Dana Bănică, Logiscool: De ce au nevoie copiii de școli de programare și cum se dezvoltă conceptul

Viitorul se va scrie în cod. Pe măsură ce domeniul IT se dezvoltă și vorbim din ce în ce mai mult de inteligență artificială și roboți software, meseriile viitorului vor avea elemente de programare. Așa cum știi azi Office, vei ști în viitor programare. Cum poți să pregătești copiii? O variantă e Logiscool, o școală de programare cu 29 de centre în toată România.

Noi am vorbit în cadrul unui interviu video cu Dana Bănică, Manager pentru România a Logiscool, o școală de programare deschisă în 2014 în Ungaria și care oferă cursuri pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani.

Logiscool funcționează în regim de franciză și are sedii în mai multe orașe din România, precum Cluj, Iași, Constanța, Craiova, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Pitești, Ploiești, Timișoara, Alba Iulia, Arad. Primul centru din România a fost deschis în februarie 2018 de către Dana Bănică, iar de atunci școala se tot extinde. 10 sedii sunt în București.

Cu ajutorul cursurilor de la Logiscool, dar și de la alte școli de programare, cei mici pot să se familiarizeze cu limbaje precum Java, Unity sau Python. Până acum 10.000 de elevi au trecut pragul școlilor din toată România și înscrierile sunt deschise și acum pentru anul 2019/2020.

Poți asculta interviul în video-ul de mai jos sau în podcast. Ai un embed mai jos sau poți căuta Startup Mashup pe platforma ta preferată de streaming.

Link-ul către podcast-ul de pe Anchor Fm care se numește Startup Mashup ai aici.

Iată cele mai importante aspecte povestite de Dana Bănică în timpul interviului

Cum se dezvoltă școala de programare

“Sistemul se dezvoltă în franciză. Permite unei companii să crească foarte repede și foarte ok. Fiecare antreprenor este foarte interesat să funcționeze foarte bine și este implicat.

Am avut la dispoziție doar vreo lună până când am desfășurat efectiv primele lecții. A fost o lună foarte agitată. Erau mulți părinți interesați deja de conceptul acesta, nu  noi le-am introdus ideea. Au venit destul de repede primii 100 de elevi la centrul din București. Apoi s-au dezvoltat organic lucrurile.”

De la ce nivel pornesc cursurile Logiscool?

“Îi luăm de la nivelul de începător. Considerăm că nu au cunoștințe de programare deloc. Este o platformă proprietatea Logiscool, e produsul la care lucrăm constant. E o platformă de programare vizuală. Începi prin a te familiariza cu comenzile simple, cu rezolvarea algoritmilor într-o manieră ușor de înțeles pentru ei.

Viteza de înaintare diferă în funcție de vârsta la care începi. Îi grupăm pe intervale de vârstă destul de strânse, ca să nu fie copii de clasa a V-a cu cei de clasa a VIII-a.

Pe măsură ce înaintează, trec la un mod de programare mixt, în care văd liniile de cod și se obișnuiesc cu sintaxa. Java Script e limbajul pe care-l învață în primă fază. Mai departe pot să aleagă direcția pe care vor să înainteze la nivel avansat. Deocamdată sunt Java Script, Unity și va Python și alte limbaje de programare cerute de piața de IT.”

Ascultă podcast-ul Startup Mashup cu Dana Bănică, Logiscool în embed-ul de mai jos. 

 
Programul Logiscool din timpul unui an

“Avem două module Logiscool în fiecare an școlar de câte 4 luni. Elevii învață ușor. E ușor de făcut o paralelă cu o limbă străină. Poți să înveți oricât timp o limbă străină, depinde la ce nivel vrei să ajungi. Așa e și cu programarea.

Eu îmi doresc să-i aducem la un nivel la care se simt confortabili să continue individual studiul. Nivelul acesta e foarte personal. Pentru elevii de clasa a II-a, de la ei începem, există materie care acoperă deja 4 ani școlari. La 4 ani școlari programează destul de bine, mult peste nivelul de clasa a VI-a.”

De ce își trimit părinții copiii la Logiscool?

“Sunt două motive pentru care părinții vor copiii la Logiscool:

  • Pe de-o parte părinții care vor să limiteze timpul petrecut la calculator, aiurea din punctul lor de vedere, și adevărul e că cei mici sunt pricepuți să folosească tehnologia, dar sunt în rolul de consumator. De jocuri, de social media. Părinții ar vrea să utilizeze timpul acesta cu utilitate.
  • Mai sunt părinții care se gândesc la o carieră de viitor. Eu cred că este bine ca fiecare să-și aleagă cariera și înclinația mai târziu, dar dacă își găsește o pasiune pentru programare, atunci poate că se va îndrepta spre zona aceasta.
La ce te ajută programarea

“Programarea te ajută la structura gândirii. În programare ai nevoie de gândire logică, algoritmii, rezolvarea problemelor.

Skill-urile tehnologice vor fi din ce în ce mai căutate până în 2030, împreună cu gândirea critică, rezolvarea de probleme.

Acestea sunt lucrurile pe care le tot exersezi în programare. Asta este baza, să-ți formezi o gândire logică. Eu sunt sigură că nu toți elevii Logiscool vor ajunge programatori, nu asta e ideea. Dar să-nțeleagă și să exerseze gândirea logică mi se pare foarte util.”

Costurile unei școli de programare

“Costurile sunt lunare între 250 și 350 de lei pe lună. Diferă de tipul de curs și centrul Logiscool. La care sunt reduceri pentru frați, pentru înscrieri timpurii. Noi nu ne dorim să fim un curs exclusivist. Sperăm să fie cât mai accesibil.”

Franciza Logiscool - cerințele pentru antreprenori

Ai nevoie de o licență. Ai nevoie să faci o investiție de aproximativ 35.000 - 50.000 de euro, include partea de licență, dotare și amenajare. În general destul de repede treci pe break even operațional. Deschizi centrul în luna august și în septembrie ai început deja cursurile.

Ai nevoie de un spațiu închiriat, amenajat cu echipamente. Este destul de ușor aș zice față de dotarea unui restaurant. Trebuie să crezi însă în acest tip de serviciu ca să depui toate eforturile să-i aduci pe cei din zonă.

Noi suntem norocoși pentru că găsim ușor instructorii. În sistemul nostru instructorii trebuie să fie studenți sau recenți absolvenți. Pot să fie chiar și liceu în an terminal. Ei pot preda cursurile de programare pe baza planurilor de lecții pregătite de departamentul de educație. Fiind de o vârstă mai apropiată cu elevii au o comunicare foarte bună.”

Planurile Logiscool pentru 2020

‘Suntem în perioadă de înregistrări pentru anul școlar 2019/2020 și ne-am dat seama că trecem de peste 10.000 de elevi care au participat la tabere și cursuri. Ceea ce este mult peste estimările noastre optimiste.”



Citeste si