Ce ai de făcut pentru ca angajații tăi să fie fericiți la job și cum poți atrage talent nou?

De la startup-uri și până la cele mai mari companii, fiecare manager de resurse umane știe că  recrutarea și păstrarea celor mai potriviți angajați în echipele lor poate fi o adevărată provocare.

Uneori, pentru companiile mici și startup-uri este chiar mai dificil să angajeze oamenii potriviți, mai ales atunci când recrutează pentru departamentul de IT sau pentru funcții de conducere.

De multe ori, aceștia nu au bugete la fel de mari și beneficii la fel de diverse pentru angajați. Iar o pizza din partea companiei la final de săptămână sau o masă de fussball nu mai sunt suficiente pentru a convinge potențialii angajați să se alăture companiei.

Pentru a veni în sprijinul celor care se confruntă cu astfel de provocări, Mindspace, furnizorul de coworking pentru echipe de toate dimensiunile, a întrebat 5.000 de angajați din 7 țări cum se simt la locul de muncă și ce este important pentru ei. Vestea bună: în general, cei care își desfășoară activitatea la birou sunt destul de fericiți. 21% dintre angajații români au declarat că sunt foarte fericiți și 61% că sunt fericiți cea mai mare parte a timpului petrecut la job.

”Însă este toată lumea la fel de fericită? Nu chiar. De exemplu, se pare că, la nivel global, 73% dintre freelanceri sunt mulțumiți de locul locul lor de muncă, comparativ cu doar 25% dintre angajații unei companii”, spune Mike Hapoianu, General Manager Mindspace România și Polonia.

”Dacă ne uităm la mărimea companiilor, în România, oamenii care lucrează în întreprinderi de peste 1000 angajați sunt cei mai fericiți, după cum au declarat peste 84% dintre cei chestionați, peste 25% dintre ei fiind foarte fericiți și peste 58% fiind mulțumiți în majoritatea timpului. Angajații companiilor mici, cu mai puțin de 20 angajați, vin pe locul doi, 81% dintre ei fiind foarte fericiți sau fericiți de cele mai multe ori cu joburile lor”, completează Mike Hapoianu.

Ce poate face o organizație, indiferent de dimensiunea sau experiența ei pe piață, pentru a îmbunătăți satisfacția angajaților?

  • Cunoaște-ți angajații
  • Primul pas este, desigur, să știi ce își doresc oamenii din echipa ta. Studiul arată că peste 15% dintre companiile din România nu analizează deloc engagementul angajaților și, deși este un procent mai bun decât  în alte țări, acesta este încă prea mare. Pentru companiile mici din România, cu până la 20 de angajați, procentul este chiar mai mare: 21% dintre angajați susțin că nivelul lor de engagement nu este evaluat. Și este greu să lucrezi la îmbunătățirea acestuia, dacă nu știi cum se simt membrii echipei tale.

    O modalitate foarte simplă de a afla ce îi motivează pe angajați sunt clasicele sondaje, prin care poți afla ce își doresc și ce le place în mod deosebit la munca lor. Chiar și un startup care dispune de un buget mic poate învăța din feedback-ul angajatilor și poate face schimbări, pentru a deveni un angajator mai bun, a simplifica procesul de recrutare și a crește nivelul de retenție al angajaților.

  • Află ce îi motivează
  • În ceea ce privește motivele pentru care oamenii merg cu drag la muncă, primele 2 sunt aceleași peste tot, indiferent de mărimea companiei. Angajații sunt motivați de atingerea obiectivelor și obținerea rezultatelor dorite, și de sentimentul că activitatea pe care o desfășoară are o semnificație. Astfel, o idee bună pentru startup-uri este să își comunice în mod deschis obiectivele, să îi implice activ pe angajați în luarea deciziilor, să promoveze proiecte care implică mai multe departamente și să sprijine implicarea angajaților. O astfel de deschidere îi încurajează pe angajați să se identifice cu startup-ul și misiunea sa, și să meargă cu zâmbetul pe buze la job.

    O altă constatare interesantă a sondajului este că un loc de muncă care nu inspiră este motivul principal pentru care peste 55% dintre angajații români nu se simt implicați în joburile lor.  Altfel spus, oamenii se simt motivați să meargă la birou dacă angajatorii le creează un mediu de lucru mai plăcut. Spațiile de coworking precum Mindspace sunt o alegere populară pentru toate tipurile de companii, pentru că oferă un mediu de lucru cu un design aparte, care promovează o atmosferă plăcută pentru toții membri.

  • Arată-le că apreciezi ce fac
  • Angajații vor să simtă că munca lor este apreciată, iar salariul nu este singura modalitate pentru a-i recompensa. Multe dintre companiile la început de drum nu au bugetul necesar pentru salarii mari, dar pot câștiga puncte în alte moduri: un prânz în echipă, zile suplimentare de vacanță, ore de lucru flexibile sau posibilitatea de a lucra de acasă, bonusuri pentru atingerea obiectivelor. În Employee Happiness Survey, participarea la ședințe de dezvoltare profesională se află în topul avantajelor dorite de angajați, peste 34% dintre persoanele care lucrează în companii mici menționând că ar dori un astfel de beneficiu.

  • Oferă-le flexibilitate
  • Respondenții din toate țările au indicat că cel mai important beneficiu pentru ei este flexibilitatea. Iar acest lucru are un impact direct asupra satisfacției lor: la nivel global, 70% dintre angajații nefericiți nu beneficiază de flexibilitate, spre deosebire de 70% dintre angajații fericiți. Majoritatea joburilor se pot face azi din fața unui laptop, așa că un program de lucru flexibil, zile de lucru de acasă sau schimbarea spațiului de lucru în cadrul biroului nu ar trebui să fie o problemă.

    În companiile mici din România, 60% dintre angajați consideră că flexibilitatea este una dintre cele mai valoroase avantaje de care pot beneficia, iar 42% dintre angajați ar dori să aibă opțiunea de a lucra de acasă sau din alt spațiu. În același timp, 41% își doresc să aibă acces la spații liniștite. Situația devine și mai interesantă atunci dacă ne uităm la modul în care oamenii se simt când lucrează într-un mediu mai colaborativ: peste 81% dintre angajații români care lucrează în companii cu cel mult 20 de angajați spun că ar fi mai fericiți dacă ar lucra dintr-un spațiu comun.

    Acest tip de flexibilitate este oferită de spațiile de coworking. În loc să își petreacă toată ziua în același loc, angajații pot alege să lucreze într-un fotoliu confortabil amplasat în spațiul comun sau să lucreze dintr-un birou privat. La Mindspace, membrii pot alege între birouri private, cabine telefonice pentru discuții private, săli de întâlnire sau zone comune, în funcție de nevoile lor.

  • Ai grijă de starea lor de bine
  • Aproape 96% dintre angajații români din companiile mici spun că activitățile de wellbeing sunt importante pentru ei, însă 46% dintre companii nu desfășoară niciun fel de activități de acest tip. Activități precum sesiuni de mindfulness sau meditație, pauze de mișcare și sesiuni de arts&crafts pot rezolva acest lucru, iar costul nu trebuie să fie unul mare. Companiile care sunt membre ale unor spații de coworking pot rezolva rapid acest aspect, pentru că majoritatea acestor spații oferă cursuri de yoga, gustări sănătoase sau masaje.

    ”În concluzie, schimbările mici pot avea un impact mare. Startup-urile sau companiile mai mici pot deveni angajatori căutați fără să dispună un buget mare, dacă implementează chiar și unele dintre sfaturile menționate mai sus. Așa cum ne arată studiul Employee Happiness Survey realizat de Mindspace, salariul este important, însă confortul și motivația la locul de muncă au de multe ori un rol cel puțin la fel de important în starea de bine și succesul echipelor”, concluzionează Mike Hapoianu, General Manager Mindspace România și Polonia.



    Citeste si