- 14 Octombrie 2020
Startup-ul Medicai, tratamentul prin inteligență artificială pentru medicină
Sănătatea e unul dintre domeniile unde inteligența artificială lucrează deja alături de doctori pentru rezultate mai bune, pentru a îmbunătăți tratamentele, dar și pentru a provoca o colaborare globală pentru binele pacienților.
În acest articol din seria „Descoperă AI”, în care aducem în prezent avantajele inteligenței artificiale și traducem tehnologia pe înțelesul tuturor, am discutat cu Mircea Popa, fondator Medicai, un startup românesc ce ajută doctorii să-nțeleagă mai bine imagistica medicală.
Industria de sănătate și inteligența artificialăNu ne e frică să vorbim despre inteligența artificială ca un fapt al prezentului în industria medicală.
Industria medicală înseamnă 7% din valoarea adăugată la nivel european, conform Eurostat. E una dintre industriile cu cea mai mare creștere între 2000 și 2017, având o rată de creștere de 2% față de o medie de 1,5% la nivel european.
Printre potențialul adus de către tehnologie și automatizare în medicină putem include recunoaștere de imagini și imagistică medicală, machine learning. Roluri de interpretare de date, acțiuni repetitive, hiperprecizie, dar și funcții administrative pot fi îndeplinite de către inteligența artificială. Deși medicina va rămâne una dependentă de influența specialiștilor, atât la nivel al cunoștințelor, dar și la nivel emoțional, inteligența artificială le ușurează acestora sarcinile.
Cu toate că tehnologia poate avea o influență esențială asupra medicinei, industria se menține printre cele mai „analog” din Europa, fiind pe locul 16 din 20 la digitalizare, la același nivel cu educația.
Conform raportului Google disponibil la acest link, lipsa personalului calificat pune presiune asupra sistemelor publice de sănătate și creează blocaje. Dar folosirea aplicată a inteligenței artificială poate ajuta medicii să aibă mai mult timp, prin implementarea unor sisteme simple de externare, planificare și asistență administrativă.
Medicai, startup-ul românesc care asistă imagistica medicalăMedicai este un startup fondat de Mircea Popa care digitalizează imagistica medicală în Cloud și permite medicilor și pacienților să colaboreze mai bine. De asemenea, cu ajutorul inteligenței artificiale, serviciul poate ajuta doctorii și poate anonimiza datele utilizatorilor mai bine.
Mircea Popa nu e la prima experiență în lumea medicală. Acum 10 ani a fondat un startup numit SkinVision care identifica alunițele care pot dezvolta celule canceroase. A folosit tehnologia din timp, iar acum SkinVision se dezvoltă individual, sub conducerea unor antreprenori din Olanda.
Antreprenorul român a dezvoltat produse în zona medicinei dintr-un motiv simplu. „E important să ajuți oamenii și să ai un impact. Până la urmă, chiar poți salva vieți și dacă reușești să și creezi o companie de succes în jurul acestui lucru, e mai mult decât un win-win”, spune Mircea Popa pentru start-up.ro.
A pornit Medicai identificând o nevoie serioasă în piață, dar mai întâi au fost nevoiți să înțeleagă modul în care funcționează industria. Spune că au vrut să folosească AI ca să rezolve probleme în zona imagisticii medicale, dar și-au dat seama că e o lume în care se folosește CD-ul. Au vorbit cu medici pentru a afla care sunt problemele lor. Nu au schimbat ce face Medicai, dar au adaptat la nevoile imediate ale doctorilor.
„Vrem să facem mai ușoară colaborarea dintre medici și pacienți, mai ales pentru cazurile complicate unde e nevoie de multe analize, inclusiv imagistică, echipe multidisciplinare și o bună coordonare între ele”, spune Mircea.
Așadar, au dezvoltat Medicai ca o platformă de colaborare care se poate integra în sistemele din clini sau spitale pentru a permite colaborarea medicilor cu pacienții indiferent de localizarea acestora sau instituție. Mircea descrie acest lucru „ca pe un Google Cloud pentru imagistică”. Astfel, ei au mutat tot ce înseamnă plimbarea CD-urilor de la un cabinet la altul online.
Au integrat inteligența artificială pentru a veni în sprijinul unor procese de anonimizare automată a analizelor sau segmentarea și identificarea organelor. Astfel, au luat din munca administrativă a medicilor, lăsându-i însă să aplice cunoștințele lor.
Pentru pacienți, platforma Medicai poate fi o simplificare. Elimină o mulțime de drumuri, dar și problema stocării imagisticii. „Pot ține inclusiv analizele într-un fel de Google Cloud, nu mai e nevoie să se plimbe cu CD-uri pe la toți medicii și că pot obține răspunsuri în câteva ore de la orice medic din lumea asta care are acces la internet. E util dacă vrei să te operezi în altă țară sau vrei o opinie suplimentară”, spune Mircea Popa.
600 de medici într-un singur anMedicai a primit un feedback foarte pozitiv din partea medicilor radiologi din toată lumea și a clinicilor. În momentul de față au 600 de medici integrați și au un ritm alert de cooptare de clinici și spitale, acum fiind la 25-30 de clinici.
Au provocări, pentru că vorbim de sistemul medical, unul în care tehnologia intră mai greu și, de cele mai multe ori, e reglementată. „Trebuie să înțelegi tehnologie, medicină, design, psihologie și soluția ta să aibă sens pentru doctor, spital, reglementator, plătitor, ONG-uri și pacienți”, spune Mircea Popa.
Menționează că există o dependență legată de date și de manipularea acestora, cele mai importante reglementări fiind GDPR și HIPAA.
„Scalarea depinde mult și de zona în care vrei să intri pentru că deși corpul uman e cam același, sistemele diferă și comportamentele pot fi altfel”, explică Mircea Popa. Astfel, ei trebuie să-și adapteze produsul pentru fiecare țară nouă câteva luni, pentru a avea toate elementele specifice acelor sisteme medicale.
De asemenea, în perioada următoare se vor concentra și pe funcționalitățile pentru pacienți, produsul fiind dezvoltat până acum pentru a răspunde nevoilor de colaborare a doctorilor.
Investiție de 500.000 de euro și dezvoltare ulterioarăMedicai a primit 500.000 de euro investiție la finalul lui 2019, demonstrând încrederea ecosistemului în serviciile lor. Investiția a fost condusă de fondul Roca X și de antreprenorul Sacha Dragic.
„Am investit cel mai mult în zona de produs. Perioada aceasta nu a fost despre vânzări, cât despre a face un produs pe care medicii și pacienții vor să-l folosească. Avem în plan să ridicăm o rundă nouă până la sfârșitul acestui an și să scalăm partea de vânzări”, spune Mircea Popa.
Modelul lor de business e cel de Software as a Service B2B. Contractele lor sunt cu clinici și spitale care vor să permită medicilor o colaborare mai bună sau să-și creeze noi servicii online. „Pe viitor vom monetiza și algoritmii pe care-i dezvoltăm, dar mai durează aproximativ 12 luni până la momentul respectiv”, explică Mircea Popa.
Medicai din România se uită spre SUA, Africa și America de Sud, unde există deja parteneriate. Evident, se vor concentra cât mai mult pe sistemul medical din SUA, cu cel mai mare potențial de monetizare.
„Direcția în care mergem e ca Medicai să devină o platformă de colaborare pentru toate cazurile complicate și echipele care se ocupă de acestea. Am putea să fim Jira sau Asana pentru lumea medicală. Vrem să ne integrăm cu soluțiile existente în spitale și să fim un strat care să permită un management de cazuri mai eficient. Odată integrați, putem să livrăm soluții de inteligență artificială și machine learning în niște infrastructuri care altfel nu ar permite-o”, spune Mircea Popa.
Impactul inteligenței artificialeAm discutat cu Mircea Popa și despre impactul inteligenței artificiale la nivel general în prezent și pe viitor. Pentru Medicai, folosirea AI e simplă și utilă.
„Ne uităm la cum putem optimiza sau automatiza diferite fluxuri care se petrec între doctori și pacienți. Avem diferiți algoritmi pe care îi antrenăm, de la anonimizare automată a datelor pacienților până la identificare de organe, structuri sau tumori și cuantificare automată a diferitelor caracteristici ce pot fi relevante”, explică Mircea Popa.
Din punctul său de vedere, inteligența artificială și machine learning sunt unelte. Ele contează cu adevărat abia când ele pot rezolva o problemă. Dacă ai o problemă serioasă care poate fi rezolvată elegant prin inteligență artificial, atunci aceasta își poate arăta utilitatea. De asemenea, AI poate ajuta la rezolvarea mai rapidă a unor aspecte.
Pentru o afacere precum Medicai, inteligența artificială e un drum progresiv, în care algoritmii creați sunt antrenați pentru a ajunge la rezultate utile. În momentul când AI își atinge nivelul potrivit, unele elemente ale startup-ului pot funcționa mai bine.
„Dacă nu ai o soluție de anonimizare a datelor nu e posibil să obții o a doua părere de la alți medici. De asemenea, dacă poți să obții volumul unui organ în câteva minute înseamnă că ai salvat 30 de minute medicului radiolog care se poate concentra pe altceva. Pe viitor vor fi posibile foarte multe lucruri. De exemplu, dacă vrei să te uiți într-o arhivă de 5.000 de pacienți din ultimii 5 ani să vezi dacă cineva prezintă un risc crescut pentru o anumită boală, nu poți să o faci decât cu un algoritm”, explică Popa.
La nivel general în medicină, el consideră că volumul de imagini generate este în creștere și accelerează. De asemenea, din ce în ce mai mulți oameni au acces la servicii medicale. Acest lucru e unul pozitiv, dar pune presiune pe sistemul medical.
Pentru că sistemul medical nu poate crea destul de mulți specialiști pentru a răspunde cererii, inteligența artificială și machine learning sunt cel mai bun candidat pentru o soluție la problema volumului de muncă. În plus, diagnosticele mixte fac parte din scopurile Medicai, alături de triaj, urmărire și planuri de tratament.
„Ideea e să permiți mai multor medici să lucreze împreună de oriunde, iar în mijloc să fie pacientul”.
„Ne așteptăm ca algoritmii să facă niște lucruri posibile având în vederea abilitatea lor de a procesa multe date. Mintea uman[ se uit[ la imagini, dar un algoritm poate s[ se uite în datele crude și abia înțelegem ce ar putea să facă. Noi vorbim doar de radiologie, dar sunt multe alte ramuri în care cine știe ce se poate obține”, încheie Mircea Popa.