Studiu: cât de mult țin românii mobila lor în casă și când o schimbă

Durata de viață a pieselor de mobilier variază în funcție de materiale și cum au fost construite, dar mai ales în funcție de cât de des sunt folosite. Un studiu realizat de Mobexpert compară la cât timp schimbă românii piesele de mobilier versus la cât timp spun producătorii că trebuie schimbate - urmează aceștia sfaturile specialiștilor sau nu? Peste 3500 de oameni au răspuns care sunt obiectele din casă pe care se grăbesc să le înlocuiască și la cât timp.

Întrebați ce piesă de mobilier schimbă cel mai des, peste jumătate dintre aceștia au ales pernele și 16% salteaua. A doua cameră unde au loc cele mai multe schimbări în casele românilor este livingul - ei prioritizând apoi covorul (13%), respectiv canapeaua (11%).

Comparând răspunsurile oferite de români cu informațiile primite de la experți, rezultă că interesul românilor pentru înlocuirea pieselor de mobilier este mare, pentru că anumite piese de mobilier sunt înlocuite chiar mai des decât este recomandat.

Pernele: Peste jumătate dintre români se grăbesc să le schimbe mai des decât este recomandat

Conform experților, durata de viață a unei perne este de 2-3 ani și trebuie schimbată atunci când se lasă, deformează sau nu mai susține corespunzător capul și gâtul. Studiul Mobexpert arată că românii sunt foarte conștienți de importanța pernei pentru sănătate. 20% dintre ei respectă recomandarea specialiștilor, iar 65% schimbă perna chiar mai des, la mai puțin de doi ani.

„În timpul somnului, capul și coloana trebuie să fie aliniate. Somnul pe o pernă nepotrivită afectează poziția coloanei, modul în care aceasta este susținută, astfel că tensiunea intervertebrală crește și apar dureri de spate sau de gât”, a explicat Dragoș Hreșcanu, Product Manager Saltele Mobexpert

În plus, pernele care au depășit termenul de valabilitate pot cauza  activarea alergiilor și se pot transforma într-un adevărat inamic pentru piele. O pernă bună este cea care se potrivește pozițiilor de dormit ale persoanei care o folosește, însă, „de obicei, una hipoalergenică are potențialul de a oferi mai mult suport pentru mai mult timp”, continuă Dragoș Hreșcanu.

În medie, prețul unei perne de calitate pornește de la 100 RON.

Salteaua este înlocuită la mai puțin de 6 ani, la primele semne de disconfort

Salteaua ar trebui înlocuită dacă are o vechime mai mare de 7-10 ani, deoarece o saltea necorespunzătoare poate avea efecte grave asupra sănătății, iar somnul insuficient poate duce la dispoziție proastă, iritabilitate, stare de nefericire și chiar la apariția unor boli. Studiul Mobexpert arată că românii pun preț pe un somn de calitate: 32% dintre ei schimbă salteaua în intervalul recomandat de experți și 60% la chiar mai puțin de 6 ani.

„Câteva semne care îți dau de veste că a venit momentul să-ți schimbi salteaua includ: somnul nu mai este odihnitor și te răsucești și te agiți în pat fără un motiv întemeiat; salteaua a început să prezinte semne de deformare în zona pe care dormi (există puncte de presiune, dureroase, care te fac să te răsucești în pat); la așezare se simt arcurile”, spune Dragoș Hreșcanu, Product Manager Saltele Mobexpert.

Pentru o saltea nouă românii trebuie să scoată din buzunare între 600 RON și 2500 RON. O saltea de calitate superioară și mai ales potrivită pentru preferințele de somn, „va reduce durerile accentuate ale coloanei vertebrale, ale zonei lombare și gâtului, ajutând la menținerea unei poziții corecte a coloanei. De asemenea, contribuie la relaxarea mușchilor și la buna circulație a sângelui”, încheie expertul Dragoș Hreșcanu.

Canapeaua: O treime dintre români o schimbă la mai puțin de patru ani

Durata medie de viață a unei canapele este de 5-8 ani și trebuie schimbată „când apar semne de deteriorare estetice cum ar fi deteriorarea tapițeriei sau de confort ori funcționalitate precum lăsarea pernelor”, explică reprezentanții Mobexpert.

Românii au preferințe foarte diverse în ceea ce privește schimbarea canapelei.

  • 40% dintre aceștia sunt în asentiment cu experții și așteaptă până când apar primele semne de uzură pentru a o înlocui.
  • 22% țin la canapeaua lor până la 12 ani, iar 10% mai mult de 13 ani.
  • Însă, 27% dintre români aleg să investească într-o nouă piesa cheie în living mai repede decât consideră experții necesar, la mai puțin de patru ani.

Pentru o piesă de calitate, românii au nevoie de un buget de aproximativ 2000 RON, iar dacă vor o amenajare premium, 5500 RON. Canapeaua „se înlocuiește de obicei în funcție de gradul și intensitatea de utilizare, când se mută în casă nouă, când se reamenajează o locație și în funcție de tendințele existente în piață, de materiale folosite/de culori, etc. continuă experții.

În casele românilor covoarele au o viață mai scurtă decât recomandă experții

În timp ce canapeaua este piesa vedetă din living, covorul este cel care crează armonie între toate piesele de mobilier, iar durata de viață variază în funcție de material și cât de bine este întreținut. Întrebați cât de des își schimbă covorul, 65% dintre români au spus că la chiar mai puțin de 5 ani, un sfert la 10 ani, iar 3% așteaptă chiar și 20 de ani.

„Depinde de calitate, tehnică și material. Un covor sintetic (poliester, polipropilenă, acril) este mai rezistent decat unul din fibre naturale (bumbac, lână, viscoză). Covoarele mecanice au o durată medie de viață de aproximativ 10 ani, covoarele înnodate 20 ani, iar cele țesute manual 5 ani”, spune Tiberiu Cioară, Product Manager Covoare la Mobexpert.

Atunci când decid să facă o nouă achiziție, românii trebuie să scoată din buzunar cel puțin 300 RON pentru un covor de calitate.

Scaunul de birou, mai important ca niciodată

Studiul Mobexpert arată că cei mai mulți dintre români prețuiesc confortul la birou: 32% dintre ei își înlocuiesc scaunul la intervalul maxim recomandat de specialiști, iar 43% la chiar mai puțin de 4 ani. Pe de altă parte, un sfert dintre aceștia așteaptă cel puțin 7, chiar și 10 ani, riscând probleme serioase de sănătate.

„Este important ca scaunele de birou să mențină neîncetat ergonomia în utilizare, să fie confortabile și, în mod special, să asigure suportul zonei lombare”, explică Alin Cotuna, Business Unit Manager Mobexpert Office. Un scaun bun va înceta să mai îndeplinească aceste criterii undeva la 5 ani, când apar semne precum tasarea spumei poliuretanice de pe șezut și/sau spătar, scămoșarea stofei/mesh-ului de pe șezut și spătar sau degradarea mecanismului oscilant/contact permanent/sincron/.

Un produs de calitate care să asigure suportul necesar pentru mai mult timp, îi va costa pe români cel puțin 600 RON, iar prețul poate urca și până la 1.400 RON.

Necesitatea amenajării unui spațiu de lucru care să stimuleze productivitatea acasă a devenit din ce în ce mai importantă, în contextul în care foarte mulți dintre români au lucrat de acasă în timpul pandemiei și continuă să o facă. Acest interes crescut reiese și dintr-un alt studiu Mobexpert, realizat în perioada izolării din 2020, care arată că vânzările de piese de mobilier pentru amenajarea biroului au crescut cu 250% față de aceeași perioadă din 2019.

Cu ajutorul acestui studiu, care a pornit de la importanța duratei de viață a mobilierului, Mobexpert și-a propus să continue misiunea de a îmbunătăți viața clienților, de a înțelege și a sta conectat la nevoile românilor. Acesta vine în completarea altor inițiative precum serviciul de design interior menit să ajute consumatorii în alegerea celor mai potrivite piese de mobilier sau planificatorul de buget care oferă prețuri concrete pentru amenajarea fiecărei camere din locuință.



Citeste si