- 28 Decembrie 2021
Startup-urile românești interesante despre care am scris în 2021 - Partea VII
Lista aceasta nu este una definitivă și nici exhaustivă. Evident că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local. Dar ne vom concentra pe acele startup-uri despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2021, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.
Aceasta este a șaptea parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.
- Dacă vrei să fii parte a creșterii ecosistemului, nu uita să te abonezi la newsletter-ul start-up.ro aici.
- Canalul nostru de YouTube dedicat tehnologiei poate fi descoperit la acest link.
- Iar canalul nostru de interviuri de business poate fi accesat aici.
Iată alte cinci companii care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris:
Chili PiperChili Piper oferă o platformă de tip SaaS pentru pregătirea întâlnirilor/programărilor pentru echipele de vânzări, iar principalul său concurent este Calendly, început cu 2 ani și jumătate în urmă, care recent a ajuns la o evaluare de 3 miliarde de dolari.
Lansat în 2016, software-ul Chili Piper se adresează segmentului B2B și este conceput pentru a converti clienții potențiali în vânzări. Echipele de vânzări îl pot folosi pentru a eficientiza întregul proces al întâlnirilor. Este folosit de Intuit, Twilio, Forrester, Spotify și Gong.
Chili Piper este un startup început de soții Nicolas și Alina Vandenberghe în 2016, iar anul acesta a primit o finanțare series B de 33 de milioane de dolari condusă de Tiger Global.
YloadPlatforma Yload eficientizează costurile și optimizează performanță operațională a serviciilor de transport. Companiile pot folosi platforma pentru a căuta un transportator, pentru a rezerva transportul, pentru completarea documentelor și pentru plăți.
Echipa de management a Yload este alcătuită din 6 manageri cu experiență care supraveghează fiecare zonă a produsului: tehnologie, transport, antreprenoriat, financiar, managementul juridic și al produselor.
Yload.ro, startup care a creat primul marketplace de transporturi din Europa de Est, a obținut în doar câteva ore 220.000 de euro din cei 250.000 targetați pe platforma de investiții online SeedBlink. Suma va fi folosită integral pentru dezvoltarea produsului și a afacerii.
HoustonHouston este dezvoltatorul unei platforme de învățare care are la bază un algoritm de măsurare a modului în care se schimbă comportamentul angajaților odată ce au acumulat cunoștințe noi. Compania a fost lansată în 2020 de către Robert Blaga (37 ani), specialist cu peste zece ani de experiență în training în companii precum Michelin sau Brainiup (dezvoltare și învățare prin joc). De-a lungul anilor a fost implicat în proiecte cu echipe din peste 40 de țări.
Houston pune accentul pe practicarea de comportamente noi în echipe de trei - șase persoane spre deosebire de soluțiile clasice care se concentrează pe transmiterea de informații către un singur individ.
Platforma are la bază un algoritm care măsoară creșterea eficienței comportamentului angajaților în urma parcurgerii unui modul de învățare de 30-60 de minute. Ulterior, programul compară scorul obținut de echipă cu unul global rezultat în urma analizei a peste 250 de grupuri.
Anul acesta Houston a ridicat o investiție de 200.000 de euro de la un sindicat de business angels format numai din femei din Europa Centrală și de Est.
BunnyshellBunnyshell este o companie de infrastructură de cloud din a doua generație. Startup-ul nu face cloud-ul mai bun, nici mai sigur, mai rapid sau mai ieftin. Ceea ce face Bunnyshell este să dea oricui acces la cloud și să facă întregul proces extrem de simplu și incredibil de rapid.
Bunnyshell oferă “dev ops-as-a-service”, soluția ideală atât pentru IMM-uri, care nu au nici suficient capital la dispozitie și nici suficienți oameni, cât și pentru marile corporații, care au nevoie de agilitate și viteză. Ești un mic vânzător online? Acum poți să lansezi un magazin online repede și ușor. Ești un om de vânzări care lucrează pentru o companie din Fortune 500? Acum poți să îți instalezi singur serverele cu demo-ul pentru orice client în doar câteva minute.
Early Game Ventures a investit 1,1 milioane de euro în dezvoltarea Bunnyshell anul acesta.
Fintech OSFintech OS e un startup ce oferă soluții low code pentru dezvoltarea digitală a băncilor. Anul acesta au luat o investiție de 60 de milioane de dolari.
FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru instituții bancare, de asigurări și alte servicii financiare, a ridicat o rundă de investiții de tip Serie B de 60 milioane de dolari pentru a-și continua dezvoltarea. Finanțarea a fost condusă de Draper Esprit, cărora li s-au alăturat Early Bird, OTB Ventures, Gapminder Ventures si Launchub.
Fintech OS funcționează ca un fel de Windows pentru sistemul bancar sau de asigurări. Astfel, băncile pot implementa sisteme moderne, precum aplicații sau servicii de creditare noi, fără să dezvolte de la zero, bazându-se pe o infrastructură deja creată de Fintech OS.