- 18 Septembrie 2017
Cum ajungi de la idee la o afacere serioasă
Tabăra de antreprenoriat Startup Your Life, desfășurată la Hotel Royal Poiana Brașov între 5 și 7 octombrie, aduce participanților o introducere rapidă în problemele și provocările antreprenoriatului. De la experiențele primilor pași în antreprenoriat, până la promovarea online și offline, relații cu partenerii logistici, soluții de finanțare și fonduri europene. Dacă vii la Startup Your Life intri în comunitatea noastră, primești sfaturi prețioase pentru business-ul tău sau pentru ideea ta de afaceri și înveți lucruri. Despre finanțare va vorbi la tabăra Dragoș Ungureanu, Director Adjunct Comercial IMM la Banca Transilvania.
Și pentru că am vorbit despre începuturile unui business, cum ajungi de la idee la implementare?
Găsește o idee care se leagă de pasiunile tale, de scopurile în viață, de avantajele tale, de resurse sau de toleranța ta la risc. Nu trebuie să încerci o idee mai mare decât tine, poate doar dacă ai o apetență la risc foarte mare, sfătuitori, mentori și un buget. Ideea inițială e o ipoteza. Nimic mai mult. Ea nu valorează nimic și nu te îndrăgosti de ea, asta spun toți antreprenorii.
Analizează idee din toate punctele de vedereÎncearcă să te detașezi de idee la nivel emoțional și să o privești din perspectiva unui investitor. Cine sunt clienții? Ce își doresc ei? Cât de mare e oportunitatea? Timing-ul e potrivit? Adică lansezi când trebuie? Sau ești prea devreme pe piață sau prea târziu? Ce înseamnă să treci de la idee la execuție? Merită riscul? Care e modelul de business? Fă un business plan serios.
Primește și răspunde la feedbackE important, înainte să dai drumul, înainte să creezi firma, să deschizi contul în bancă (și aici partenerii noștri de la Banca Transilvania au o chestie interesantă numită Nelimitat BT pe care o poți consulta la acest link), să ceri feedback de la posibili clienți și să și răspunzi la el, să nu îl iei pasiv. Găsește oameni care au avut experiență pe piață, du-te la evenimente și cunoaște-i, vorbește cu posibili clienți, folosește grupuri de Facebook. Multe lucruri din acest feedback, dacă-l analizezi cum trebuie, te vor ajuta să modifici business plan-ul, produsul sau strategia de lansare pe piață. De exemplu, poți descoperi că produsul tău nu mai este bun pentru consumatori simpli, ci pentru alte afaceri și să lansezi o afacere B2B (business to business).
Lansează ușorÎn funcție de ce fel de business vrei să deschizi, ai diferite modalități prin care poți să faci o lansare. Dacă lansezi o cafenea, poți să testezi mai întâi cafelele sau poți să lansezi cu doar câteva produse, pentru ca nu investi mult în stocuri și pentru a aduce lucruri care au cele mai bune șanse să se vândă. Dacă transformi un hobby în afacere, creează câteva lucruri, dar nu fă un stoc mare, pentru că vei avea dificultăți să-l vinzi. Dacă faci software și hardware, respectă etapele de testare a produsului. Nu lucra trei ani la același produs fără să-l testezi în intervalul acesta pe piață pentru a vedea reacția clienților.
Deschide firma și conturile bancarePentru a fi acoperit din punct de vedere legal, deschide firma și setează-ți contul bancar. Dacă ești la început de drum, poti beneficia de Contul Primul An gratuit de la Banca Transilvania destinat startup-urilor.
Chiar dacă ai un business care se desfășoară în offline, încearcă să ai și o prezență online pe Facebook, cu un website care să conțină date de contact și povestea companiei. Dacă ai pe cineva care să scrie, încearcă să folosești acest lucru în avantajul tău și să creați conținut bun pe Facebook și website. Te va ajuta pentru a crește afacerea și pentru a primi încredere. Nu vei converti din prima. Site-ul, SEO, online marketing nu sunt lucruri care se fac peste noapte, ci trebuie muncite câteva luni bune în paralel cu vânzările tradiționale.
Ajustează și învațăAsta înseamnă să fii deschis la ideea că ceea ce ai plănuit de acasă nu va ajunge la același rezultat mereu. Că nu totul e o linie perfectă. Că mai trebuie să lucrezi la idee și la implementare. Și nu că o zicem noi, dar învață. Învață mereu. Cunoaște oameni și lasă-i să te ajute sau descoperă cu ce te-ar putea ajuta ei. Unele dintre cele mai bune lucruri care ni s-au întâmplat nouă în viață au venit după ce am vorbit și am cunoscut oamenii fără niciun interes. Așa că vino la Startup Your Life între 5 și 7 octombrie la Hotel Royal din Poiana Brașov. Te poți înscrie aici!
Photo by Jonas Svidras on Unsplash
---
Acest articol face parte dintr-o serie de materiale despre cum reușești să crești o afacere la început de drum, susținute de către Banca Transilvania.