- 1 Ianuarie 2022
Startup-urile românești interesante despre care am scris în 2021 - Partea XI
Lista aceasta nu este una definitivă și nici exhaustivă. Evident că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local. Dar ne vom concentra pe acele startup-uri despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2021, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.
Aceasta este a 11-a parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.
- Dacă vrei să fii parte a creșterii ecosistemului, nu uita să te abonezi la newsletter-ul start-up.ro aici.
- Canalul nostru de YouTube dedicat tehnologiei poate fi descoperit la acest link.
- Iar canalul nostru de interviuri de business poate fi accesat aici.
Iată alte cinci companii care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris:
ProfiCircleProfiCircle este un marketplace de tip B2B dedicat industriei sistemelor de depozitare și retail la nivel global. Acest business are la bază nevoia de a digitaliza industria achizițiilor echipamentelor comerciale, o piață estimată la 350 de miliarde de dolari, la nivel global.
În esență, ProfiCircle este un one-stop-shop SaaS Market Network, care permite companiilor să achiziționeze și să gestioneze proiecte complexe de amenajări și dotări ale spațiilor comerciale, identificând cele mai bune oferte de la mai mulți producători și furnizori listați.
Platforma, în care cei doi fondatori au investit până acum aproximativ 300.000 de euro, pune la dispoziție cumpărătorilor și furnizorilor toate instrumentele necesare: de la comunicarea online între părți, completarea cerințelor tehnice, alegerea design-ului potrivit, realizarea de licitații online, vizualizarea ofertelor în tabel comparativ și până la semnarea online a contractelor sau project managementul întregului proiect.
BeeFastBeeFast, startup fondat de 4 antreprenori la finalul lui 2019, a pornit ca o soluție de livrări rapide B2B și B2C. Contextul socio-economic recent a determinat o linie nouă de dezvoltare a businessului, către oferirea unei infrastructuri digitale cu sistem integrat de plată și livrare a comenzilor pentru magazinele offline.
Gama de produse pe care BeeFast le livrează în prezent acoperă zona de produse alimentare - proaspete sau ultra-proaspete - și nealimentare - documente, cadouri, ambalaje non-standard, echipamente IT, produse din segmentul fashion, beauty etc.
Beefast a primit o investiție de 500.000 de euro pentru accelerarea dezvoltării în 2022. Infuzia de capital vine de la un investitor privat, valoarea din prezent a BeeFast fiind evaluată la 3 milioane de euro.
BeeFast a ajuns de la o medie de 16 comenzi/zi în ianuarie 2020 la aproape 400 comenzi/zi în ianuarie 2021 și 500 de comenzi/zi în prezent.
MetabetaMetabeta schimbă paradigma în care startup-urile și investitorii colaborează. Spre deosebire de soluțiile tradiționale pe care fondurile de investiție la folosesc în mod obișnuit (CRM, Excel-uri), Metabeta procesează și oferă în timp real date complexe de performanță ale startup-urilor din platformă, astfel încât fondatorii își eficientizează efortul și procesul de strângere de capital, iar investitorii reduc timpul de analiză și riscurile investiției.
Metabeta folosește un sistem hibrid de inteligență, prin integrarea de date complexe, dar și prin analiza realizată de către o echipă de specialiști, pentru a evalua și selecta cât mai bine startup-urile aflate într-o etapă incipientă de dezvoltare ce ajung parte să fie parte din platformă.
Metabeta ajută startup-urile să își creeze un profil detaliat și să prezinte toate datele relevante de business în fața investitorilor. Cu ajutorul tehnologiei folosite, investitorii (business angels, fonduri de investiții, acceleratoare) pot să gestioneze mult mai eficient oportunitățile de investiții, să le evalueze pe baza unor date obiective, disponibile în timp real, și să ia astfel decizii mai informate.
Compania a fost fondată de Marius Ursache și Vlad Bodi în 2019 și a primit 500.000 de euro investiție în 2021 de la Neogen Capital și alți 15 business angels.
ArchbeeStartup-ul românesc Archbee a primit 1 milion de dolari investiții de la Inovo Venture Partners anul acesta, un fond de investiții care urmărește startup-uri din Europa Centrală și de Est. De asemenea, Archbee a fost și în cohorta S21 din Y Combinator.
Archbee e un startup fondat în 2019 de Dragoș Bulugean și conectează developerii cu echipe de produs non-tehnice din companii. Funcționează practic ca un Slack pentru conexiunile dintre programatori și echipele de produs, ca să urmărești proiectele mai bine.
Practic, documentația, așa cum este numită această parte în zona de tehnologie, e de multe ori lăsată neorganizată pe măsură ce startup-urile sau companiile vor să lanseze mai rapid. Cu toate acestea, documentația organizată bine a arătat în timp că permite rezolvarea mai rapidă a proiectelor.
Archbee a fost construit de programatori pentru programatori și le permite să-și eficientizeze munca și documentația.
Bright SpacesBright Spaces oferă o soluție prin care viitorii chiriași ai spațiilor de birouri pot vizualiza și interacționa în mod digital cu un spațiu, în 3D, pot descoperi principalele specificații tehnologice ale clădirii, punctele de interes, pot cere o ofertă sau planifica un tur live.
Startup-ul românesc proptech Bright Spaces a primit o investiție de 1.5 milioane de euro pentru platforma sa de leasing digital de la Axeleo Capital (Lead Investor), Pi Labs, Sparking Capital, Growceanu și un grup de investitori strategici de tip angel.
Printre clienții din portofoliul Bright Spaces se numără Skanska, One United Properties, Impact Hub, Moorland Property Solutions.
Ca soluții concrete pe care echipa startup-ului românesc le pune la dispoziția clienților, acestea se adresează atât viitorilor chiriași ai spațiilor de birouri, care pot vizualiza și interacționa în mod digital cu un spațiu, în 3D, și pot descoperi principalele specificații tehnologice ale clădirii, punctele de interes, sau pot cere o ofertă sau planifica un tur live.