- 5 Aprilie 2023
Un fond de investiții estonian devine partener al Make IT in Oradea
Estonia este una din cele mai inovative ecosisteme din Europa când vine vorba de startup-uri din domeniul tehnologiei. Deși este o țară cu doar 1.3 milioane de locuitori, aceasta are unul din cele mai digitalizate și avansate sisteme publice și a reușit să producă unele din cele mai renumite companii de tehnologie din Europa în ultimii ani, precum aplicația de mobilitate Bolt care are o evaluare de piață de peste 8 miliarde de dolari sau serviciul de transfer de bani Wise listat la bursa din Londra cu o valoare de piață de peste 5 miliarde de dolari.
Într-un interviu acordat echipei Make IT in Oradea, Răzvan Șuta - FinTech Program Managing Director și Business Development Manager al Startup Wise Guys pe Europa Centrală și de Est, povestește cum a început totul: “În anul 2012, ecosistemul startup-urilor din Estonia a fost într-un inflection point [punct de infelexiune]. Anterior, cei de la Skype au facut exit, iar mare parte din echipa și investitorii Skype care au făcut exit s-au gândit să investească banii pe care i-au luat în urma exitului înapoi în ecosistemul startup-urilor din Estonia pentru a finanța următoarea generație de antreprenori.”
Startup Wise Guys - unul din cele mai importante acceleratoare și fonduri de investiții pentru startup-uri din domeniul tehnologiei din EuropaAtunci a luat naștere și inițiativa Startup Wise Guys printr-un program de accelerare dedicat startup-urilor din domeniul tehnologiei la început locale, iar astăzi a ajuns să aibă în cele 5 programe în care investesc, fondatori din peste 70 de țări, 40+ programe de accelerare finalizate și investiții în peste 400 de startup-uri din 60 de țări.
Impactul în ecosistemul local nu s-a lăsat așteptat, povestește Răzvan Șuta: ”Un anumit număr de startupuri în care am investit chiar la început, au creat un impact local foarte mare, adică au ajuns nume locale foarte mari dar și la nivel internațional precum: Bolt, Ready Player Me, EstateGuru, Kevin, Planet42, Montonio, Katana Technologies sau CoModule. Un alt aspect, la început majoritatea echipelor erau din Estonia, astăzi, programele noastre au un mix de multiple naționalități care ajung în ecosistemul estonian.”
Cu ce va beneficia ecosistemul orădean din acest parteneriatÎn primul rând, echipele care vor face parte din următoarele ediții ale Bright Labs Incubator by Make IT in Oradea, vor avea oportunitatea de a lucra alături de mentorii Startup Wise Guys care au o experiență internațională validată de succesul programelor pe care aceștia le-au organizat până în prezent. Un alt aspect important este suportul în scalarea startup-urilor locale la nivel internațional în zona de de Europa Centrală și de Est prin rețeaua de fondatori și parteneri a Startup Wise Guys.
Accesul la programele Startup Wise Guys și posibilitatea de a primi o finanțare din partea acestora este un alt aspect de care startup-urile vor putea beneficia. Nu în ultimul rând „cred că una din cea mai mare nevoie a fondatorilor din ecosistemul nostru local, care pornesc pe acest drum al antreprenoriatului în tehnologie, este schimbarea mindset-ului și extinderea perspectivelor de gândire cu care suntem învățați și care de multe ori îi limitează. Ne dorim prin acest parteneriat să îi ajutăm pe fondatorii cu care lucrăm să vadă o altă perspectivă, să experimenteze o altă lume și să îi expunem unor contexte care să îi scoată din zona de confort dar care să îi crească exponențial atât ca abilități, cât și ca și mindset, rețea de parteneri și mai ales motivația de a construi un startup cu impact global”, mărturisește David Achim, director executiv Make IT in Oradea.
Bright Labs Incubator este un program educațional inițiat de Make IT in Oradea și proiectat să ofere suport fondatorilor ambițioși pentru a-și crește ideea într-un startup de tehnologie în doar 6 luni.
Programul este destinat nu doar orădenilor, ci și altor fondatori la început de drum din regiunea de sud-est a Europei, scopul programului fiind atât să crească inițiativele locale cât și să atragă fondatori din regiune.
Structura programului cuprinde trei etape: etapa de preselecție, etapa de validare și etapa de incubare și se desfășoară în format hybrid, atât online, cât și în persoană în Oradea, iar participarea este complet gratuită. Printre beneficiile principale ale programului se numără: workshop-uri cu experți la nivel național și internațional, mentorare din partea unor antreprenori cu rezultate dovedite, granturi de 5.000 euro și finanțări de până la 50.000 de euro/ echipă.
Spre deosebire de alte programe similare din țară, pentru a te înscrie în programul Bright Labs Incubator, nu e nevoie să ai un SRL sau o altă formă de organizare juridică deschisă. Se pot înscrie persoane individuale, cu sau fără experiență în domeniul IT, dar care au o idee cu o componentă IT, indiferent de domeniul de activitate/ aplicabilitate (platforme, aplicații, produse software etc.) și cu potențialul de a fi scalate la nivel internațional.