Tanti Veta, cripto miliardara și nea Vasile, antreprenor

Ne este greu să cerem ajutorul, știu asta. Foarte puțini oameni conștientizează că au nevoie de informații și expertiza altora. Ne e frică uneori să nu cumva să se prindă oamenii că suntem impostori. Adevărul e că măcar o dată în viață oricine e impostor, deci nu e o noutate și nici nu e ceva special. Însă ceva ieșit din comun e să poți să întrebi pe cine trebuie.

Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de miercuri, 22 septembrie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Ieri citeam un studiu Unlock Market Research, publicat de Banca Comercială Română, care spunea că doar 24% din români solicită consultanță financiară specializată, în timp ce 27% dintre conaționalii noștri încă țin economiile în cash. A fost un pic dezamăgitor. 

De ce?

Pentru că de 6 ani facem într-un fel sau altul educație financiară, susținem astfel de inițiative, la televizor au apărut pastile de educație în privința banilor, am avut și emisiuni ca Imperiul Leilor. Cu toate acestea, românilor le este greu să renunțe la obiceiurile lor, dar mai ales, să caute informație. 

58% din români spun că nu au avut acces la informații financiare sau interes pentru a-și îmbunătăți nivelul de educație financiară. Eu aș puncta pe ultima parte, cea cu interesul. Cred că atât timp cât a funcționat cumva, nimeni nu s-a interesat de educație financiară. Mă uit în familia mea. A lipsit educația financiară, s-au pierdut enorm de mulți bani cu așa-numite investiții, dar lucrurile au rămas mereu neschimbate. De ce?

Ne spune tot acest studiu, unde români preferă să ceară sfaturi de la familie și prieteni, iar doar 24% apelează la un expert bancar sau un specialist în finanțe. Ne e frică să întrebăm de banii noștri pe cei care se pricep, de teamă să nu ne ceară și ei bani sau să ne păcălească. Din acest motiv suntem vulnerabili și needucați financiar. Din acest motiv pornim afaceri și apoi nu știm ce să facem cu ele. Din acest motiv până astăzi încă mai suntem întrebați, aici la start-up.ro, dacă nu dăm fonduri și finanțări. 

O vorbă din popor spune că „suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine”. Dar 71% din români spun că au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine. Cumpărăm ieftin și prost și apoi ne plângem. Nu investim în lucruri bune, pentru că ne temem. Și cheltuim fără planificare financiară. Spargem banii pe mâncare multă și pe care o aruncăm. Spargem banii pe apartamente scumpe și în zone proaste. Spargem banii pe două mașini pe familie, pentru că altfel nu putem trăi. 

Dar nu apelăm la experți, de ce să o facem? 

În același timp, aflu dintr-un studiu realizat săptămâna trecută de eToro că România e țara cu cea mai mare deschidere către investiții în criptomonede. Și să mă scuzați, nu am nimic cu investițiile în crypto, pot fi niște asset-uri foarte bune, deși volatile, pe care să le deții. 

Dar am stat de câteva ori pe grupuri și forumuri unde românii discutau investițiile în crypto și totul avea miros de speculă de anii '90. Se căutau cele mai ciudate monede în care să se „bage” niște bani. Marii investitori români în crypto se uită la toate cauciucurile reșapate de pe internet și apoi investesc. Deși au zero cunoștințe de educație financiară. 

La un moment dat colegul nostru Octavian Palade ne povestea cum am ajuns la apogeul erei crypto: un taximetrist a început să-i dea sfaturi de investiție în criptomonede. Și atunci știi că te încrezi în familie și prieteni. 

Te duci la „nen'tu” Vasile care-ți zice cum a investit el în Cardano și să bagi și tu 200 de lei, că niciodată nu știi. Și la tanti Marcica, ea a băgat acțiuni în ceva crypto kitty. Iar apoi pierdeți amândoi, vă întâlniți la șpriț și vă plângeți că viața e nedreaptă, occidentul dorește să vă fure și că românii sunt cei mai tari. Că doar nu aici au fost vreo 3 scheme Ponzi în anii  '90. 

Atunci ce e de făcut? Să ne educăm. Să citim, să urmărim clipuri, să nu investești prostește și să afli ce ai nevoie înainte de a porni o afacere. 



Citeste si