- 15 Iunie 2016
Un oraș pentru afaceri: "Nu banii ne atrag la un oraș, ci capitalul uman"
Visăm să fim următorul Silicon Valley, dar suntem departe. Realismul ne caracterizează, aici la start-up.ro, așa că am vrut să aflăm ce înseamnă un oraș prietenos cu startup-urile în contextul rezultatelor alegerilor locale de acum două săptămâni. Vlad Craioveanu, managing director Impact Hub București și Cluj-Napoca.
Vlad Craioveanu conduce unul dintre cele mai importante hub-uri pentru antreprenori din România. Impact Hub București are deja o experiență de câțiva ani, iar Cluj-Napoca e noul sediu al lor. Craioveanu așteaptă o mai mare implicare a autorităților locale în economie și așteaptă mai mult pragmatism din partea autorităților.
Vrei să contribui cu opinia ta la discuția despre legătura dintre orașe și startup-uri? Scrie-mi pe vlad@start-up.ro.
Alte opinii pe această temă:
Dragoș Nicolaescu, business angel, despre oportunitățile pentru startup-uri în orașe.
Adrian Fako, fondator Accelerole, despre ce așteaptă un startup de la un oraș.
Cum privești rezultatele alegerilor locale din București? Ce crezi că se va schimba?Este primul an în care văd rezultatele acestor alegeri de la mare distanță. Am plăcerea să fiu pentru 3 săptămâni în Statele Unite parte a unui program al Departamentului de Stat American care se concentrează pe antreprenoriat. Ca și la noi acasă, și aici este un an fierbinte din punct de vedere politic. Toată lumea se uită cu îngrijorare la ce se întâmplă și își pun întrebări despre cum va arată spectrul politic și economic în viitor. Însă m-am regăsit complet în conversația care este concentrată la nivel personal-ce fac eu și cum contribui eu la mediul din care fac parte.
Alegerile din 5 iunie reflectă puternic două curente, pe de o parte lipsa de interes și implicare din partea societății în zona politică și pe de altă parte, niște generații care încep să își audă vocea. Demografic, generațiile noi sunt mai mici numerice față de restul însă timpul curge în favoarea lor. Este o chestiune de timp până când “imposibilul” se va întâmplă.
Dacă întrebai acum 15 ani americanii de un președinte negru ar fi zis că este imposibil. Acum suntem deja aproape de un nou moment, primul președinte femeie.
Lucrurile se schimbă constant și cred că este pur și simplu o chestiune de timp. Mi-aș dori să se schimbe multe și foarte repede însă, din postura antreprenorului am învățat că unele lucruri au viteză lor și trebuie să ne adaptăm și noi la ea.
Care sunt așteptările tale de la administrația locală? Cum poate ajuta mediul antreprenorial?Cred că primăria ar trebui să devină o instituție mai pragmatică și mai profesionistă. Cred că trebuie să existe un balans între politicieni și ceea ce numim noi tehnocrați. Administrația publică funcționează când cele două lumi conlucrează, când reușesc să stea la aceeași masă și să ajungă la compromisurile necesare evoluției pozitive a orașului. Întotdeauna vom avea oameni pe poziții diferite însă întotdeauna există o cale de mijloc, iar atât timp cât de fapt avem o dorință și un interes comun pozitiv lucrurile își găsesc soluții.
Mediul antreprenorial este vital pentru creșterea economiei. Spun asta pentru că ele sunt cei mai mari actori când vine vorba de angajări, sunt probabil cei care își plătesc cel mai rapid taxele și cei care inovează cu cea mai mare viteză. În ultimii 5 ani am văzut și lucrat cu sute de antreprenori și start-upuri și sunt foarte fericit să văd că din punct de vedere al calității, maturității ideilor și a pragmatismului suntem pe un trend pozitiv.
Sunt multe măsuri care ar ajuta mediul antreprenorial însă mă gândesc acum la două:
- o mai mare descentralizare administrativă care să permită ținerea unui procent mai mare din taxe la nivel local, lăsând autoritățile să investească mai mult în ceea ce împreună cu comunitatea reprezintă priorități și piloni de creștere
- ușurarea procesului de înființare a unei firme și birocrația din spate. dacă în loc de 2 luni ar dură procesul 1 săptămână ar fi mult mai ușor pentru toată lumea.
Cred că mediul antreprenorial, al investitorilor se poate autoreglementa și singur dacă autoritatea publică îi creează un spațiu juridic și fiscal cât mai favorabil. Să ne înțelegem, asta nu înseamnă că trebuie să facă favoruri, ci mai degrabă să colaboreze și să se partenerieze cu privatul.
Ce înseamnă un oraș startup friendly?Un oraș start-up friendly este un oraș în care există un mediu universitar puternic, un oraș în care companii mari își păstrează sediile principale, un oraș în care autoritatea creează infrastructura (case, drumuri, spații de lucru) care să permită creșterea mediului de business, un oraș în care eșecul este văzut că o oportunitate de învățare.
Un oraș start-up friendly este un oraș către care oamenii din jur gravitează, un oraș care este un magnet pentru dezvoltare. Paradoxal, nu banii sunt cei care atrag. Banii se duc acolo unde sunt startup-uri și unde își găsesc folosință generând profit. Aș îndrăzni să spun că mai degrabă capitalul uman este cel mai important factor.
Am stat de vorba cu mulți oameni despre antreprenoriat în America și am descoperit că și americanii se uită cu aceeași invidie spre Silicon Valley ca și noi. Sunt conștienți că micro-ecosistemul care există acolo este aproape imposibil de recreat, dar asta nu îi oprește să construiască.
Revenind însă la noi, cred că trebuie să fim constructivi și să începem să privim ceea ce avem, să înțelegem ce putem folosi și să construim restul. Puțin mai mult curaj, puțin mai mult efort și probabil mai mult optimism.