- 19 Ianuarie 2022
Un fost schior de performanță vrea să digitalizeze cursurile de schi din România
Andrei Ștefan schiază de la 3 ani și 10 ani a fost component al Lotului Național de Schi Alpin al României. A pornit în business de ceva ani și la Progressive Sports organizează tabere de schi și are și o școală dedicată. A vrut însă să digitalizeze această relație cu instructorii, pentru că cei la început de drum să știe unde să-i găsească.
Platforma e dedicată schiului alpin și snowboard-ului momentan și-ți poți selecta momentan și unde să faci cursurile. A fost construită din experiența de 4.000 de persoane antrenate de Andrei Ștefan în ultimii 17 ani și formarea a 500 de monitori de schi prin intermediul Centrului Național de Formare Monitori.
Cum a apărut ideeaski.ro s-a născut printr-o privire înspre Vest. Andrei a văzut că sunt platforme care permit același lucru pentru țările din Vest și voia să facă așa ceva și în România.
„Nevoia a pornit din experiențele avute atât cu clienții proprii, cât și cu monitorii proaspăt formați. Există o lipsă de transparență și predictibilitate în piață, dar și o lipsă a promovării corespunzătoare”, spune Andrei Ștefan.
Astfel, el explică faptul că acum modul în care se poate rezerva un „profesor de schi/snowboard”, adică acești monitori, e reprezentat de recomandări de la prieteni, fie de la baza pârtiei, fie prin școlile de schi.
„Industria trebuie să treacă spre un sistem modern, bazat pe review-uri și rating-uri reale. Am creat și o platformă de marketing pentru monitori, deoarece acesta e un punct sensibil în industria noastră”, explică Andrei Ștefan.
Practic, pe ski.ro poți să cauți sportul, locația și să vezi totul în funcție de experiență, rating, preț, disponibilitate, iar totul se poate face digital. Plățile se fac, de asemenea, digital prin Stripe. Ea se realizează la finalul terminării cursului.
„Focusul a fost să facem un instrument complet pentru monitor și pentru client, prin transaprența rezervărilor, a plăților și a disponibilității și să introducem asigurarea automată pentru ambele părți, inclusă în costurile cursurilor”, spune Andrei Ștefan. E un lucru important, pentru că și clienții au asigurare dacă li se întâmplă ceva în timpul cursului. Pe parcurs, ski.ro vrea să dezvolte un sistem de management al cursurilor de ski și snowboard și să devină un one stop shop pentru această industrie.
Ce probleme are piața și care e viitorul platformeiDin punctul de vedere al lui Andrei Ștefan, cea mai mare problemă a clienților e că nu știu unde să-i găsească pe instructori și nici nu știu care e experiența anterioară.
„Un alt punct constant de nemulțumire al clienților era că de cele mai multe ori primele 30-45 de minute erau alocate unor tehnici inferioare nivelului lor și nu puteau alege acest lucru”, mai spune antreprenorul.
Ski.ro vrea să pună la un loc instructorii potriviți pentru nivelurile potrivite ale clienților. În momentul de față platforma este lansată cu 3 funcționalități importante.
Astfel, utilizatorii pot crea conturi atât pentru ei, cât și pentru familia lor, dacă vor cursuri la comun. De asemenea, și instructorii vor putea acorda feedback cursantului pentru a-i transmite nivelul tehnicii, iar al treilea lucru important lansat e asigurarea duală, care protejează participanții la cursuri și monitorii.
În viitor, pe ski.ro vor fi introduse cursuri de grup, prin care oamenii să poată să vină la cursuri de schi așa cum se duc la sala de fitness. În plus, Andrei mai vrea să adauge lucruri utile pentru instructori, care să poată să-și managerieze cursurile mai bine.De asemenea, spune Andrei Ștefan, sunt în discuții cu un fond de investiții pentru dezvoltarea platformei la nivel european prin introducerea de monitori din Austria, Italia, Franța, Bulgaria și Ucraina.
Conform estimărilor ski.ro, piața din România se situează la 500.000 de ore pe sezon, la un preț mediu de 20 de euro pentru o oră. Deși piața e încă mică, ea e în creștere constantă în ultimii 10 ani.
În viitor se vor axa principal pe schi și snowboard, dar se vor duce și către sporturi extreme apreciate de cei care fac sporturi de iarnă, cum ar fi mountain bike, ghid montan, kitesurfing, rafting.
În momentul de față platforma e disponibilă pe Valea Prahovei și la Poiana Brașov, iar de anul viitor vor lansa și alte stațiuni.