Top 5 startup-uri românești de urmărit: alegerile SeedBlink

SeedBlink este o platformă de investiții alternative prin finanțare participativă. Susține startup-urile cu ajutorul investitorilor din platformă care au acces la companii din toată Europa. De la ei am vrut să aflăm care sunt acele 5 startup-uri românești care le-au atras atenția și la care să fim atenți anul acesta.

SeedBlink este o platformă lansată în 2020 pentru investiții de tip equity în domeniul tehnologic, care permite investitorilor individuali să finanțeze startup-uri și scaleup-uri europene de top, alături de investitori instituționali consacrați.

În 2022, SeedBlink și-a consolidat constant infrastructura dincolo de granițele României, prin extinderea prezenței în Europa Centrală și de Est și țările Benelux, pentru a inova la nivel european. Rundele de investiții organizate prin SeedBlink au peste 200 de parteneri cheie de investiție, investitori instituționali, precum VC-uri și Family Offices, dar și business angels locali.

Noi am discutat cu Mircea Ghiță, Country Manager SeedBlink România, pentru a afla care sunt recomandările lor pentru cinci startup-uri care schimbă lucrurile.

FlowX

FlowX accelerează transformarea digitală pentru instituții financiare, deoarece pune sisteme moderne peste cele deja existente.

„Startup-ul care a ridicat cea mai mare series A din istoria Romaniei și din spațiul enterprise software din lume în ultimii doi ani. Ioan și echipa prezintă un set exceptional de viziune, execuție si eficiență”, a spus Mircea Ghiță, Country Manager SeedBlink România.

Compania a fost fondată în 2021 de Ioan Iacob, Radu Cautiș și Șerban Chiricescu. În ultimii doi ani, în parteneriat cu integratori de sisteme, platforma FlowX.AI a generat un randament al investiției de ordinul sutelor de milioane de dolari pentru instituții financiare importante la nivel european.

FlowX.AI a fost lansată ca o platformă de accelerare a transformării digitale pentru a rezolva o problemă uriașă cu care se confruntă instituțiile financiare: cum să construiască rapid soluții digitale moderne peste sistemele deja existente.

Aqurate

Aqurate este un startup din zona de martech și ecommerce și care oferă acces la unelte de analitice avansate și motoare de recomandare pentru companii mici și medii, lucruri ce erau accesibile anterior doar firmelor mari.

„Unii dintre cei mai tineri, capabili, însetați și ambițioși fondatori din România. Execuția și clienții de până acum par să indice o traictorie remarcabilă”, a spus Mircea Ghiță.

Aqurate este o platformă SaaS bazată pe inteligenţă artificială care ajută companiile din eCommerce să îşi folosească datele pentru a creşte vânzările. Startup-ul a fost fondat în 2019 de Vlad Marincaş, Tudor Goicea, Lisardo Erman si Raul Mazilu. Platforma a atras, până în prezent, finanțări în valoare de aproximativ 500.000 de Euro.

Compania este evaluată la patru milioane de euro și are printre clienții activi Imobiliare.ro, LifeBox, Lensa, HSNF, Silio, Cupio, NeaKaisa, Dasha, BabyNeeds.

Planable

Planable e o platformă folosită de agenții și branduri pentru organizarea postărilor din social media, dar se dezvoltă ca o unealtă colaborativă de documente.

„Avem 4.000 și ceva de clienți, ne-am dublat de la an la an, iar în 2023 lucrurile merg bine”, spune Xenia Muntean, CEO al Planable, companie născută în Republica Moldova, crescută în România și dezvoltată global de Xenia Muntean, Vlad Caluș și Nicolae Gudumac.

”Unul din cele mai eficiente startup-uri din România din punct de vedere resurse. Fondurile strânse de la investitori au fost limitate, însă rezultatele foarte bune. De asemenea, "povestea de garaj" este admirabilă”, explică alegerea Mircea Ghiță.

Planable este o platformă colaborativă pentru orice tip de conținut. La început era o unealtă pentru management social media, unde agențiile și brandurile puteau conlucra mai ușor. Să înlocuiască un plan de social media realizat în Excel.

Produsul înlocuiește pentru branduri și agenții Excel-uri sau documente care planifică postările din rețelele sociale. Totul se face într-o interfață mai vizuală și care este mai ușor de urmărit. Gândește-te că folosești Basecamp pentru proiecte, nu mai folosești Excel-uri.

Planable dezvoltă acum o unealtă de Universal Content, practic urmând a fi folosit pentru crearea colaborativă pentru orice document. 

Kubeark

Cu ajutorul Kubeark, furnizorii de software pot elimina complexitatea parcursului dezvoltării aplicațiilor prin implementarea, gestionarea și scalarea facilă a aplicațiilor pe orice tip de infrastructură, de la cloud privat sau public la on premise, atât pentru sisteme deschise, cât și pentru cele închise.

„Una dintre cele mai experimentate echipe din țară. Kubeark este unul din startupurile ce are la dispoziție cele mai multe unelte pentru a construi o viitoare companie mare (de la echipă, investitori, know-how, până la fonduri)”, și-a explicat alegerea reprezentantul SeedBlink.

Kubeark sprijină SaaS-ificarea produselor software și adoptarea cloud-ului, iar soluția asigură managementul și livrarea produselor software, propunându-și să sporească scalabilitatea, livrarea și gestionarea ciclului de viață pentru produsele software.

Echipa de șase fondatori a Kubeark este compusă din: CEO Bogdan Nedelcov, CTO Teofil Harapcea, VP of Engineering Adrian Tudoran, VP of Customer Success George Dumitrașcu, VP of Product Bogdan Dumitru și Mihai Faur (Board Member). Cu sediul central în New York, Kubeark are birouri în București, România, și o echipă de 20 de oameni.

Genezio

Genezio este noul startup lansat de Andrei Pitiș, din postura de fondator și CEO. Genezio își propune să creeze un API prin care dezvoltatorii să poată crea aplicații de tip „serverless”. Practic, salvează timp utilizatorilor și dezvoltatorilor.

„Unul dintre cei mai consacrați antreprenori din zona tech ce își formează o echipă nouă, tânără pentru a ataca o piață în plină dezvoltare”, spune Mircea Ghiță.

Genezio permite dezvoltatorilor să nu scrie cod redundant, ci să se bazeze pe o bază de resurse deja disponibilă. De asemenea, aceștia nu trebuie să facă niciun fel de setare de server.

Startup-ul a fost deja lansat și are mai multe planuri. Pentru maximum 3 proiecte aplicația este gratis, dar are și planuri de 19 dolari sau de 89 de dolari pe lună.



Citeste si