Nation- Verificarea veridicității și eligibilității planurilor de afaceri. "Estimăm un termen de 45 de zile pentru verificarea tuturor proiectelor", a spus ministrul Ilan Laufer.
- Generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic (procedura prevede un termen de 5 zile de la închiderea sesiunii de înregistrare).
- Semnarea acordurilor de finanțare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program. "Primele acorduri de finanțare vor fi semnate în aproximativ două săptămâni", a spus ministrul.
Pentru a nu fi obligați să dea banii înapoi la stat, antreprenorii vor fi nevoiți să țină locurile de muncă doi ani de zile și să nu vândă echipamentele timp de trei ani. Proiectul succesului va fi măsurat prin capacitatea de a întoarce mai mulți bani la bugetul de stat decât s-au oferit antreprenorilor. Ministrul Laufer a declarat că mizează pe întoarcerea acestor sume în următorii trei ani la buget. De asemenea, el consideră că programul va continua și anul viitor.