- 30 Ianuarie 2018
Startup fără femeie, fântână fără căldare: cum stăm cu egalitatea?
Pe de o parte, este îmbucurător faptul că a crescut numărul startupurilor care încurajează incluziunea, cifra crescând de la 25 % la 41%.
Pe de altă parte, acestea stau mai prost la capitolul egalitate de gen, unde numărul femeilor angajate a scăzut față de anii precedenți. 71% dintre companii nu au femei în consiliul de administrație, iar în 57% dintre cazuri nu există femei în funcții executive.
Concluziile prezentate de VentureBeat citează un raport lansat de Silicon Valley Bank (SVB). Alte informații prezentate fac referire la preferințele startup-urilor în materie de investiții și efectele situației politice asupra acestora.
Fondatorii de startup consideră, în continuare, capitalul de risc ca principală sursă de finanțare, preferă achiziția în locul unei oferte publice inițiate (IPO).
Astfel, 54% dintre startupuri dau întâietate capitalului de risc ca investiție. Alte surse ar fi investitorii business angels, fondurile de capital privat, investitorii corporativi și crowdfundingul.
Peste jumătate dintre cei chestionați (57%) spun că urmăresc o achiziție pentru exit, ceea ce s-ar putea explica prin incertitudinea de pe piața publică și declinul IPO-ului de anul trecut.
Nici situația politică actuală din S.U.A, corelată cu legislația privind imigrația, nu sunt tocmai favorabile pentru startup-urile din Silicon Valley. Aproape o treime sunt nevoite să își multe sediile sau unele operațiuni în afară. Principalele obstacole sunt politicile de imigrare, taxele și reglementările de mediu. Situația este complicată de faptul că care jumătate dintre startup-uri au cel puțin un fondator imigrant.
La studiu au participat 1,045 de startupuri, majoritatea dintre acestea fiind stabilite în U.S.A, Marea Britanie și China.