Startup-urile interesante din 2023 pe start-up.ro - Partea XII

Am ajuns la final cu lista noastră de startup-uri despre care am scris în acest an și pe care vrem să le reîmprospătăm în memoria colectivă, fie pentru că au dezvoltat soluții inovatoare pentru o piață în permanentă schimbare sau pentru că au obținut o investiție consistentă. Îi salutăm pe această cale pe toți cei care au lipsit din această listă, dar care ar fi meritat din plin să se numere printre selecționați.

Această listă nu este definitivă și nici exhaustivă. Știm că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local, dar vrem să ne concentrăm pe acelea despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2023, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.

Aceasta este a douăsprezecea parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.

Acestea sunt trei dintre companiile care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris.

Vatis Tech

Startup-ul românesc Vatis Tech care oferă transcrierea automată a discursului audio, într-o platformă utilă pentru media, domeniul juridic, a finalizat la începutul acestui an o nouă rundă de finanțare în valoare de 650.000 de euro.

Compania este recunoscută pentru dezvoltarea de tehnologii de recunoaștere vocală bazată pe inteligență artificială, care rivalizează la nivel de acuratețe cu giganți globali precum Google sau Microsoft.

Pentru Vatis Tech, 2022 a fost un an de creștere accelerată, iar tendința se va menține și în acest an. Veniturile companiei s-au majorat în 2022 de 10 ori prin comparație cu 2021, iar rata de creștere pe ultimul trimestru fiind de peste 30%.

În perspectiva dezvoltării pe piața locală, Vatis Tech a semnat acorduri cu mai mulți parteneri printre care Vodafone România, GBC, Sofmedica Group, Gama IT, Kontron Services Romania, Wolters Kluwer, Blue Note sau Synaptic SBS. Parteneri cu ajutorul cărora vor fi inițiate în primul trimestru al anului o serie de proiecte pilot în diferite industrii (servicii medicale, call center, servicii juridice).

Citește mai multe despre Vatis Tech din acest material de pe start-up.ro.

MaintainX

MaintainX este un startup pornit în San Francisco de către românul Chris Țurlică, iar recent aceasta a primit 50 de milioane de dolari investiție Serie C pentru produsul care oferă software pentru mentenanță industrială. Asta duce compania la o evaluare de unicorn.

MaintainX a primit investiția într-o rundă condusă de Bain Capital Ventures. Compania este evaluată astăzi la 1 miliard de dolari, fiind una dintre ultimele adiții în clubul unicornilor anul acesta. MaintainX va folosi investiția pentru a își extinde partea de research și dezvoltare, va integra inteligență artificială și va crește baza de clienți.

Compania a fost fondată în 2018 și oferă o platformă mobilă care permite muncitorilor din zona industrială să comunice cu managerii, să monitorizeze task-urile și să acceseze liste. De asemenea, ei pot trimite rapoarte în timp real.

Platforma colectează și analizează date din surse diverse, de la senzori, echipamente, inventar și oferă insight-uri semiautomatizate muncitorilor. MaintainX are 6.500 de clienți din zona de manufacturing, energie, ospitalitate, food and beverage. Printre aceștia se numără Duracell, Marriott, Volvo, McDonalds și Departamentul de Stat pentru Agricultură.

Află mai multe despre MaintainX din articolul nostru de pe start-up.ro.

.lumen

.lumen este un startup românesc de cercetare care construiește ochelari pentru nevăzători și care va participa la târgul CES 2024 din Las Vegas. .lumen va fi prezent și la standul Dassault Systemes, o companie franceză care a organizat un accelerator unde .lumen a participat.

.lumen va fi una dintre cele 15 companii ce vor fi prezente in Pavilionul European, organizat de European Innovation Council (EIC).

Amintim ca in Decembrie 2021, EIC a acordat o finanțare de 9.7 milioane EUR companiei din Cluj-Napoca.

De asemenea, va avea si o prezență la standul Dassault Systemes, compania Franceza ce construiește software de proiectare si simulare 3D. .lumen se afla într-un parteneriat cu Dassault Systemes, fiind primul startup românesc în programul 3D Experience de accelerare start-up-uri al gigantului Francez.

Misiunea startup-ului, aceea de a-i ajuta pe oamenii cu dizabilități vizuale să trăiască o viață mai bună, a fost cea care le-a asigurat prezența în acest program exclusivist.

Ochelarii pentru nevăzători reproduc caracteristicile principale ale unui câine ghid, totul într-un produs scalabil. Ei vor permite utilizatorilor o mobilitate mai bună, ajutându-i să aibă acces mai ușor la educație și apoi la locuri de muncă, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții lor sociale.

Dacă va ajunge în număr mare pe piață, acest produs ar putea schimba viața a milioane de oameni care se confruntă cu probleme grave de vedere sau care nu mai văd deloc.

Citește mai multe despre .lumen din acest articol de pe start-up.ro



Citeste si