Trei români și un britanic se luptă cu giganții din industria Cloud. Planurile BigStep

BigStep e un startup cu sediul la Londra și cu o echipă tehnică la București. Lucrează în zona tehnologiilor foarte complexe de Cloud pentru clienți și s-au lansat în România. Am stat de vorbă cu Alex Bordei, head of product management la Big Step despre provocările domeniului său.

Am încercat ceva vreme să înțeleg ce fac cei de la BigStep. E printre provocările acestei meserii - să scrii despre lucruri la care nu te pricepi până la capăt. Dar îmi place să cred că pot explica mai simplu, mai ales dacă e vorba de un startup care are o activitate foarte interesantă. BigStep s-a fondat în 2013 la Londra. Fondatorii sunt britanicul Lucas Roh și românii Alex Bordei, Flaviu Rădulescu și Ioana Hreiniciuc. Ei realizează o soluție software pentru controlarea serverelor fizice și pentru securizarea infrastructurii Cloud. Astăzi, din ce în ce mai multe firme apelează într-un fel sau altul la Cloud, fie că vorbim de niște soluții simple, fie că vorbim de servere complexe. Au primit anul trecut și o investiție de 2,2 milioane de dolari. 

Alex Bordei și Lucas Roh au început să lucreze împreună acum 10 ani, printr-o colaborare în zona de research, prin realizarea unei automatizări pentru soluțiile de hosting pe servere. Ideea unui așa-numit bare metal cloud, produsul pe care-l realizează cei de la BigStep, a venit acum patru ani, ca un răspuns la problemele virtualizării.

Ce face BigStep?

"Virtualizarea a revoluționat industria de IT și e fantastică pentru rezolvarea unor anumite clase de probleme, însă nu este un panaceu, limitele problematice ale virtualizării fiind latența mare și fluctuațiile de performanță", spune Alex Bordei pentru start-up.ro.

La acel moment nu exista posibilitatea tehnică de a controla hardware-ul la fel cum se poate controla o mașină virtuală, adică lucrurile trebuiau realizate manual dacă aveai serverele fizice la tine în firmă. "Noi am introdus o soluție la această problemă, oferind un API și un UI intuitiv pentru controlul serverelor fizice, storage-urilor și al switch-urilor din rețea. Utilizatorul poate face cu drag și drop majoritatea operațiilor pe care altfel le-ar face fizic într-un data center, trăgând cabluri și instalând servere manual", spune Bordei. Practic, în locul unui specialist fizic, ai o soluție software.

Avem două mari direcții de dezvoltare. Prima se numește Bigstep Metal Cloud, un cloud bare-metal general cu focus pe aplicații cu un grad de complexitate mai mare și cu necesități de performanță medii și mari. A doua direcție este cea de Big-Data-as-a-Service, unde vom oferi servicii complete pentru DataLake-uri, laboratoare de date, IoT, și analiză de date în timp real

Astfel, BigStep reduce timpul de dezvoltare a unor asemenea soluții, de la câteva luni la câteva zile. Aplicabilitatea imediată a fost în domeniul Big Data. Cu toate acestea, concurența e mare - Amazon, Google, Microsoft. Cu toate că prețurile sunt competitive și e greu să lucrezi în marje mari, clienții cu proiecte mari, spune Alex, sunt interesați mai mult de servicii complete, de reputație, locație, calitatea serviciilor, decât de un cost scăzut.

"Avem două mari direcții de dezvoltare. Prima se numește Bigstep Metal Cloud, un cloud bare-metal general cu focus pe aplicații cu un grad de complexitate mai mare și cu necesități de performanță medii și mari. A doua direcție este cea de Big-Data-as-a-Service, unde vom oferi servicii complete pentru DataLake-uri, laboratoare de date, IoT, și analiză de date în timp real – streaming analytics", spune Bordei. Aplicațiile pot fi în ecommerce, media, marcom, domeniul financiar, dar și în agritech. Bordei spune că, de altfel, orice domeniu poate beneficia de pe urma cloud-ului.

Clienții BigStep

Compania a început în Marea Britanie, iar printre clienții îi au pe cei de la rightmove.co.uk sau hostelworld.co.uk, o serie de servicii guvernamentale din domeniul controlului de trafic aerian, al transportului urban și al utilităților. "La începutul anului ne-am extins către Statele Unite, unde îi avem deja clienți pe cei de la SMSAssist, Pure Tech Capital și alții, iar în România am început un proiect cu eMAG și am decis să lansăm portofoliul nostru de produse aici", spune Alex Bordei.

De altfel, România a fost casa echipei tehnice la început, datorită costurilor și profesionalismului. Lucrurile încep să se schimbe, dar nu și planurile BigStep. "Costurile au crescut semnificativ la București, dar raportul profesionalism-costuri este în continuare foarte bun. În plus, diferența culturală și de fus orar nu sunt atât de mari", explică Alex Bordei.

La începutul anului ne-am extins către Statele Unite, unde îi avem deja clienți pe cei de la SMSAssist, Pure Tech Capital și alții, iar în România am început un proiect cu eMAG și am decis să lansăm portofoliul nostru de produse aici

Au decis să lanseze în România pentru că au simțit că ar fi interes pentru acest gen de servicii. "Știm că, pe termen lung, capacitatea de a te folosi de date pentru a dezvolta un proiect de business, cu toate componentele sale, se va dovedi un diferențiator crucial și în țară", a spus Alex Bordei.

Trenduri în domeniul Cloud

Potrivit lui Alex Bordei, prețul cel mai mic este tot ce contează în zona de Cloud în momentul de față.

"Asta duce la o piață cu câțiva jucători mari care tind să domine prin prețuri ceva mai scăzute date de economia de scară. Provocarea pentru toți jucătorii mai mici este să își diversifice portofoliul suficient de mult pentru a fi competitivi și, în același timp, să își păstreze focus-ul și să se specializeze", a spus Bordei.

În privința trendurilor tehnologice, Docker și containerizarea vor marca anul, pentru că sunt tehnologii cu tracțiune mare, mai ales în rândul developerilor. "Cum latențele actuale sunt tot mai mici, dezvoltatorii încep să gândească arhitecturi distribuite din start, folosind componente tot mai mici – așa numitele microservicii. De exemplu, un shopping cart al unei platforme de e-commerce poate fi un serviciu de sine stătător, cu o echipă de dezvoltare proprie și cu ciclu de release propriu, ducând la o reducere a time to market-ului", spune Bordei.

Instrumentele actuale de BI și analytics, luate ca atare, oferă soluții one-size-fits-all și propun modele de automatizare embeded pe care, dacă ar avea opțiunea asta, utilizatorii le-ar personaliza

În plus, ne îndreptăm spre o lume în care vom mai auzi despre un termen numit Big Data as a Service. "BDaaS este un fel de a privi serviciile de big data prin prisma nevoilor specifice ale fiecărei organizații în parte, încurajând explorarea datelor și experimentarea. Instrumentele actuale de BI și analytics, luate ca atare, oferă soluții one-size-fits-all și propun modele de automatizare embeded pe care, dacă ar avea opțiunea asta, utilizatorii le-ar personaliza. Data scientistul și specialistul în BI au opțiuni limitate în ceea ce privește prepararea, managementul, procesarea și vizualizarea datelor", a explicat cofondatorul BigStep.

"Pe măsură ce companiile se bazează tot mai mult pe date pentru a-și informa deciziile și pentru a dezvolta aplicații, profesioniștii pregătiți în explorarea datelor au tot mai mare nevoie de un instrumentar performant și de posibilitatea de a experimenta în voie cu tehnologii de big data, fără a da mari bătăi de cap departamentului de IT. Au nevoie de BDaaS", a mai spus Bordei.

 



Citeste si