- 10 Septembrie 2021
Turist în Țara Mea: Delta Siretului, surprinzătoarea oază de relaxare din Moldova
Dar, de ceva timp, ceea ce în trecut era doar un loc unde trebuia să ai grijă la un pod îngustat peste Siret a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri de relaxare din România - Delta Siretului.
Acest articol este parte a proiectului "Turist în țara mea", inspirat de Edenred România. Edenred susține turismul local, antreprenorii români, dar și pe angajații lor, prin voucherele de vacanță Edenred. Proiectul vă va prezenta câteva destinații în care pot fi folosite aceste vouchere.
M-am născut la Iași, iar la 18 ani am ajuns la București. În toată perioada aceasta am făcut de multe ori drumuri acasă și înapoi, ori cu trenul, ori cu mașina. Și de multe ori am ignorat ceea ce aveam aproape, din obișnuință. Nu întâmplător am părăsit Iașiul chiar înainte de a se transforma și a deveni centrul urban de astăzi. La fel, am ales să ignor Siretul multă vreme. Îl știam doar ca o apariție pe drum, între Focșani și Tecuci, dacă voiam să scurtez drumul spre casă și să evit drumul european ce trece prin Bacău și Roman.
Țin minte că am remarcat Siretul prin prisma podului care trece peste el. Trenul trece foarte încet, ca să nu vibreze prea mult podul. Iar mașinile trebuiau să aibă grijă, drumul era îngustat. Dar fix înainte de pod a fost transformată una dintre zonele pe care le consideram abandonate. Așa s-a născut turismul în Delta Siretului, despre care nu știam acum doi ani nimic.
Acolo, la umbra salciilor și pe canalele ce se varsă în Siret, ca mai apoi să se ducă spre Dunăre, s-a născut acum ceva ani Zaga Zaga Sat, un complex uriaș care îmbină relaxarea, pescuitul și distracția.
Cum ajungi în Delta Siretului?Ca să ajungi în orice zonă turistică din Moldova îți trebuie un pic de curaj și condus defensiv. Cel mai apropiat oraș mare de Delta Siretului este Focșani, iar nu departe este și Tecuci. Până la Focșani ajungi pe Drumul European E85, cu grijă și fără să te grăbești. Faci cam două ore și jumătate din București. La intersecția de la Tișița, înainte de Mărășești, faci dreapta.
Acolo drumul se scindează. Înainte o iei spre Adjud, Bacău, Roman și Iași, iar dacă faci la dreapta ocolești pe un drum un pic mai puțin aglomerat, deși mai îngust. Poți ajunge la Tecuci, Bârlad, Vaslui, Iași sau, de ce nu, în Republica Moldova ulterior. Drumul se numește E581 și chiar înainte de a ajunge la podul peste Siret ce desparte județele Vrancea și Galați faci dreapta pe un drum pietruit.
Locul te surprinde, pentru că nu e anunțat de foarte multe panouri, ceea ce creează, din punctul meu de vedere, și o atmosferă mai plăcută. După 500 de metri pe un drum relativ ok pentru toate mașinile, de la cele mai mari, la cele mai joase, ești primit de o poartă mare pe care scrie „Zaga Zaga Sat”. Recunosc că prima oară când am auzit de locul acesta nu am știut la ce să mă aștept, cumva nu știam să interpretez numele în niciun fel.
După ce treci porțile descoperi un complex uriaș, deschis după o investiție de 9 milioane de euro. Resortul Zaga Zaga e amplasat la granița dintre Vrancea și Galați și e tipul de loc unde poți să-ți petreci câteva zile relaxante alături de familie, fiind un spațiu prietenos și pentru cuplurile tinere, dar și pentru familiile cu copii. Spațiul are peste 82 de hectare și e în continuă expansiune.
Cumva, experiența acolo a fost suficientă doar atât, fără nimic altceva. Venit din agitația orașului, a pandemiei, m-am bucurat să stau să beau o cafea în liniște pe terasă, în timp ce tot ceea ce auzeam erau salciile în vânt, cei câțiva oameni ieșiți la pescuit matinal și susurul apei. Dacă vrei să te deconectezi, e o modalitate excelentă.
Surprinzător, deși am fost vara, nu am fost atacat de țânțari. Altfel, dacă nu vrei să stai la leneveală pe terasă, poți să te duci la prânz ori la Cherhanaua din complex, care înseamnă un drum relaxant de 5-10 minut sau „La Iaz”, restaurantul amplasat lângă piscină.
La restaurant preparatele sunt diverse, cu un focus principal pe tot felul de pești din Delta Siretului, așa că dacă-ți place bucătăria cu specific pescăresc, e un loc bun. Nici celelalte preparate nu sunt deloc rele și mesele sunt mari. Restaurantul nu e „de stele Michelin” și seara, dacă toată lumea din complex vine la masă, poți să aștepți cam mult după masă, dar poți să te bucuri de un spriț în timp ce te uiți la apă și la împrejurimi.
Altfel, ai o diversitate destul de mare de activități ca să nu te plictisești nici tu, iar dacă ai venit cu copiii, nici ei. Ziua poți să stai la piscină și să faci plajă, dacă vii în timpul verii, dar aceasta e încălzită, așa că am văzut oameni și când ploua afară. Piscina de tip infinit are și bar, iar priveliștea e spectaculoasă, către un mic iaz din apropiere.
Dacă vrei să fii mai activ, poți să te duci în aventura parc, unde poți să te plimbi cu tiroliana, să mergi între copaci pe funie și să petreci lejer 2-3 ore acolo. În plus, poți să închiriezi o bicicletă pentru a explora întreg complexul. Altfel, dacă o iei la pas, poți să petreci și 2-3 ore și nu îl vezi pe tot. Cu bicicleta poți ajunge ușor la Hambar, spațiul de evenimente unde se pot organiza și nunți sau la ferma de animale, unde cei mici și crescuți la oraș pot să mângâie vaci, cai, măgari.
Dacă ai noroc, rezervă un bungalou lângă pădurea de căprioare, iar dimineața în timp ce simți încă roua pe iarbă, le poți vedea în timp ce au ieșit la mâncare. În plus, poți să explorezi canalele care dau în Siret timp de câteva ore cu ajutorul hidrobicicletelor sau cu bărcile cu vâsle pe care le manevrezi singur. Iar seara, înainte de cină, poți să te duci pe terenul de tenis pentru a face un pic de mișcare.
Cum spuneam, obișnuit să trec pe lângă această zonă fără să o bag în seamă, m-a surprins locul. E un mix de activități și potriviri pentru mai mulți turiști. Te poți relaxa cu totul, poți pescui, poți mânca bine sau să faci activități în aer liber. În același timp, e un mix de toate, ceea ce poate fi complicat pentru unii. De la piscina de lux, la restaurantul de tip cherhana, la plimbările în aer liber sau statul la iurtă.
În plus, în timpul verii, în foișorul unde sunt și iurtele există un spațiu de evenimente, unde de obicei în timpul weekend-ului au loc evenimente. Pot fi concerte ale unor formații românești, seri de folk sau petreceri în toată regula. Casele nu sunt cele mai bine izolate, așa că e mai bine să ai un somn adânc de obicei ca să te bucuri de liniște sau poți să te duci direct să petreci. De obicei activitatea se stinge pe la ora 1 noaptea, când sigur ai liniște peste toată Delta.
Mixul acesta e unul surprinzător și care poate plăcea unora, în timp ce alte persoane, venite pentru liniște, trebuie să se gândească unde să aleagă o căsuță. Cu cât e mai izolată, cu atât mai multă liniște e. Dar pentru o escapadă de weekend, are un mix foarte bun de activități, fie concertele de care menționăm, fie seri de film.
În zona Delta Siretului lucrurile sunt în continuă dezvoltare. Dacă vrei să ai alte activități în zonă, deși mi-e greu să cred că vei avea timp, în apropiere, tot pe drumul principal, e Plaja Doaga, o alternativă la mersul la mare, acolo unde ai o plajă relativ mare la Balta Doaga. Peste drum ai Popasul Zăvoiul, care e o experiență tradițional-românească de road trip pe marginea drumului.
Altfel, dacă vrei să ai alte activități, poți să faci un drum cu mașina de vreo 20 de minute până la Mausoleul de la Mărășești, care arată bine pe exterior și destul de impresionant pe interior, deși nu ai foarte multe alte activități pe care le poți face acolo.
Poți să-ți programezi destul de lejer o întreagă săptămână de vacanță în Moldova, fără să te duci doar în locurile cunoscute. Astfel, poți face o oprire la Zaga Zaga în Delta Siretului, apoi din Focșani poți să te duci prin munți spre Covasna și Brașov, una dintre cele mai interesante alternative pentru drumul pe Valea Prahovei spre București pe care le-am găsit. Și am găsit-o întâmplător, într-o zi în care era blocajul tradițional pe la Bușteni, iar navigația pe Waze m-a dus din Brașov nici măcar pe drumul spre Cheia, ci contraintuitiv prin Covasna, am ajuns la Focșani și apoi am luat-o spre București. Drumul este foarte bun, e asfaltat de curând, ai grijă la întâlnirea cu urșii și la cum conduci, dar peisajul e fantastic.
Dacă vrei să o iei apoi spre Moldova, poți să te duci spre Bacău unde poți să faci un popas spre Slănic Moldova sau să te duci la Iași, pentru o zi-două pe Dealul Copou, la terasele din centru și la Palas Mall, o atracție urbană unde vei întâlni o energie specială.
Așadar, pentru mine, surpriza ultimilor doi ani când vine vorba de locuri de cazare e Delta Siretului. Ignorată atât de multă vreme, acum capătă o viață nouă. Îți recomand să te duci să o vizitezi când nu e neapărat sezon plin, poate chiar cu o zi-două din timpul săptămânii. În weekend se aglomerează și s-ar putea să te deranjeze acest lucru.
La nivel de costuri, dacă vrei să te cazezi în Delta Siretului, prețurile sunt medii spre mari. O iurtă costă 252 de lei, iar o casă în copac 592 de lei pentru o noapte. Din acest motiv, poate fi o experiență și mai reușită dacă te duci cu prietenii. Transportul cu mașina din București dus-întors ajunge la aproximativ 300 de lei, iar mâncarea nu este scumpă, două persoane pot mânca lejer cu 200 de lei cu tot cu băutură.
Pentru ca alegerea locaţiei în care te vei caza să fie şi mai uşoară, ai la dispoziţie o pagină dedicată, de unde poţi selecta regiunea, judeţul sau oraşul în care vrei să îţi faci următorul sejur în România.
Voucherele de vacanţă sunt al doilea cel mai apreciat beneficiu extrasalarial, conform datelor din platforma de beneficii extrasalariale Benefit, o companie Edenred. Voucherele de vacanță acordate angajaților din mediul privat beneficiază de facilități fiscale importante, contribuind la bunăstarea angajaților și sprijinind, în același timp, industria locală de turism.
Acestea pot fi acordate în limita a 6 salarii minime brute/ angajat/ în decursul unui an fiscal iar angajatorului nu îi revin obligații de plată, în vreme ce angajatul plătește doar impozitul pe venit de 10%.
Voucherele de vacanță reprezintă un beneficiu inclusiv pentru turismul intern, generând venituri suplimentare industriei, în condițiile în care acestea pot fi folosite exclusiv în unitățile turistice din România. Angajații pot utiliza voucherele de vacanță la hoteluri, pensiuni și agenții de turism din România aflate în rețeaua de parteneri a emitenților. Mai multe detalii aici.
Câteva unități de cazare disponibile pe platforma Edenred România din locurile prezentate în acest material sunt următoarele:
Zaga Zaga - Delta SiretuluiComplexul are 41 de bungalouri, care sunt construite cu un mix de arhitectură scandinavă, minimalism și un pic de specific local. Toate bungalourile au o terasă ce are ieșire pe canalele din deltă unde poți să bei cafeaua în liniște dimineața sau să pescuiești. Activitățile din interiorul complexului se plătesc individual, dar micul dejun este inclus.
Kubhouse - BacăuKub House e un mini apartament la standardele unui boutique hotel de 3 stele. E un proiect recent, finalizat în vara lui 2020 și aduce o atmosferă scandinavă. Poți să te duci ca să muncești de la distanță acolo, ai internet de mare viteză, o curte proprie cu terasă și poți să faci și grătar. E o locație de cazare inedită pentru că e chiar în orașul Bacău, dar de acolo poți să te relaxezi, să te duci în oraș, să vizitezi insula de agrement din Bacău, vivariul din oraș sau Castelul Roșu-Hemeiuș.
Dacă vrei să te duci într-un spațiu de poveste, în Târgu Ocna, înconjurat de munte și de ape poți să te duci la Porțile Ocnei, pensiune de 3 stele și care oferă cazare în două corpuri de clădire. Cazarea are și un spa ca să te relaxezi. Ai restaurant și terasă de vară, loc de joacă, sală de fitness, iar de acolo poți să vizitezi Târgu Ocna, poți să ajungi la Slănic Moldova, iar iarna poți să ajungi pe pârtia de schi Nemira Slănic Moldova. Alte locuri în apropiere sunt Parcul dendrologic Haghiac, Palatul și parcul Ghika din Comănești, Castelul familiei Știrbei la 3 kilometri de Dărmănești, Mănăstirea Bogdana sau Biserica Adormirii din Borzești, ridicată de Ștefan cel Mare acum mai bine de 500 de ani.