Tytus Cytowski, omul care te ajută să deschizi o firmă în SUA pentru startup-ul tău de tehnologie în corect și sigur

Un startup tech din România va fi nevoit la un moment dat să înființeze o firmă în Statele Unite pentru a putea să primească o investiție de la fondurile de acolo. Motivul ține de compatibilitate fiscală și legală, dar procesul acesta poate fi ajutat. Noi am discutat cu Tytus Cytwoski, avocat american care a lucrat cu mai multe startup-uri locale pentru a le ajuta în procesul de "flipping". Adică să deschizi o firmă în SUA.

Tytus Cytowski este un avocat american care prin compania sa, Cytowski & Partners, ajută startup-urile din Europa cu diferite aspecte pentru extinderea în Statele Unite. Până acum, Tytus a lucrat cu startup-uri românești precum Sessions, Veridion sau Digitail, asistând fondurile care au investit în acestea. 

Procesul acesta numit în engleză "flipping" înseamnă deschiderea unei firme în Statele Unite care să dețină compania din România, în timp ce proprietatea intelectuală rămâne-n țară. Avantajul este că printr-o asemenea firmă startup-urile pot negocia mai ușor cu investitorii americani, deoarece există o aliniere mai bună a legislației.

Pe lângă acest proces, Tytus se ocupă de servicii de extindere pe piața americană, suport pentru companii de tehnologie, scalare și exit. De asemenea, asistă companiile și în procesele de investiție. "Am reușit să intermediem peste 3,5 miliarde de dolari în investiții, atât pentru startup-uri, cât și pentru fonduri de venture capital", explică Tytus Cytowski.

De-a lungul timpului, Cytowski & Partners a lucrat cu Dan Lupu de la Early Bird, Credo Ventures, cei care au investit în UiPath, Day One, Bogdan Iordache și Underline Ventures, FlowX, GoodLegal.

Care sunt principalele aspecte pe care le afli de la Tytus Cytowski în dialogul nostru:

1. Ce înseamnă procesul de "flipping pentru un startup"
  • Investitorii din Statele Unite preferă să investească în firme din Statele unite pentru că sunt familiari cu legislația, cu avantajele fiscale și există un risc redus.
  • "Nu înseamnă că nu mai ești un patriot român. Și nu există o formulă magică, e de la caz la caz, ceea ce nu poți face prin servicii precum Atlas Stripe sau Clerky", explică Tytus Cytowski.
  • Procesul se numește "flipping" și presupune înregistrarea firmei în Statele Unite, mai exact în statul Delaware, fără să muți proprietatea intelectuală și operațiunile de zi cu zi
  • Tytus explică faptul că e nevoie de asistență legală pentru că procesul e complex, mai ales când vine vorba de diferitele regimuri fiscale, transferarea notelor de împrumut convertibile, dar și a altor factori unici pentru fiecare firmă
  • "Fie ai note convertibile, fie ai datorii sau chiar structura de acționariat. Acestea nu sunt ușor transferabile într-un mod legal și fiscal
  • Procesul implică păstrarea proprietății intelectuale în România pentru avantaje fiscale și licențierea acestora către entitatea din Statele Unite
2. Riscurile de a te ocupa tu singur de acest proces ca fondator
  • "90% din startup-urile din străinătate care sunt în zona Bay Area din jurul Silicon Valley și San Francisco sunt înregistrate în Delaware pentru a fi investibile", menționează Tytus.
  • "Acest lucru nu înseamnă că sistemul din Europa e mai slab, ci doar că investitorii preferă pur și simplu să investească într-o companie din Delaware pentru că totul e mai previzibil".
  • Unul din riscurile majore cu fondatorii care se ocupă singuri de proces vine din erorile fiscale și de taxare din țara mamă pe care nu le iau în considerare, ceea ce necesită asistență profesionistă.
  • Diferențele in standardele de guvernanță și cele legale dintre Europa și Statele Unite pot complica procesul și necesită adaptare pentru a se potrivi cu așteptările din SUA
  • Pentru startup-urile care nu au luat investiție, procesul e mai ușor, uneori durează doar 2-3 săptămâni. Pentru cele care au deja investiție, implică mai multă negociere.
  • "Sfătuiesc fondatorii să înregistreze rapid compania în Statele Unite, pentru că e ușor să deschizi o firmă și e ușor să o închizi, deci procesul e mai simplu dacă-l faci la început".
3. Ce probleme pot apărea în proces

"Una dintre provocări este cât de mult vrei să faci compania americană. O a doua provocare e cap table-ul (n.r. - acționarii companiei) și cât de mult convertești anumite lucruri - euro în dolari, procente, Employee Stock Option Plan", spune Tytus.

Fondatorii trebuie să fie atenți la anumite aspecte care nu se transferă foarte natural din Europa în Statele Unite din punct de vedere legal, de la Board of Directors, la drepturile de re-vânzare a acțiunilor, drepturile de veto, pentru că investitorii europeni exercită foarte mult control.

Tytus menționează și faptul că uneori fondatorii se așteaptă ca procesul să fie simplu și ieftin.

4.De ce investitorii din Statele Unite preferă companiile înregistrate acolo
  • "E mai ușor să te adaptezi modului în care plătesc americanii. Se folosesc foarte mult cecurile. De asemenea, e mai ușor să atragi talente și să ai un Employee Stock Option Plan. Totul e destul de standardizat".
  • Investitorii din SUA vor predictibilitate în investiții și favorizează companiile din Delware datorită unor framework-uri clare și avantajelor fiscale
  • Tytus sfătuiește fondatorii să deschidă o companie în SUA dacă vor să se ducă după clienți din SUA sau după investitori, pentru a facilita tranziția financiară mai ușoară și procesul de fundraising
  • Fondatorii ar trebui să se alinieze cu investitorii existenți sși să înțeleagă potențialele schimbări în guvernanță și cap table
  • Din punct de vedere geografic, companiile din Marea Britanie și Estonia pot primi mai ușor investiție directă de la fonduri din Statele Unite datorită compatibilității cu sistemele americane



Citeste si