- 14 Mai 2023
Temerile legate de o recesiune economică se estompează la antreprenori
Încrederea crește în întreaga lume, pe măsură ce apar semne clare de îmbunătățire a activităților economice.
În timp ce sondajul privind condițiile economice globale (GECS) din primul trimestru al anului 2023 arăta o încredere mai scăzută decât în urmă cu un an, aceasta a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, pe măsură ce scad temerile legate de perspectivele unei recesiuni în 2023.
Aceste vești bune sunt subliniate de cei doi indici GECS de "teamă", indici care reflectă preocupările respondenților cu privire la posibilitatea ca proprii clienții și/sau furnizorii să dea faliment. Ambele serii s-au îmbunătățit față de trimestrul IV din anul 2022. Într-adevăr, îngrijorările legate de furnizori au scăzut până la cel mai mic nivel din 2020 până în prezent. Și, deși comenzile noi au stagnat în acest trimestru, sondajul a arătat îmbunătățiri atât în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, cât și cheltuielile de capital (capex).
Deși, având în vedere că Băncile Centrale continuă să majoreze ratele dobânzilor și efectul politicilor monetare asupra economiei reale este întârziat , precum și apariția provocărilor recente din sectorul bancar, ar putea fi, totuși, prea devreme pentru a răsufla ușurați.
Jamie Lyon, directorul departamentului de Competențe, Sectoare și Tehnologie al ACCA, a declarat: "Economia globală a intrat în 2023 cu mai mult avânt decât se așteptau mulți. Încrederea a crescut pe măsură ce mediul de business s-a adaptat la consecințele războiului ruso-ucrainean. Climatul economic a fost ajutat de o relaxare mai rapidă a restricțiilor de tip zero-COVID din China și de prețuri mai aproape de normal la energie în Europa, care ar trebui să contribuie la reducerea inflației generale și ar putea determina o stabilizare a politicilor monetare de austeritate ale Băncilor Centrale, dar există încă anumite riscuri care pot persista”.
Loreal Jiles, vicepreședinte al departamentului de cercetare și leadership la IMA, a declarat: "Dacă ne uităm la schimbarea indicilor de încredere GECS pe tot parcursul trimestrului, se poate observa îmbunătățirea cu 30 de puncte a încrederii în Europa de Vest. Cu toate acestea, optimismul nu s-a limitat doar la Europa - America de Nord, Asia-Pacific și Asia de Sud au înregistrat, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă. Aceasta a fost o redresare pe scară largă, cu excepția Africii și a Orientului Mijlociu."
Deși comenzile noi la nivel mondial sunt în stagnare, un factor care susține revenirea încrederii ar putea fi scăderea nivelului de îngrijorare cu privire la creșterea costurilor. Presiunile asupra costurilor par să fi atins punctul maxim, deși rămân încă mult peste media înregistrată istoric de sondajul GECS care se desfășoară de aproximativ 10 ani la nivel global. Prețurile materiilor prime rămân scăzute, iar Europa a beneficiat de revenirea prețurilor la gazele naturale la nivelurile înregistrate înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Încrederea la nivel mondial a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, nu doar datorită domolirii preocupărilor legate de costuri, ci și pentru că grijile legate de accesarea finanțelor și de fluidizarea plăților au scăzut.
Într-adevăr, rapoartele privind problemele legate de promptitudinea plăților au scăzut la al doilea cel mai mic nivel din istoria sondajului. Îmbunătățirea condițiilor macroeconomice pare să fi încurajat, de asemenea, companiile să își revizuiască planurile de investiții și de angajare.
Reacțiile companiilor la schimbările din mediul economic sunt vizibile - bilanțurile companiilor care intenționează să majoreze investițiile în capital și în personal au crescut pe parcursul trimestrului, la fel și cele ale companiilor care intenționează să crească numărul de locuri de muncă.
Acest lucru este o surpriză, având în vedere politicile monetare restrictive ale Băncilor Centrale din întreaga lume. În ultimele 12 luni s-a înregistrat cea mai agresivă înrăutățire simultană a politicilor monetare din ultimii 40 de ani, din punct de vedere al ritmului și amplorii. Este curios faptul că acest lucru nu a avut încă un impact semnificativ asupra condițiilor de finanțare și asupra intențiilor de investiții și de angajare ale companiilor. Dar politica monetară funcționează cu decalaje lungi și variabile, ceea ce ar putea reprezenta o problemă, pe parcursul anului.