Tehnologia fără standarde poate duce la dezvoltarea a două lumi diferite

La conferința Huawei Better World Summit 2020, organizată online începând de pe 27 iulie, experții au vorbit despre importanța implementării unor standarde universale pentru dezvoltarea 5G și 6G, la care să adere toate organizațiile și țările.

În cadrul panelului „Significance of Global Standards”, Adrian Scrase, analist al organizației 3GPP și membru ETSI, două grupări importante care dezvoltă standarde globale în industria ICT, a discutat despre importanța standardelor universale, dar și despre cum pot fi implementate acestea corespunzător pentru toate entitățile. 

Adrian Scrase este membru în cele două organizații în care lucrează pentru standardizarea tehnologiilor de conectivitate, așa cum s-a întâmplat în trecut în cazul 3G și 4G. 

„Standardizarea face parte din ciclul creării unei tehnologii, care începe cu cercetarea, continuă cu un concept, iar apoi teste și standardizare”, explică Scrase în cadrul evenimentului online. Conform acestuia, toți operatorii și furnizorii de tehnologie lucrează cu standardele pentru a introduce tehnologia în rețelele lor. 

De ce e nevoie de standardizare?

Conform lui Scrase, adoptarea unui standard comun duce la o economie de masă. Din punctul de vedere al industriei, „standardizarea duce la investiții mai ușoare și competiție corectă. De asemenea, reduce riscul de a dezvolta tehnologii care nu sunt compatibile sau care nu respectă standarde globale”, spune Scrase. 

În plus, standardiza ajută și comunitatea, așadar utilizatorul final, de a se bucura de tehnologii moderne. „Standardizarea duce la luarea în considerare a intereselor utilizatorilor. În plus, comunitatea de utilizatori va primi mai multă valoare pentru cât plătește, cu ajutorul economiei de masă. În plus, standardele iau în considerare și interesele mediului”, spune Adrian Scrase. 

Adoptarea unui standard comun a tehnologiilor de conectivitate are și riscuri, fără îndoială, conform celor prezentate de Scrase la Huawei Better World Summit 2020. „Standardizarea incorectă poate duce la reducerea competiției corecte. Dacă organizațiile de standardizare sunt influențate de interese politice pot să ia măsuri nepotrivite. Așadar, e nevoie de specializare”, explică Adrian Scrase. 

Cum trebuie să arate standardizarea tehnologiilor de conectivitate?

În momentul acesta, lumea se pregătește să dezvolte sisteme 5G. Așadar, următoarea generație de conectivitate va fi nevoită să aibă standarde, la fel ca și în cazul 3G sau 4G. Cu toate acestea, încă sunt discuții complexe despre acceptarea unor furnizori de tehnologie și patente la licitațiile organizate de state. 

Conform reprezentantului 3GPP și ETSI, Adrian Scrase, o organizație de standardizare trebuie să aibă mai multe caracteristici. Iată care sunt acestea: 

Deschidere. E vorba de faptul ca o organizație ce impune și recomandă standarde să fie deschisă ca orice stakeholder să participe la discuții și comitete. „Toți jucătorii trebuie să fie la masă pentru a avea standardizare corectă”, spune Scrase. 

Transparență. „Toți jucătorii de pe piață trebuie să aibă acces la rezultatele preliminare și nu ar trebui să existe camere obscure unde discuțiile să se poarte cu ușile închise”, explică specialistul. 

Imparțialitate. Pentru dezvoltarea de standarde corecte, trebuie pornit de la premise corecte. „Toți jucătorii trebuie tratați corect și să nu există influențe negative ale altor stakeholderi”. 

Echitate. „Toată lumea trebuie să poată să-și expună perspectivele și să fie luate în considerare”

Consens. Orice standard vine din înțelegerea comună între cei care-l dezvoltă, studiază și care implementează. „Trebuie să iei o decizie comună fără să elimini unele viziuni prezentate. Consensul este fundamental”. 

Relevanța de piață. „Nu e doar despre a scrie un standard, ci a avea standarde relevante. Irelevanța aduce confuzie. Trebuie să scrie lucrurile pentru nevoile oamenilor și pieței”. 

Viabilitate. „Dacă dezvolți standarde, trebuie să te aștepți ca ele să fie existente mulți ani și să nu fie schimbate deodată”. Practic, ceea ce a explicat Adrian Scrase e că organismele de standardizare nu pot schimba regulile jocului din mers. 

De la cercetare la implementare

Astăzi discutăm despre 5G ca despre o realitate ce urmează să fie implementată. Dar drumul unei asemenea tehnologii începe cu cercetarea, cu specialiști care dezvoltă studii și apoi duc tehnologia spre mase. După o anumită cercetare, pentru implementarea tehnologiei pe piață ea trebuie standardizată sau să se conformeze cu standardele deja existente. 

„Relația dintre standarde și cercetare ar trebui să fie strânsă. Dar legăturile nu sunt mereu clare. Unele cercetări pornesc la drum fără a ținti standardizarea, de asta trebuie să îmbunătățim colaborarea din start, mai ales când vom începe să dezvoltăm și să implementăm peste ani 6G”, spune Adrian Scrase. 

Analistul pentru piața ICT spune că la 3GPP și ETSI au dezvoltat un concept numit prestandardizare, care înseamnă să colaboreze cu cercetarea încă din faza de testare și să creeze etape de prestandardizare care înseamnă practic urmărirea unor etape clasice de dezvoltare. 

„Am văzut rezultate prestandardizate foarte bune în zona tehnologiilor de edge computing, artificial intelligence, VR, XR, AR sau quantum safe”, spune Scrase. 

El propune patru metode prin care standardizarea să fie prezentă din research. „Trebuie să educăm comunitatea științifică privind avantajele standardizării, să îmbunătățim contactele dintre forurile de standardizare și aceștia, dar și să coordonăm mai bine crearea de noi tehnologii”, spune analistul. 

Ce impact pot avea standardele diferite?

Încă de anul trecut organizațiile de standardizare ale industriei au avertizat legat de diferențele impuse pe piață. Conform unui articol din 2019 din „Financial Times”, 3GPP avertiza asupra faptului că interzicerea unor producători pe anumite piețe va duce la un impact negativ asupra standardizării, pentru că se va bifurca ecosistemul 5G. 

Analiștii au văzut odată cu problemele în anumite piețe riscuri de fracturare a standardelor globale și o piață bifurcată, în care piața occidentală va avea anumite standarde 5G, iar cea chineză va funcționa pe baza altor standarde ce nu vor putea fi interconectate. 

ETSI e o organizație cu vechime de 30 de ani recunoscută de Uniunea Europeană, care urmărește modul în care este implementată tehnologia în sectorul ICT. Are 917 membri din 65 de țări și a publicat 480.000 de lucrări de cercetare și standardizare, aproximativ 2.600 în fiecare an. 

De asemenea, 3GPP a lucrat la implementarea 3G și 4G în întreaga lume și are 705 de asociații înscrise din 45 de țări. Dacă înainte organizația aduna în mod special companii, foruri, universități doar din domeniul ICT, astăzi, odată cu dezvoltarea 5G, a adus la masă reprezentanți din mai multe industrii: industria aerospațială, agricultură, automotive, broadcasting, energie, mediu, siguranță publică. 



Citeste si