- 14 Iunie 2017
O discuție cu Antonio Eram despre tehnologia cu puterea de a înlocui guverne și religii
Îl întreb pe Eram dacă mai crede la fel de puternic în bitcoin și blockchain precum o făcea acum doi ani, când am discutat prima oară pe acest subiect. A fost chiar mai radical.
"Dacă e ceva să-mi pară rău că nu am fost suficient de încrezător mai demult. Dacă aș da tot ce am aici, dacă aș vinde, primul lucru pe care l-aș face în a treia zi, că în a doua ar fi o beție, ar fi să mă apuc de lucrat și de construit pe blockchain. Dacă acum ni se pare SF, în 10 ani dacă nu vom fi acolo, va fi ca și cum nu am avea internet acasă", spune Eram.
Antonio Eram va participa la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life. Rezervă-ți unul din ultimele trei bilete aici.
Lumea înlocuită de blockchainMulte lucruri pot fi înlocuite cu ajutorul tehnologiei blockchain, care e la baza bitcoin. Moneda în sine e spectaculoasă, dar tehnologia din spate, pentru că oferă încredere într-un sistem, poate transforma lumea. Eram are o viziune, deși recunoaște că, față de alții, e îngustă.
"Blockchain-ul e internetul în 1993. E o rețea de încredere. Cea mai mare problemă e partea de încredere, în orice lucru facem. Cum să am eu încredere în tine dacă nu te-am văzut până acum? Regula de până acum e că găsim o a treia entitate care ne va autentifica, precum un notar sau un contract. Blockchain-ul înseamnă folosirea semnăturii prin criptografie, care are încredere implicită. Zero costuri. Va duce la prăbușirea unor sisteme întregi care nu-și vor mai găsi rostul", spune Eram.
Sisteme care vor intra în colapsEl dă și un exemplu. "Sistemul de notariat nu-și va mai găsi rostul. Why the fuck? Notarul e a treia componentă. Noi doi vom stabili o relație de încredere prin blockchain în care notarii vor fi opozabili", spune antreprenorul.
Omul de afaceri român consideră că reticența în fața bitcoin-ului vine din faptul că guvernele și corporațiile se simt amenințate, mai ales că e o monedă noninflaționistă.
Va deveni irelevant inclusiv conceptul de Guvern
"Cum ar fi să migrăm de la o democrație reprezentativă la una participativă? Nu îmi voi ma da votul unuia, singurul control fiind o dată la patru ani, și acela manipulabil, versus o democrație participativă să poată să aibă sau nu aprobarea mea. Asta nu e revoluție, e următorul salt evolutiv social", explică Antonio Eram.
Viitorul fără religieEram își imaginează chiar un viitor în care unii oameni vor dori să-și creeze un stat în stat, guvernat de blockchain, în care regulile ar fi validate de cetățeni și acceptate în consens.
O altă perspectivă a lui Eram, deși pare îndepărtată, e dispariția unui alt element al realității dintre noi. "Vor începe să dispară alte chestii. De exemplu, religia. Religia e exemplul perfect de neîncredere. Sunt neîncrezător în ce pot să fac, așa că mă raportez la ceva care devine soluția universală. Și vine la pachet cu omul care este cauza. Nu ai încredere, așa că apelezi la forme care să te acomodeze emoțional, iar asta e religia".