Un startup a creat cea mai mare fabrică din lume ce absoarbe CO2-ul din aer

Cea mai mare fabrică din lume care aspiră dioxidul de carbon direct din aer și îl depune sub pământ a început să funcționeaze pe 9 septembrie.

Startup-ul elvețian Climeworks AG, specializat în captarea dioxidului de carbon direct din aer, a colaborat cu firma islandeză de depozitare a carbonului Carbfix pentru a crea o fabrică care aspiră până la 4.000 de tone de CO2 pe an, potrivit Reuters.

Acesta este echivalentul emisiilor anuale de la aproximativ 790 de mașini. Anul trecut, emisiile globale de CO2 au totalizat 31,5 miliarde de tone, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Aceasta este una dintre puținele tehnologii care extrag dioxidul de carbon din atmosferă și este văzută de oamenii de știință ca fiind vitală pentru a limita încălzirea globală.

Fabrica Orca, o referință la cuvântul islandez pentru energie, constă din opt containere mari similare celor utilizate în industria de transport maritim, care folosesc filtre de înaltă tehnologie și ventilatoare pentru a extrage dioxidul de carbon.



Carbonul izolat este apoi amestecat cu apă și pompat adânc în subteran, unde se transformă încet în rocă. Fabrica este alimentată cu energie regenerabilă provenită de la o centrală geotermală din apropiere. Captarea directă a aerului este încă o tehnologie nouă și costisitoare, dar dezvoltatorii speră să reducă prețurile, pe măsură ce mai multe companii și consumatori caută să-și reducă amprenta de carbon.

În prezent, există 15 instalații de captare directă a aerului care operează în întreaga lume, captând peste 9.000 de tone de CO2 pe an, potrivit IEA.



Citeste si