- 18 Octombrie 2022
Victor Armășelu, Samsung: Viitorul înseamnă electrocasnice conectate de la branduri diferite
La IFA 2022 Samsung s-a concentrat pe dezvoltarea ideii de casă inteligentă, conectată, prin prezentarea noii game de dispozitive electrocasnice Bespoke, care includ mașini de spălat cu uscător, frigidere, bucătării smart, aparate pentru aer de calitate. Iar standul Samsung a fost gândit ca un oraș inteligent care te putea trece prin toate scenariile în care ai putea să te găsești, cu diferite camere unde puteai să înțelegi mai bine cum arată viitorul.
Pornind de la această viziune, am discutat cu Victor Armășelu despre viitorul pentru electrocasnicele smart, cum va arăta o casă conectată și de ce e important pentru producători să se alieze pentru a putea oferi un ecosistem deschis către utilizatori.
Pentru că-n casele viitorului nu vor fi gadgeturi doar de la un singur producător, acestea vor trebui să comunice între ele. Vei avea un telefon, asistenți virtuali, frigidere de la Samsung, aragaz de la Beko și așa mai departe. Nu vei avea 7 aplicații, ci va trebui să poți avea una care să comunice cu toate.
Toate dispozitivele conectate la internet în 2023Viziunea Samsung pentru dispozitivele sale este ca ele să fie conectate la internet. Astfel, din 2023 orice dispozitiv Samsung va avea astfel de conexiune, chiar dacă vorbim despre unele din seriile premium sau cele entry level.
„În urmă cu câțiva ani, ideea de a avea o casă inteligentă pe care să o poți gestiona printr-o simplă apăsare de buton părea să fie un scenariu greu de imaginat. Tot acest ecosistem inteligent și conectat pe care îl dezvoltăm prin integrarea platformei SmartThings în toate produsele noastre are drept scop și încurajarea unui stil de viață sustenabil”, spune Victor Armășelu.
„SmartThings nu doar că permite utilizatorilor să aibă un control mai mare asupra dispozitivelor pe care le dețin și o experiență hiper-personalizată, ci le oferă acestora date concrete prin intermediul unor servicii derivate cum este SmartThings Energy, despre modul în care folosesc diferite aparate, dar și alternative de utilizare prin care pot reduce consumul de energie și, implicit, amprenta de carbon. Este important de menționat în acest sens că până în 2023, 100% din produsele Samsung prevăzute cu Wi-fi vor oferi access la serviciul SmartThings Energy”, explică reprezentantul Samsung.
Alianță între producători pentru o casă smartDe asemenea, unul dintre lucrurile importante de la IFA 2022 pe care le-a anunțat Samsung a fost Home Connectivity Alliance. Chiar dacă pare că nu e un lucru esențial, poate fi un moment cheie pentru industrie. Practic, mai mulți producători de electrocasnice s-au aliat pentru a crea o platformă comună ce poate intercomunica.
„Tocmai de aceea am și fondat alături de Arçelik A.Ș., Grupul Electrolux, Haier, GE Appliances, Trane Technologies și alte companii Home Connectivity Alliance, pentru că ne dorim ca interconectivitatea la nivelul casei să nu fie o experiență limitată, care să îngrădească libertatea oamenilor de a alege tipul de produse pe care îl folosesc, ci dimpotrivă”, explică Armășelu.
„Concret, sistemul Samsung SmartThings permite utilizatorilor să își creeze o casă inteligentă prin conectarea la unui număr de aproximativ 300 de dispozitive de la diferite branduri, printre care și cele dezvoltate de cele 13 companii membre HCA”, mai spune reprezentantul companiei.
Eficiența energetică e esențială la electrocasniceÎn lumea în care facturile cresc, eficiența energetică e esențială pentru orice utilizator casnic. Din acest motiv, electrocasnicele smart aduc un beneficiu important în această zonă.
O analiză realizată de PwC arată că 30% din consumatorii la nivfel global cred că acțiunile pe care un brand le întreprinde pentru protejarea mediului le influențează decizia de cumpărare.
„Mașinile de spălat Samsung, prin serviciul SmartThings Energy și tehnologii precum AI Ecobubble, asigură reducerea consumului de energie cu până la 70% și o curățare puternică a hainelor, chiar și prin spălarea cu apă rece. Frigiderele Samsung, tot prin SmartThings Energy și modul AI Energy permit ajustarea inteligentă a temperaturilor în funcție de tiparele de utilizare și de viteza compresorului, ceea ce asigură reducerea cu 10% a consumului de energie”, spune Armășelu.
Consumatorii nu au acum doar rating-ul standard de eficiență energetică, cel mai înalt fiind A+++, dar Samsung analizează și prin intermediul Youreko, un instrument prin care produsele primesc medalii în funcție de cât de multe economii asigură utilizatorilor.
„Telecomanda SolarCell este un alt exemplu de eficiență energetică. Telecomanda se încarcă prin expunerea la lumină și la frecvențe radio de la dispozitive precum router Wi-FI și, potrivit estimărilor noastre, în următorii șapte ani ar preveni ca 200 de milioane de baterii să ajungă la groapa de gunoi”, mai spune Armășelu.
În plus, durabilitatea e importantă. Samsung asigură 20 de ani de valabilitate pentru motoarele mașinilor de spălat rufe și uscătoarelor de rufe. Prin această garanție se asigură o extindere a ciclului de viață al produselor, ceea ce înseamnă și reducerea deșeurilor.
„Sistemul Samsung SmartThings a fost dezvoltat pentru a-i ajuta pe oameni să își controleze mult mai bine dispozitivele. Prin intermediul SmartThings ei pot vedea datele centralizate – cum au folosit un anumit aparat, rezultate și cum pot optimiza consumul de resurse și de energie. Tehnologia Samsung nu doar că transformă o casă într-un ecosistem interconectat, ci le oferă oamenilor instrumentul de care au nevoie pentru a adopta un stil de viață sustenabil”, explică Armășelu.